Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šípková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2087 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 307 g
Tuky 57 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šípková omáčka se skvěle hodí k pečené zvěřině či hovězímu, anebo k minutce z kachních prsou. Jako přílohu doporučujeme kynuté houskové či vídeňské knedlíky nebo noky.

Suroviny

nebo libovější anglická slanina
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
petržel 1 ks
nakrájená na kostičky
celer ½ ks
na kostičky
nové koření 5 kuliček
pepř 10 kuliček
tymián 2 snítky
vývar 300 ml
demi glace – 200–300 ml (případně i více, podle potřeby)
šípkový džem 10 PL
suché
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý

Postup

1

V hluboké pánvi či velkém rendlíku rozškvařte nakrájenou pancettu či slaninu, pak přidejte nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečte je mírně dozlatova (dbejte, aby se slanina nepřipálila). 

2

Pak vsypte bobkové listy, kuličky koření a snítky tymiánu, podlijte horkou vodou tak, aby zelenina byla potopená, přiklopte a duste zhruba 30 minut, aby zelenina hodně změkla.

3

Odstraňte kuličky koření, bobkový list a snítky tymiánu, přidejte demi glace a přiveďte k varu. Odstavte a tyčovým mixérem opatrně rozmixujte dohladka.

4

Šípkový džem (nejprve 6 lžic) smíchejte s vínem, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem a postupně přilévejte a vmíchávejte, až dosáhnete požadované chuti a konzistence omáčky, lze přidat i další šípkový džem, popřípadě omáčku naředit horkou vodou či dotáhnout dalším demi glace (případně hovězím vývarem), podle chuti dosolte a dopepřete.

5

Nejméně 15 minut povařte, občas promíchejte.

NĚCO NAVÍC
Místo demi glace můžete použít výpek z pečínky, s níž budete omáčku podávat. Zeleninu lze namísto opékání a dušení péct pod masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...