Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šípková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2087 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 307 g
Tuky 57 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šípková omáčka se skvěle hodí k pečené zvěřině či hovězímu, anebo k minutce z kachních prsou. Jako přílohu doporučujeme kynuté houskové či vídeňské knedlíky nebo noky.

Suroviny

nebo libovější anglická slanina
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
petržel 1 ks
nakrájená na kostičky
celer ½ ks
na kostičky
nové koření 5 kuliček
pepř 10 kuliček
tymián 2 snítky
vývar 300 ml
demi glace – 200–300 ml (případně i více, podle potřeby)
šípkový džem 10 PL
suché
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý

Postup

1

V hluboké pánvi či velkém rendlíku rozškvařte nakrájenou pancettu či slaninu, pak přidejte nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, opečte je mírně dozlatova (dbejte, aby se slanina nepřipálila). 

2

Pak vsypte bobkové listy, kuličky koření a snítky tymiánu, podlijte horkou vodou tak, aby zelenina byla potopená, přiklopte a duste zhruba 30 minut, aby zelenina hodně změkla.

3

Odstraňte kuličky koření, bobkový list a snítky tymiánu, přidejte demi glace a přiveďte k varu. Odstavte a tyčovým mixérem opatrně rozmixujte dohladka.

4

Šípkový džem (nejprve 6 lžic) smíchejte s vínem, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem a postupně přilévejte a vmíchávejte, až dosáhnete požadované chuti a konzistence omáčky, lze přidat i další šípkový džem, popřípadě omáčku naředit horkou vodou či dotáhnout dalším demi glace (případně hovězím vývarem), podle chuti dosolte a dopepřete.

5

Nejméně 15 minut povařte, občas promíchejte.

NĚCO NAVÍC
Místo demi glace můžete použít výpek z pečínky, s níž budete omáčku podávat. Zeleninu lze namísto opékání a dušení péct pod masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč