Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr z trouby v citronové strouhance

Kapr z trouby v citronové strouhance
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr z trouby v citronové strouhance

4.1/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2683 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 225 g
Tuky 147 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí majonéza dodá salátu švih a díky pečení v troubě získáte čas, který můžete využít sami pro sebe.

Suroviny

kapr 2 ks
celé půlky
sůl
vejce 2 ks
rozmixovaný na strouhanku
nastrouhaná z jednoho citronu
máslo 125 g
rozpuštěné na potření (viz Něco navíc)

1 Z kapřích půlek odřízněte úzké pruhy spodní části břicha s podkožním tukem a použijte je později třeba na polévku. Potom odřízněte filety. V místě, kde na boku končila žebra, se nachází pruh masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě porce. Do zbylého filetu udělejte asi 3 mm od sebe cca 1–1,5 cm hluboké příčné zářezy – zbylé schované kůstky se tím poruší a po tepelné úpravě se tak výrazně sníží nebezpečí, že se někomu zabodne kost do krku. Potom nakrájejte na porce.

2 Nastrouhejte kůru z dobře omytého biocitronu a promíchejte ji s čerstvou strouhankou. Rybu z obou stran osolte, obalte v mouce a vejci rozšlehaném s pivem a obalte v ochucené strouhance. Porce rozložte na pečicí papír velikosti plechu. Strouhanku zbytečně nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 Rozpalte troubu na 200 °C i s plechem na pečení – když plech rozpálíte předem, začne se kapr dříve dělat. Porce kapra potřete nebo pokapejte rozpuštěným máslem a papír s kaprem přetáhněte na rozpálený plech. Pečte 5–10 minut, podle velikosti porcí, a jakmile povrch zezlátne, porce opatrně otočte. Opět postříkejte tukem a dopečte dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Kapra neobalujte dlouho předem, strouhanka vlhne. Porce kapra ale připravte klidně den před. Potřete je olejem, osolte, přikryjte a uložte v lednici. Drobné kůstky tak ještě změknou. Jestli máte rádi česnekovou příchuť, prolisujte do strouhanky 1–2 stroužky, místo citronové kůry nebo k ní. Na potírání porcí před pečením je ještě lepší přepuštěné máslo, které se nepřepaluje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč