Hřejivá kombinace. Skořicové tlapičky jsou křehké pečivo, které si užijete na Vánoce, ale i kdykoliv během roku. Dostanou vás podmanicou vůní skořice a díky máslu se doslova rozplývají na jazyku.
Suroviny
vlašské ořechy
70
g
loupané, mleté
moučkový cukr
150
g
máslo
140
g
pokojové teploty
mouka pšeničná polohrubá
210
g
vejce
2
ks
menší
skořice
½
ČL
hřebíček
1
špetka
mletý
z poloviny citronu
Postup
1
Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně 6 hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
2
Do připravených formiček vtlačujte těsto, ale neplňte je až po okraj – nechte ve sladké hmotě malý důlek: při pečení tlapičky vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklápíme za horka.
Profi tipy Dalibora Navrátila, šefkuchaře restourace Villa Voyta
- Na tmavé těsto, které je na pracny běžné, použijte jen nejkvalitnější holandské kakao. Nekvalitní směsi by těsto zbarvily spíš do šeda.
- Při strouhání citronů se pečlivě vyhýbejte bílé části – je hořká.
- Nevěřili byste, jak se chuť ořechů ‚vytáhne‘ pražením. Stačí je rozložit na plech a zhruba 10 minut péct v troubě při teplotě kolem 150 °C.
- I mně se někdy stane, že vyklopím ne úplně upečené tlapičky. Už bez formičky je tedy vrátím na plech a dopřeju jim ještě dvě až tři minuty ve vyhřáté troubě.
Komentáře