Pokud už jste rozpálili gril, využijte to naplno a ogrilujte k svačině i lilek. Jednoduchý salát, kterým u grilování potěšíte nejen vegetariány, pak stačí poskládat a servírovat. Všichni ho během čekání na hlavní chod určitě uvítají.
Suroviny
špalda
1
hrnek
nebo dvouzrnka či zelená pšenice freekeh
lilek
1
ks
1 velký nebo 2–3 menší lilky nakrájené podélně na plátky
olivový olej
4
PL
sůl
½
ČL
máta
¼
hrnku
nasekaná
kopr
¼
hrnku
nasekaný
petrželka
¼
hrnku
nasekaná
najemno nastrouhaná, množství dle chuti
citronová šťáva
4
PL
pepř
½
ČL
čerstvě mletý
koření sumah
1
ČL
chilli sušené
1
špetka
Na dip
zakysaná smetana
1
hrnek
sýr feta
50
g
citronová šťáva
1
PL
bylinky
2
PL
nadrobno nasekané (kopr, máta, pažitka, petrželka)
česnek
1
stroužek
drcený
koření sumah
¼
ČL
Postup
1
Špaldu, dvouzrnku nebo freekeh uvařte dle návodu na obalu.
2
Plátky lilku potřete olejem, osolte a ogrilujte z obou stran. Nakrájejte je na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte uvařené zrní, bylinky, citronovou kůru, zbylý olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a koření a promíchejte.
3
Zakysanou smetanu promíchejte s rozdrobeným sýrem feta, ochuťte citronovou šťávou, bylinkami, česnekem a kořením sumac. Rozetřete na talíře a na to rozdělte lilkovou směs.