0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sendvič sabich
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3092 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 323 g
Tuky 120 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené izraelské pouliční jídlo, vycházející z kuchyně iráckých Židů, které obsahuje smažený lilek, čerstvou zeleninu, vařené vejce a rozličné omáčky. Sendvič sabich se jmenuje podle bagdádského rodáka Sabicha Zvi Halaba, který ho v 60. letech začal prodávat nedaleko Tel Avivu. Časem se sabich stal součástí národní kultury.

Suroviny

lilek 1 ks
nakrájený na kolečka
olivový olej 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
větší, zralé
malá (nebo 2 baby okurky)
cibule červená ¼ ks
citronová šťáva
podle chuti
petrželka 1 hrst
lístky + na posypání
vejce 2 ks
uvařená nahniličko, na kolečka
pita 2 ks
cizrna 1 konzerva
106 ml, cizrna okapaná
harissa
podle chuti (lze vynechat)
Na dresink s tahini
tahini 3 PL
česnek 1 stroužek
podrcený

Postup

1

Začněte s lilkem. Pokud chcete, můžete jej předem osolit, dát vypotit a tekutinu setřít ubrouskem, ale u moderních odrůd to není většinou potřeba. Pánev s těžkým dnem rozpalte nasucho a opékejte na ní bez oleje kolečka lilku. Lilek uzavře svůj povrch a nenasákne později tolik oleje. Jak se začne zabarvovat, přidejte postupně 2 lžíce oleje a orestujte lilek dozlatova, během opékání obraťte. Osolte a opepřete.

2

Rajčata a okurku nakrájejte na kostičky, cibuli na tenká kolečka. Prošlehejte zbývající lžíci oleje s citronovou šťávou, přidejte trošku soli a nasekané lístky petrželky a promíchejte se zeleninou.

3

Prošlehejte přísady na dresink s tahini. 

4

Nahřejte pita chleby, rozřízněte je a pomažte zevnitř slabou vrstvou dresinku. Naložte dovnitř ochucenou zeleninu, lilek, vejce a cizrnu. Pokapejte dresinkem a ozdobte lítsky petrželky. Pokud máte rádi pálivé, přidejte navrch trochu omáčky harisa.

NĚCO NAVÍC
V obchodech u nás je nejčastěji k dostání chléb pita, který je poměrně tenký a sendvič se tak rychle bortí. V takovém případě pitu nahřejte, nařízněte a pomažte, pak položte na talíř a veškeré přísady nandejte na chléb jako oblohu. Přeložte a jezte podobně jako obloženou tortillu. Pamatujte, že nejlepší je, aby se do jednoho sousta vešlo co nejvíc komponentů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč