Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rychlá vajíčkovo-krupicová polévka s bramborovými smaženkami
Rychlá vajíčkovo-krupicová polévka s bramborovými smaženkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rychlá vajíčkovo-krupicová polévka s bramborovými smaženkami

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2140 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 173 g
Tuky 107 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z báječné vajíčkovo-krupicové polévky se vyklubala potenciální kúra na kocovinu, ať už se smaženkami, nebo bez. K přípravě vám bude stačit pár surovin a chvilka času. Bramborové smaženky původem ze Slovenska se sice původně k polévkám nejedly, ovšem výborně je doplňují. Zazáří také v roli přílohy k dušenému masu či minutkám.

Suroviny

či sádlo
nakrájená na kostičky či na nudličky
vejce 2 ks
vývar zeleninový 1 l
vroucí, nebo vroucí voda
sůl
celerová nať
my jsme použili ze řapíkatého celeru, k podávání
Na smaženky
oloupané a nastrouhané najemno
vejce 2 ks
sůl
pažitka 5 PL
nadrobno nakrájené + k podávání
řepkový olej na smažení

Postup

1

Na polévku opečte v rendlíku na tuku slaninu dozlatova, pak ji vyberte děrovanou sběračkou na talířek. Do tuku vsypte krupici, opečte ji za stálého míchání dožluta či dozlatova, pak do rendlíku rozklepněte vejce a dále míchejte, než ztuhnou. Zalijte vroucí vodou či vývarem, do polévky vraťte slaninu, podle potřeby dosolte a povařte 5–10 minut.

2

Mezitím smíchejte brambory v míse s vejci, smetanou a moukou, aby vzniklo řídké těsto podobné palačinkovému. Osolte, vmíchejte pažitku. V pánvi či rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu tuku (2—3 cm) a spouštějte do něj hromádky po 1 lžíci těsta a smažte z obou stran dozlatova (asi 2 minuty z každé strany, druhá jde rychleji), aby byly zvenčí zlaté a těsto uvnitř nechutnalo syrově.

3

Polévku podávejte posypanou nakrájenými celerovými lístky a čerstvou pažitkou. Doplňte smaženkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín