Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapr z trouby v citronové strouhance

Domácí majonéza dodá salátu švih a díky pečení v troubě získáte čas, který můžete využít sami pro sebe.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Česká

Ingredience

    • 2 půlky kapra
    • sůl
    • 150 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 50 ml piva
    • 250 g bílého toustového chleba, rozmixovaného na strouhanku
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • cca 125 g rozpuštěného másla na potření (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Z kapřích půlek odřízněte úzké pruhy spodní části břicha s podkožním tukem a použijte je později třeba na polévku. Potom odřízněte filety. V místě, kde na boku končila žebra, se nachází pruh masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě porce. Do zbylého filetu udělejte asi 3 mm od sebe cca 1–1,5 cm hluboké příčné zářezy – zbylé schované kůstky se tím poruší a po tepelné úpravě se tak výrazně sníží nebezpečí, že se někomu zabodne kost do krku. Potom nakrájejte na porce.

2 Nastrouhejte kůru z dobře omytého biocitronu a promíchejte ji s čerstvou strouhankou. Rybu z obou stran osolte, obalte v mouce a vejci rozšlehaném s pivem a obalte v ochucené strouhance. Porce rozložte na pečicí papír velikosti plechu. Strouhanku zbytečně nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 Rozpalte troubu na 200 °C i s plechem na pečení – když plech rozpálíte předem, začne se kapr dříve dělat. Porce kapra potřete nebo pokapejte rozpuštěným máslem a papír s kaprem přetáhněte na rozpálený plech. Pečte 5–10 minut, podle velikosti porcí, a jakmile povrch zezlátne, porce opatrně otočte. Opět postříkejte tukem a dopečte dozlatova.

NĚCO NAVÍC Kapra neobalujte dlouho předem, strouhanka vlhne. Porce kapra ale připravte klidně den před. Potřete je olejem, osolte, přikryjte a uložte v lednici. Drobné kůstky tak ještě změknou. Jestli máte rádi česnekovou příchuť, prolisujte do strouhanky 1–2 stroužky, místo citronové kůry nebo k ní. Na potírání porcí před pečením je ještě lepší přepuštěné máslo, které se nepřepaluje.

Bramborový salát

Klasická příloha

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Kapr, Vánoce, bílé víno. To je jednoduché rovnítko. Vřele doporučuji bílé víno z odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Vína by měla být plnější, vyzrálá, nejlépe pozdní sběr. Z mikulovské podoblastí vyzkoušejte Ryzlink vlašský, ze slovácké Ryzlink rýnský a ze znojemské Veltlínské zelené, z ročníku pak 2015, 2014 či 2013.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Máslová vánočka s rozinkami a mandlemi

Expresní vaječný likér

Pstruh namodro

Bramborový salát

Houbový kuba

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Štědré hodování

REKLAMA

Přidat komentář