Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mrkvová polévka s rýží

Rodinné jídlo jedna báseň: jemná polévka potěší všechny od předškoláků až po babičky a dědečky.

 

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 mrkve, nakrájené na silnější nudličky
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1,2 litru zeleninového nebo drůbežího vývaru
    • 50 g obyčejné nebo dlouhozrnné rýže
    • 200 ml smetany ke šlehání (nebo méně, podle chuti)
    • 1 lžička citronové šťávy (nebo víc podle chuti) + klínky či plátky citronu na ozdobení
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • hladkolistá petrželka na posypání

Příprava jídla

1 V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte na středním ohni 2 minuty. Přidejte mrkev a opékejte další 3 minuty. Pak poprašte moukou a opékejte půl minuty. Zalijte vývarem, promíchejte, vsypte rýži a vařte zhruba 15 minut (nebo podle údajů na obalu), aby byla rýže hotová. Občas promíchejte.

2 Poté zjemněte smetanou, dolaďte citronovou šťávou, osolte a opepřete, míchejte a další minutu prohřívejte.

3 Ještě horké podávejte, doplněné nasekanou petrželkou a podle chuti ozdobené citronem.

NĚCO NAVÍC
Polévka je nejlepší čerstvě uvařená, v průběhu chladnutí i chlazení totiž kvůli obsažené rýži houstne. Výsledný ‚nákyp’ je ale také chutný, dokonce i zastudena. Pokud byste chtěli zhoustlou polévku ohřívat, rozřeďte ji trochou mléka nebo vývaru, popřípadě vařící vody.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřové klobásky se špenátem a česnekovo-kaparovými bramborami

Slaný koláč s kuřecím masem a sýrem brie

Treska v rajčatové omáčce s fazolovými lusky

Noky s hráškem, mátou a mandlemi

REKLAMA

Přidat komentář