Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Zimní varianta oblíbené klasiky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT8M
Vaření 0:08
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 250 g hrubé mouky
    • 250 g vařených brambor, prolisovaných
    • 2 vejce
    • špetka soli
    • 250 g nakládaných brusinek (čím hustější, tím lépe)
    • 250 ml smetany ke šlehání na ozdobení
    • 50 g sušených brusinek, předem namočených v brusinkovém likéru

    NA VANILKOVÝ KRÉM

    • 250 ml mléka
    • 60 g moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového cukru nebo
    • vanilkového extraktu
    • 3 žloutky
    • 50 ml tuzemáku
    • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Příprava jídla

1 Z mouky, brambor, vajec a soli připravte vláčné těsto (můžete do něj přidat trochu vlažné vody – až 100 ml, je-li třeba) a nechte chvíli odpočinout, zhruba 5–10 minut, ale aby těsto neřídlo.

2 Těsto vyválejte na válu na placku o síle cca 2–3 mm a vykrajujte z ní kolečka o průměru zhruba 7 cm, která plňte nakládanými brusinkami. Kolečka přeložte napůl, kraje přitiskněte a vařte ve vroucí vodě 8 minut.

3 Na vanilkový krém nad horkou vodní lázní vyšlehejte všechny suroviny do zhoustnutí a nakonec přilijte tuzemák, který krém krásně ovoní (krém musí být hustší, aby kryl taštičky).

4 Uvařené taštičky přelijte vanilkovým krémem, ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a sušenými brusinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zabaglione s marsalou

Sladká rýže a zabaglione ze švestkového vína

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Valentýnské menu

Česká kuchyně – sladká jídla

Přidat komentář