Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

2.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4057 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 404 g
Tuky 206 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zimní varianta oblíbené klasiky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
brambory vařené 250 g
prolisované
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
brusinky 250 g
nakládané (čím hustší, tím lépe)
smetana ke šlehání 250 ml
na ozdobení
sušené brusinky 50 g
předem namočené v brusinkovém likéru
Na vanilkový krém
mléko 250 ml
moučkový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 ČL
lze nahradit vanilkovým extraktem
žloutek 3 ks
rum 50 ml
tuzemák
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový

1 Z mouky, brambor, vajec a soli připravte vláčné těsto (můžete do něj přidat trochu vlažné vody – až 100 ml, je-li třeba) a nechte chvíli odpočinout, zhruba 5–10 minut, ale aby těsto neřídlo.

2 Těsto vyválejte na válu na placku o síle cca 2–3 mm a vykrajujte z ní kolečka o průměru zhruba 7 cm, která plňte nakládanými brusinkami. Kolečka přeložte napůl, kraje přitiskněte a vařte ve vroucí vodě 8 minut.

3 Na vanilkový krém nad horkou vodní lázní vyšlehejte všechny suroviny do zhoustnutí a nakonec přilijte tuzemák, který krém krásně ovoní (krém musí být hustší, aby kryl taštičky).

4 Uvařené taštičky přelijte vanilkovým krémem, ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a sušenými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit