Oblíbené izraelské pouliční jídlo, vycházející z kuchyně iráckých Židů, které obsahuje smažený lilek, čerstvou zeleninu, vařené vejce a rozličné omáčky. Sendvič sabich se jmenuje podle bagdádského rodáka Sabicha Zvi Halaba, který ho v 60. letech začal prodávat nedaleko Tel Avivu. Časem se sabich stal součástí národní kultury.
Suroviny
Postup
Začněte s lilkem. Pokud chcete, můžete jej předem osolit, dát vypotit a tekutinu setřít ubrouskem, ale u moderních odrůd to není většinou potřeba. Pánev s těžkým dnem rozpalte nasucho a opékejte na ní bez oleje kolečka lilku. Lilek uzavře svůj povrch a nenasákne později tolik oleje. Jak se začne zabarvovat, přidejte postupně 2 lžíce oleje a orestujte lilek dozlatova, během opékání obraťte. Osolte a opepřete.
Rajčata a okurku nakrájejte na kostičky, cibuli na tenká kolečka. Prošlehejte zbývající lžíci oleje s citronovou šťávou, přidejte trošku soli a nasekané lístky petrželky a promíchejte se zeleninou.
Prošlehejte přísady na dresink s tahini.
Nahřejte pita chleby, rozřízněte je a pomažte zevnitř slabou vrstvou dresinku. Naložte dovnitř ochucenou zeleninu, lilek, vejce a cizrnu. Pokapejte dresinkem a ozdobte lítsky petrželky. Pokud máte rádi pálivé, přidejte navrch trochu omáčky harisa.
NĚCO NAVÍC
V obchodech u nás je nejčastěji k dostání chléb pita, který je poměrně tenký a sendvič se tak rychle bortí. V takovém případě pitu nahřejte, nařízněte a pomažte, pak položte na talíř a veškeré přísady nandejte na chléb jako oblohu. Přeložte a jezte podobně jako obloženou tortillu. Pamatujte, že nejlepší je, aby se do jednoho sousta vešlo co nejvíc komponentů.