Zimní varianta oblíbené klasiky podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Suroviny
mouka pšeničná hrubá
250
g
brambory vařené
250
g
prolisované
vejce
2
ks
sůl
1
špetka
brusinková zavařenina
250
g
čím hustší, tím lépe
smetana ke šlehání
250
ml
na ozdobení
sušené brusinky
50
g
předem namočené v brusinkovém likéru
Na vanilkový krém
mléko
250
ml
moučkový cukr
60
g
vanilkový cukr
1
ČL
lze nahradit vanilkovým extraktem
žloutek
3
ks
rum
50
ml
tuzemák
pudinkový prášek
1
PL
vanilkový
Postup
1
Z mouky, brambor, vajec a soli připravte vláčné těsto (můžete do něj přidat trochu vlažné vody – až 100 ml, je-li třeba) a nechte chvíli odpočinout, zhruba 5–10 minut, ale aby těsto neřídlo.
2
Těsto vyválejte na válu na placku o síle cca 2–3 mm a vykrajujte z ní kolečka o průměru zhruba 7 cm, která plňte nakládanými brusinkami. Kolečka přeložte napůl, kraje přitiskněte a vařte ve vroucí vodě 8 minut.
3
Na vanilkový krém nad horkou vodní lázní vyšlehejte všechny suroviny do zhoustnutí a nakonec přilijte tuzemák, který krém krásně ovoní (krém musí být hustší, aby kryl taštičky).
4
Uvařené taštičky přelijte vanilkovým krémem, ozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou a sušenými brusinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů )
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Valentýnské menu pro kuchaře začátečníky: Oslňte drahou polovičku večeří, po které vás bude milovat ještě víc!(22 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )