Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.2 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4057 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 404 g
Tuky 206 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zimní varianta oblíbené klasiky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
brambory vařené 250 g
prolisované
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
brusinky 250 g
nakládané (čím hustší, tím lépe)
smetana ke šlehání 250 ml
na ozdobení
sušené brusinky 50 g
předem namočené v brusinkovém likéru
Na vanilkový krém
mléko 250 ml
moučkový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 ČL
lze nahradit vanilkovým extraktem
žloutek 3 ks
rum 50 ml
tuzemák
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový

1 Z mouky, brambor, vajec a soli připravte vláčné těsto (můžete do něj přidat trochu vlažné vody – až 100 ml, je-li třeba) a nechte chvíli odpočinout, zhruba 5–10 minut, ale aby těsto neřídlo.

2 Těsto vyválejte na válu na placku o síle cca 2–3 mm a vykrajujte z ní kolečka o průměru zhruba 7 cm, která plňte nakládanými brusinkami. Kolečka přeložte napůl, kraje přitiskněte a vařte ve vroucí vodě 8 minut.

3 Na vanilkový krém nad horkou vodní lázní vyšlehejte všechny suroviny do zhoustnutí a nakonec přilijte tuzemák, který krém krásně ovoní (krém musí být hustší, aby kryl taštičky).

4 Uvařené taštičky přelijte vanilkovým krémem, ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a sušenými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit