Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou
Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

3.7/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2457 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 383 g
Tuky 67 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu italskému rizotu jsme dali novou pomerančovou dimenzi.

Suroviny

z 1 ostrouhaná kůra, z 1 vymačkaná šťáva
vývar zeleninový 500 ml
+ trocha do rezervy
tymián 1 snítka
olivový olej extra panenský 2 PL
malá, nakrájená nadrobno
řapík, zbavený tuhých vláken a na kostičky
rýže kulatozrnná 300 g
carnaroli či arborio
dobrého
šafrán špetka
rozemnutá a namočená do trochy vývaru
+ 25 g na mrkvičky
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
kopr snítky
baby mrkev 200 g
nejlépe s efektní seříznutou natí

Postup

1

Z pomeranče s ostrouhanou kůrou okrájejte kůru až na dužinu a vykrájejte dílky – filátka (šťávu zachyťte a přidejte ji k vymačkané). Filátka odložte stranou. Pomerančovou šťávu svařte s vývarem, bobkovým listem a snítkou tymiánu, udržujte horké.

2

Mrkvičky vložte do kastrolu bez pokličky s 25 g másla, s cukrem a vodou (aby byly těsně ponořené). Vařte za občasného míchání 10 minut, voda se odpaří a mrkve se potáhnou glazurou z cukru a másla. Dochuťte citronovou šťávou.

3

Mezitím v hrnci opečte na oleji cibuli dosklovita, přidejte řapíkatý celer a krátce ho opečte. Vsypte rýži a opečte ji dosklovita. Vlijte víno a míchejte, až se skoro odpaří. Po naběračkách přilévejte vývar (další přidejte, až když se předchozí vstřebá). Až spotřebujete polovinu tekutiny, přidejte šafrán s vývarem. Pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud není rýže al dente (asi 20 minut), případně ohřejte rezervní vývar a pokračujte, dokud nemá rýže správnou konzistenci. Odstavte z ohně. Vmíchejte máslo, mascarpone, sůl a pepř. Přidejte pomerančovou kůru a filátka. Přiklopte a nechte chvíli stát. Podávejte s mrkvičkami a koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín