Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie

Slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie

4/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5763 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 738 g
Tuky 114 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zeleninu v koláči můžete různě obměňovat, hodí se například mražený hrášek nebo špenát či mangold, spařené horkou vodou a potom dobře okapané.

 

Suroviny

olivový olej
na potření (nejlépe ve spreji)
filo těsto 8 plátků
prodává M&S či prodejny řeckých specialit např. Olympia, lze nahradit těstem yufka (těsto z obchodů s arabskými potravinami)
koření 1 PL
kořenící směs dukka (viz Něco navíc)
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
vejce 6 ks
raději tučnější 15-18%, ale ne crème fraîche
sůl
pepř
čerstvě mletý
bez dřevnatých konců
natrhané, lze nahradit koupeným grilovaným kuřetem
vychlazený, na tenké plátky

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Obdélníkovou zapékací mísu o rozměrech cca 27 x 18 cm, hlubokou 5 cm vymažte nebo poprašte olejem.

2

Na čistou pracovní plochu položte 1 plát těsta filo. Potřete či poprašte ho olejem a posypte trochou dukky. Zakryjte dalším plátem těsta. Zopakujte do spotřebování těsta. Opatrně přeneste do připravené zapékací mísy. Okraje těsta nechte přečnívat. Těsto na dně posypte jarní cibulkou.

3

V misce prošlehejte vejce se zakysanou smetanou. Pořádně osolte a opepřete. Nalijte na těsto ve formě. Poklaďte chřestem, kuřecím masem a sýrem brie. Okraje těsta zvedněte a nařaste. Pečte 20–25 minut, aby náplň ztuhla a koláč zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Na dukku smíchejte 2 lžičky sezamu, 1/2 lžičky koriandrových semínek, podrcených, 1–2 lžičky drcených lískových oříšků, 1/2 lžičky mletého římského kmínu a drcený pepř podle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín