Z báječné vajíčkovo-krupicové polévky se vyklubala potenciální kúra na kocovinu, ať už se smaženkami, nebo bez. K přípravě vám bude stačit pár surovin a chvilka času. Bramborové smaženky původem ze Slovenska se sice původně k polévkám nejedly, ovšem výborně je doplňují. Zazáří také v roli přílohy k dušenému masu či minutkám.
Suroviny
Postup
Na polévku opečte v rendlíku na tuku slaninu dozlatova, pak ji vyberte děrovanou sběračkou na talířek. Do tuku vsypte krupici, opečte ji za stálého míchání dožluta či dozlatova, pak do rendlíku rozklepněte vejce a dále míchejte, než ztuhnou. Zalijte vroucí vodou či vývarem, do polévky vraťte slaninu, podle potřeby dosolte a povařte 5–10 minut.
Mezitím smíchejte brambory v míse s vejci, smetanou a moukou, aby vzniklo řídké těsto podobné palačinkovému. Osolte, vmíchejte pažitku. V pánvi či rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu tuku (2—3 cm) a spouštějte do něj hromádky po 1 lžíci těsta a smažte z obou stran dozlatova (asi 2 minuty z každé strany, druhá jde rychleji), aby byly zvenčí zlaté a těsto uvnitř nechutnalo syrově.
Polévku podávejte posypanou nakrájenými celerovými lístky a čerstvou pažitkou. Doplňte smaženkami.