Domácí majonéza dodá salátu švih a díky pečení v troubě získáte čas, který můžete využít sami pro sebe.
Suroviny
Postup
Z kapřích půlek odřízněte úzké pruhy spodní části břicha s podkožním tukem a použijte je později třeba na polévku. Potom odřízněte filety. V místě, kde na boku končila žebra, se nachází pruh masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě porce. Do zbylého filetu udělejte asi 3 mm od sebe cca 1–1,5 cm hluboké příčné zářezy – zbylé schované kůstky se tím poruší a po tepelné úpravě se tak výrazně sníží nebezpečí, že se někomu zabodne kost do krku. Potom nakrájejte na porce.
Nastrouhejte kůru z dobře omytého biocitronu a promíchejte ji s čerstvou strouhankou. Rybu z obou stran osolte, obalte v mouce a vejci rozšlehaném s pivem a obalte v ochucené strouhance. Porce rozložte na pečicí papír velikosti plechu. Strouhanku zbytečně nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.
Rozpalte troubu na 200 °C i s plechem na pečení – když plech rozpálíte předem, začne se kapr dříve dělat. Porce kapra potřete nebo pokapejte rozpuštěným máslem a papír s kaprem přetáhněte na rozpálený plech. Pečte 5–10 minut, podle velikosti porcí, a jakmile povrch zezlátne, porce opatrně otočte. Opět postříkejte tukem a dopečte dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Kapra neobalujte dlouho předem, strouhanka vlhne. Porce kapra ale připravte klidně den před. Potřete je olejem, osolte, přikryjte a uložte v lednici. Drobné kůstky tak ještě změknou. Jestli máte rádi česnekovou příchuť, prolisujte do strouhanky 1–2 stroužky, místo citronové kůry nebo k ní. Na potírání porcí před pečením je ještě lepší přepuštěné máslo, které se nepřepaluje.