Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1478 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 141 g
Tuky 78 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rodinné jídlo jedna báseň: jemná polévka potěší všechny od předškoláků až po babičky a dědečky.

Související recepty

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 4 ks
na silnější nudličky
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit kuřecím vývarem
rýže dlouhozrnná 50 g
lze nahradit obyčejnou
smetana ke šlehání 200 ml
nebé méně, podle chuti
citronová štáva 1 ČL
nebo víc, podle chuti
citron
klínky či plátky na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, na posypání

1 V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte na středním ohni 2 minuty. Přidejte mrkev a opékejte další 3 minuty. Pak poprašte moukou a opékejte půl minuty. Zalijte vývarem, promíchejte, vsypte rýži a vařte zhruba 15 minut (nebo podle údajů na obalu), aby byla rýže hotová. Občas promíchejte.

2 Poté zjemněte smetanou, dolaďte citronovou šťávou, osolte a opepřete, míchejte a další minutu prohřívejte.

3 Ještě horké podávejte, doplněné nasekanou petrželkou a podle chuti ozdobené citronem.

NĚCO NAVÍC
Polévka je nejlepší čerstvě uvařená, v průběhu chladnutí i chlazení totiž kvůli obsažené rýži houstne. Výsledný ‚nákyp’ je ale také chutný, dokonce i zastudena. Pokud byste chtěli zhoustlou polévku ohřívat, rozřeďte ji trochou mléka nebo vývaru, popřípadě vařící vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Komentáře

Patrik Fiala

Zatim nejhorší recept co jsem tu našel. Polévka se dá jíst tak 10 minut po uvaření, následná kaše už poživatelná moc není takže pokud nesníte hned, můžete vyhodit.

Lucie Velek

Dobrý den, Patriku,
mrzí nás, že jsme se polévkou netrefili do vašeho vkusu – jak se říká, není na světě recept ten, co by se zavděčil lidem všem… :-) Nicméně bychom chtěli podoktnout, že varování ohledně houstnutí polévky v receptu uvedeno je. Někomu může kašovitá struktura vyhovovat, někoho odpuzuje. Je nám líto, že jste natrefil zrovna na recept, který vám nevyhovuje. Ale máme na webu stovky dalších polévek, tak nám – prosím – zachovejte přízeň a zkuste jiný recept. Třeba to vyjde příště! :-)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit