
Slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie
Zeleninu v koláči můžete různě obměňovat, hodí se například mražený hrášek nebo špenát či mangold, spařené horkou vodou a potom dobře okapané.
Ingredience
- olivový olej na potření (nejlépe ve spreji)
- 8 plátů těsta filo (prodává Marks & Spencer či prodejny řeckých specialit, např. Olympia) či yufka (podobné těsto z obchodů s arabskými potravinami)
- cca 1 lžíce kořenicí směsi dukka (viz Něco navíc)
- 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- 6 vajec
- 200 g zakysané smetany (raději tučnější 15–18%, ale ne crème fraîche)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 svazek zeleného chřestu, zbavený dřevnatých konců
- cca 250 g natrhaného pečeného kuřecího masa či koupeného grilovaného kuřete
- cca 200 g sýra brie, vychlazeného a nakrájeného na tenké plátky
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech cca 27 x 18 cm, hlubokou 5 cm vymažte nebo poprašte olejem.
2 Na čistou pracovní plochu položte 1 plát těsta filo. Potřete či poprašte ho olejem a posypte trochou dukky. Zakryjte dalším plátem těsta. Zopakujte do spotřebování těsta. Opatrně přeneste do připravené zapékací mísy. Okraje těsta nechte přečnívat. Těsto na dně posypte jarní cibulkou.
3 V misce prošlehejte vejce se zakysanou smetanou. Pořádně osolte a opepřete. Nalijte na těsto ve formě. Poklaďte chřestem, kuřecím masem a sýrem brie. Okraje těsta zvedněte a nařaste. Pečte 20–25 minut, aby náplň ztuhla a koláč zezlátl.
NĚCO NAVÍC
Na dukku smíchejte 2 lžičky sezamu, 1/2 lžičky koriandrových semínek, podrcených, 1–2 lžičky drcených lískových oříšků, 1/2 lžičky mletého římského kmínu a drcený pepř podle chuti.
Přidat komentář