0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pstruh namodro
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2948 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 129 g
Tuky 266 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Filátko pstruha se svěžím salátkem

Suroviny

pstruh 6 ks
bez kostí a s neporušenou kůží
ocet 100 ml
sůl
cibule 1 ks
na kolečka
petrželka
kopr
několik snítek
tymián
několik snítek
bobkový list 1 ks
pepř 6 kuliček
kořenová zelenina 300 g
mrkev, celer, petržel – nakrájené
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na tenké dlouhé nudličky nebo jiné tvary
citron 1 ks
plátky
máslo 150 g
rozpuštěné
K podávání
brambory
menší, uvařené, potřené rozpuštěným máslem a obalené v nasekané pažitce či petrželce
máslo
rozpuštěné, na potření brambor
pažitka
nasekaná, lze nahradit nasekanou petrželkou
salát
barevné lístky k podávání
citron
klínky k podáváním

Postup

1

Filety ryb osušte a rozložte kůží nahoru do mělké mísy. Ocet svařte se lžičkou soli a stáhněte z ohně. Částí teplého octa přelijte kůži ryb a po chvíli je otočte. Přelijte je zbylým octem a nechte chvíli odležet.

2

Do zhruba půl litru vody vložte cibuli, petrželku, polovinu kopru, tymián, rozlámaný bobkový list, plochou stranou čepele pomačkaný pepř a trochu soli a asi 30 minut vše vařte. Pak vývar přeceďte a přilijte do hlubší pánve s nakrájenou zeleninou.

3

Přidejte plátky citronu, znovu uveďte k varu a vložte ryby i s octem. Vařte mírným varem (táhněte) 3–5 minut, podle síly filetů.

4

Potom ryby opatrně vyjměte. Zeleninu slijte a rozdělte na talíře na lístky salátu. Přidejte porce pstruha, zakápněte vývarem a přelijte rozpuštěným máslem. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s bramborami, lístky salátu a klínky citronu.

TIPY & TRIKY

  • BARVA Aby ryby zmodraly, přesněji řečeno aby jejich kůže dostala modrý nádech, musí být absolutně čerstvé a na jejich kůži musí zůstat zachována vrstva slizu. Proto ryby jen omyjte a kůži ani šupiny neoškrabujte. Působením teplého octa totiž dojde k reakci a kůže dostane kovově modrou barvu.
     
  • SÍLA VÝVARU Chuť koření a bylinek se půlhodinovým vařením dostane do vývaru. Když ho teprve pak přecedíte na nakrájenou zeleninu a přidáte plátky citronu a ocet, vytvoříte tzv. rybí várku. Do rybí várky můžete přilít také bílé víno a do výluhu z bylin a koření přidat estragon či nové koření. Tím, že výluh přecedíte před vložením ryb a zeleniny, neulpí na rybách ani zelenině kousky bylin či koření a při podávání je potom nemusíte odstraňovat.
     
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA Ryby vařte těsně pod bodem varu, nesmějí klokokat. Maso ryb je velmi jemné a mohlo by se rozpadnout. Stačí mu slabý var po několik minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč