Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šafránové rizoto s glazovanou mrkvičkou

Tradičnímu italskému rizotu jsme dali novou pomerančovou dimenzi.

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30

Ingredience

    • 2 pomeranče, z 1 ostrouhaná kůra, z 1 vymačkaná šťáva
    • 500 ml zeleninového vývaru + trocha do rezervy
    • 1 bobkový list
    • 1 snítka čerstvého tymiánu
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 řapík celeru, zbavený tuhých vláken a na kostičky
    • 300 g kulatozrnné rýže na rizoto (carnaroli či arborio)
    • 125 ml dobrého bílého vína
    • pořádná špetka šafránových nitek, rozemnutá a namočená do trochy vývaru
    • 1 lžíce másla + 25 g na mrkvičky
    • 3 lžíce mascarpone
    • vločková sůl a čerstvě mletý pepř
    • snítky čerstvého kopru
    • 200 g baby mrkve, nejlépe s efektní seříznutou natí
    • 1/2 lžíce krupicového cukru
    • trocha citronové šťávy

     

Příprava jídla

1 Z pomeranče s ostrouhanou kůrou okrájejte kůru až na dužinu a vykrájejte dílky – filátka (šťávu zachyťte a přidejte ji k vymačkané). Filátka odložte stranou. Pomerančovou šťávu svařte s vývarem, bobkovým listem a snítkou tymiánu, udržujte horké.

2 Mrkvičky vložte do kastrolu bez pokličky s 25 g másla, s cukrem a vodou (aby byly těsně ponořené). Vařte za občasného míchání 10 minut, voda se odpaří a mrkve se potáhnou glazurou z cukru a másla. Dochuťte citronovou šťávou.

3 Mezitím v hrnci opečte na oleji cibuli dosklovita, přidejte řapíkatý celer a krátce ho opečte. Vsypte rýži a opečte ji dosklovita. Vlijte víno a míchejte, až se skoro odpaří. Po naběračkách přilévejte vývar (další přidejte, až když se předchozí vstřebá). Až spotřebujete polovinu tekutiny, přidejte šafrán s vývarem. Pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud není rýže al dente (asi 20 minut), případně ohřejte rezervní vývar a pokračujte, dokud nemá rýže správnou konzistenci. Odstavte z ohně. Vmíchejte máslo, mascarpone, sůl a pepř. Přidejte pomerančovou kůru a filátka. Přiklopte a nechte chvíli stát. Podávejte s mrkvičkami a koprem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kedgeree

Bulgogi

Přidat komentář