Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1416 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 155 g
Tuky 64 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu italskému rizotu jsme dali novou pomerančovou dimenzi.

Suroviny

pomeranč 2 ks
z 1 ostrouhaná kůra, z 1 vymačkaná šťáva
vývar zeleninový 500 ml
+ trocha do rezervy
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
olivový olej extra panenský 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
celer 1
zbavený tuhých vláken a na kostičky
300 g
kulatozrnná rýže na rizoto (carnaroli či arborio)
víno bílé 125 ml
dobrého
šafrán špetka
rozemnutá a namočená do trochy vývaru
máslo 1 PL
+ 25 g na mrkvičky
mascarpone 3 PL
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
kopr snítky
baby mrkev 200 g
nejlépe s efektní seříznutou natí
krupicový cukr 0.5 PL
citronová štáva

1 Z pomeranče s ostrouhanou kůrou okrájejte kůru až na dužinu a vykrájejte dílky – filátka (šťávu zachyťte a přidejte ji k vymačkané). Filátka odložte stranou. Pomerančovou šťávu svařte s vývarem, bobkovým listem a snítkou tymiánu, udržujte horké.

2 Mrkvičky vložte do kastrolu bez pokličky s 25 g másla, s cukrem a vodou (aby byly těsně ponořené). Vařte za občasného míchání 10 minut, voda se odpaří a mrkve se potáhnou glazurou z cukru a másla. Dochuťte citronovou šťávou.

3 Mezitím v hrnci opečte na oleji cibuli dosklovita, přidejte řapíkatý celer a krátce ho opečte. Vsypte rýži a opečte ji dosklovita. Vlijte víno a míchejte, až se skoro odpaří. Po naběračkách přilévejte vývar (další přidejte, až když se předchozí vstřebá). Až spotřebujete polovinu tekutiny, přidejte šafrán s vývarem. Pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud není rýže al dente (asi 20 minut), případně ohřejte rezervní vývar a pokračujte, dokud nemá rýže správnou konzistenci. Odstavte z ohně. Vmíchejte máslo, mascarpone, sůl a pepř. Přidejte pomerančovou kůru a filátka. Přiklopte a nechte chvíli stát. Podávejte s mrkvičkami a koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit