0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

3.4/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2457 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 383 g
Tuky 67 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu italskému rizotu jsme dali novou pomerančovou dimenzi.

Suroviny

z 1 ostrouhaná kůra, z 1 vymačkaná šťáva
vývar zeleninový 500 ml
+ trocha do rezervy
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
olivový olej extra panenský 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
řapík, zbavený tuhých vláken a na kostičky
rýže kulatozrnná 300 g
carnaroli či arborio
dobrého
šafrán špetka
rozemnutá a namočená do trochy vývaru
máslo 1 PL
+ 25 g na mrkvičky
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
kopr snítky
baby mrkev 200 g
nejlépe s efektní seříznutou natí
krupicový cukr ½ PL
citronová šťáva

1 Z pomeranče s ostrouhanou kůrou okrájejte kůru až na dužinu a vykrájejte dílky – filátka (šťávu zachyťte a přidejte ji k vymačkané). Filátka odložte stranou. Pomerančovou šťávu svařte s vývarem, bobkovým listem a snítkou tymiánu, udržujte horké.

2 Mrkvičky vložte do kastrolu bez pokličky s 25 g másla, s cukrem a vodou (aby byly těsně ponořené). Vařte za občasného míchání 10 minut, voda se odpaří a mrkve se potáhnou glazurou z cukru a másla. Dochuťte citronovou šťávou.

3 Mezitím v hrnci opečte na oleji cibuli dosklovita, přidejte řapíkatý celer a krátce ho opečte. Vsypte rýži a opečte ji dosklovita. Vlijte víno a míchejte, až se skoro odpaří. Po naběračkách přilévejte vývar (další přidejte, až když se předchozí vstřebá). Až spotřebujete polovinu tekutiny, přidejte šafrán s vývarem. Pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud není rýže al dente (asi 20 minut), případně ohřejte rezervní vývar a pokračujte, dokud nemá rýže správnou konzistenci. Odstavte z ohně. Vmíchejte máslo, mascarpone, sůl a pepř. Přidejte pomerančovou kůru a filátka. Přiklopte a nechte chvíli stát. Podávejte s mrkvičkami a koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte jídla z dob socialistického Československa?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Znáte jídla z dob socialistického Československa?

Patříte mezi generace, které zažily předlistopadovou éru československé gastronomie, nebo ji znáte spíš z vyprávění a dostává se k vám jako součást kulturního dědictví? Věřte, že s naším kvízem se nudit nebudete a kdoví, třeba se i něčemu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč