Skořicové tlapičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné cca 20 tlapiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3185 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 319 g
Tuky 184 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřejivá kombinace.

Suroviny

vlašské ořechy 70 g
loupané, mleté
moučkový cukr 150 g
máslo 140 g
pokojové teploty
mouka pšeničná polohrubá 210 g
vejce 2 ks
menší
skořice 0.5 ČL
hřebíček 1 špetka
mletý
citronová kůra
z poloviny citronu

Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně 6 hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

Do připravených formiček vtlačujte těsto, ale neplňte je až po okraj – nechte ve sladké hmotě malý důlek: při pečení tlapičky vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklápíme za horka.

Profi tipy Dalibora Navrátila, šefkuchaře restourace Villa Voyta

  • Na tmavé těsto, které je na prac­ny běžné, použijte jen nejkvalitnější holandské kakao. Nekvalitní směsi by těsto zbarvily spíš do šeda.
     
  • Při strouhání citronů se pečlivě vyhýbejte bílé části – je hořká.
     
  • Nevěřili byste, jak se chuť ořechů ‚vytáhne‘ pražením. Stačí je rozložit na plech a zhruba 10 minut péct v troubě při teplotě kolem 150 °C.
     
  • I mně se někdy stane, že vyklopím ne úplně upečené tlapičky. Už bez formičky je tedy vrátím na plech a dopřeju jim ještě dvě až tři minuty ve vyhřáté troubě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

v kterym papirovym apetitu bylo proboha tohle? Aleno, poradte! ke kazdymu receptu to pisete, ale tady nic neni! vy to ale pekne flakate! nerikejte, ze mate na praci este neco jinyho, krome hledani receptu v casopisu!!!

Anonym

Spíš by mě zajímalo, proč Aleno takhle pátráte???

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit