Zimní varianta oblíbené klasiky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Suroviny
1 Z mouky, brambor, vajec a soli připravte vláčné těsto (můžete do něj přidat trochu vlažné vody – až 100 ml, je-li třeba) a nechte chvíli odpočinout, zhruba 5–10 minut, ale aby těsto neřídlo.
2 Těsto vyválejte na válu na placku o síle cca 2–3 mm a vykrajujte z ní kolečka o průměru zhruba 7 cm, která plňte nakládanými brusinkami. Kolečka přeložte napůl, kraje přitiskněte a vařte ve vroucí vodě 8 minut.
3 Na vanilkový krém nad horkou vodní lázní vyšlehejte všechny suroviny do zhoustnutí a nakonec přilijte tuzemák, který krém krásně ovoní (krém musí být hustší, aby kryl taštičky).
4 Uvařené taštičky přelijte vanilkovým krémem, ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a sušenými brusinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů)
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
- Valentýnské menu pro kuchaře začátečníky: Oslňte drahou polovičku večeří, po které vás bude milovat ještě víc!(22 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)