Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Lákavá kombinace chutí a barev

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT12M
Opékání 0:12
Chuťovka Asijská

Ingredience

    • 400 g velmi pevného tofu, důkladně okapaného a osušeného
    • 5–6 lžic sójové omáčky (zn. Kikkoman)
    • 3 lžíce rýžového vína
    • 3 lžíce omáčky hoisin
    • 2 lžíce arašídového oleje
    • 2 lžíce sezamového oleje
    • 2 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
    • 1 lžíce medu
    • 400 g středně velkých hub šiitake, zbavených třeně (v nouzi možno použít drobné žampiony)
    • 2 svazky jarní cibulky (pouze bílé a světle zelené části), nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
    • 1 biopomeranč
    • rostlinný olej na potření

Příprava jídla

1 V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm.

2 Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.

3 Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.

4 Z pomeranče odkrojte oba póly a pak jej podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.

5 Těžký plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.

6 Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.

7 Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.

8 Špízy podávejte pokapané marinádou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z kořenové zeleniny

Zapečené brambory se zeleninou a slaninou

Špagety zapečené s rukolou

Salát s rajčatovo-fazolovou salsou a kuřecím masem

Pšeničný salát s krevetami a zálivkou s kapary

REKLAMA

Přidat komentář