Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sendvič sabich
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3092 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 323 g
Tuky 120 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené izraelské pouliční jídlo, vycházející z kuchyně iráckých Židů, které obsahuje smažený lilek, čerstvou zeleninu, vařené vejce a rozličné omáčky. Sendvič sabich se jmenuje podle bagdádského rodáka Sabicha Zvi Halaba, který ho v 60. letech začal prodávat nedaleko Tel Avivu. Časem se sabich stal součástí národní kultury.

Suroviny

lilek 1 ks
nakrájený na kolečka
olivový olej 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
větší, zralé
malá (nebo 2 baby okurky)
petrželka 1 hrst
lístky + na posypání
vejce 2 ks
uvařená nahniličko, na kolečka
cizrna 1 konzerva
106 ml, cizrna okapaná
podle chuti (lze vynechat)
Na dresink s tahini
česnek 1 stroužek
podrcený

Postup

1

Začněte s lilkem. Pokud chcete, můžete jej předem osolit, dát vypotit a tekutinu setřít ubrouskem, ale u moderních odrůd to není většinou potřeba. Pánev s těžkým dnem rozpalte nasucho a opékejte na ní bez oleje kolečka lilku. Lilek uzavře svůj povrch a nenasákne později tolik oleje. Jak se začne zabarvovat, přidejte postupně 2 lžíce oleje a orestujte lilek dozlatova, během opékání obraťte. Osolte a opepřete.

2

Rajčata a okurku nakrájejte na kostičky, cibuli na tenká kolečka. Prošlehejte zbývající lžíci oleje s citronovou šťávou, přidejte trošku soli a nasekané lístky petrželky a promíchejte se zeleninou.

3

Prošlehejte přísady na dresink s tahini. 

4

Nahřejte pita chleby, rozřízněte je a pomažte zevnitř slabou vrstvou dresinku. Naložte dovnitř ochucenou zeleninu, lilek, vejce a cizrnu. Pokapejte dresinkem a ozdobte lítsky petrželky. Pokud máte rádi pálivé, přidejte navrch trochu omáčky harisa.

NĚCO NAVÍC
V obchodech u nás je nejčastěji k dostání chléb pita, který je poměrně tenký a sendvič se tak rychle bortí. V takovém případě pitu nahřejte, nařízněte a pomažte, pak položte na talíř a veškeré přísady nandejte na chléb jako oblohu. Přeložte a jezte podobně jako obloženou tortillu. Pamatujte, že nejlepší je, aby se do jednoho sousta vešlo co nejvíc komponentů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...