Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné cca 20 tlapiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3177 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 318 g
Tuky 184 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřejivá kombinace.

Suroviny

vlašské ořechy 70 g
mleté
moučkový cukr 150 g
máslo 140 g
pokojové teploty
mouka pšeničná polohrubá 210 g
vejce 2 ks
menší
skořice 0.5 ČL
hřebíček špetka
mletý
citronová kůra
z poloviny citronu

1Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně 6 hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

2Do připravených formiček vtlačujte těsto, ale neplňte je až po okraj – nechte ve sladké hmotě malý důlek: při pečení tlapičky vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklápíme za horka.

Profi tipy  Dalibora Navrátila, šefkuchaře restourace Villa Voyta
✶ Na tmavé těsto, které je na prac­ny běžné, použijte jen nejkvalitnější holandské kakao. Nekvalitní směsi by těsto zbarvily spíš do šeda.

✶ Při strouhání citronů se pečlivě vyhýbejte bílé části – je hořká.

✶ Nevěřili byste, jak se chuť ořechů ‚vytáhne‘ pražením. Stačí je rozložit na plech a zhruba 10 minut péct v troubě při teplotě kolem 150 °C.

✶ I mně se někdy stane, že vyklopím ne úplně upečené tlapičky. Už bez formičky je tedy vrátím na plech a dopřeju jim ještě dvě až tři minuty ve vyhřáté troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

v kterym papirovym apetitu bylo proboha tohle? Aleno, poradte! ke kazdymu receptu to pisete, ale tady nic neni! vy to ale pekne flakate! nerikejte, ze mate na praci este neco jinyho, krome hledani receptu v casopisu!!!

Anonym

Spíš by mě zajímalo, proč Aleno takhle pátráte???

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit