0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1478 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 141 g
Tuky 78 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rodinné jídlo jedna báseň: jemná polévka potěší všechny od předškoláků až po babičky a dědečky.

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 4 ks
na silnější nudličky
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit kuřecím vývarem
rýže dlouhozrnná 50 g
lze nahradit obyčejnou
smetana ke šlehání 200 ml
nebé méně, podle chuti
citronová štáva 1 ČL
nebo víc, podle chuti
citron
klínky či plátky na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
hladkolistá, na posypání

Postup

1

V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte na středním ohni 2 minuty. Přidejte mrkev a opékejte další 3 minuty. Pak poprašte moukou a opékejte půl minuty.

2

Zalijte vývarem, promíchejte, vsypte rýži a vařte zhruba 15 minut (nebo podle údajů na obalu), aby byla rýže hotová. Občas promíchejte.

3

Poté zjemněte smetanou, dolaďte citronovou šťávou, osolte a opepřete, míchejte a další minutu prohřívejte.

4

Ještě horké podávejte, doplněné nasekanou petrželkou a podle chuti ozdobené citronem.

NĚCO NAVÍC
Polévka je nejlepší čerstvě uvařená, v průběhu chladnutí i chlazení totiž kvůli obsažené rýži houstne. Výsledný ‚nákyp’ je ale také chutný, dokonce i zastudena. Pokud byste chtěli zhoustlou polévku ohřívat, rozřeďte ji trochou mléka nebo vývaru, popřípadě vařící vody.

Související články

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Komentáře

Patrik Fiala

Zatim nejhorší recept co jsem tu našel. Polévka se dá jíst tak 10 minut po uvaření, následná kaše už poživatelná moc není takže pokud nesníte hned, můžete vyhodit.

Lucie Velek

Dobrý den, Patriku,
mrzí nás, že jsme se polévkou netrefili do vašeho vkusu – jak se říká, není na světě recept ten, co by se zavděčil lidem všem… :-) Nicméně bychom chtěli podoktnout, že varování ohledně houstnutí polévky v receptu uvedeno je. Někomu může kašovitá struktura vyhovovat, někoho odpuzuje. Je nám líto, že jste natrefil zrovna na recept, který vám nevyhovuje. Ale máme na webu stovky dalších polévek, tak nám – prosím – zachovejte přízeň a zkuste jiný recept. Třeba to vyjde příště! :-)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit