Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Noky s hráškem, mátou a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3492 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 288 g
Tuky 201 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně skvělá jako k bramborovým nokům bude mátovo-hrášková omáčka i k nokům z ricotty nebo k novým bramborám.

Suroviny

olivový olej panenský 120 ml
+ na opékání
pórek 1 ks
omytý, nakrájený nadrobno
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 450 g
prolitý v cedníku horkou vodou a okapaný
gnocchi bramborové 500 g
kupované
česnek 2 stroužky
nahrubo nakrájený
mandle 100 g
neloupané, nasucho opražené dokřupava
nastrouhaný najemno + k podávání
máta 1 svazek
menší + na ozdobení
velký, kůra a šťáva
ricotta 250 g
1 kelímek

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem na mírném až středním ohni rozehřejte pár lžic olivového oleje a za občasného míchání opékejte pórek 15–20 minut. Osolte a opepřete a vsypte 350 g hrášku. Míchejte další minutu či dvě, aby se hrášek prohřál. Odstavte. Mezitím uvařte noky podle návodu na obalu.

2

V robotu, mixéru či sekáčku rozsekejte dohladka zbývající hrášek s česnekem, 60 g mandlí, 20 g parmazánu, mátovými lístky, citronovou šťávou a 120 ml olivového oleje. Dolaďte solí, pepřem či citronem. Odložte.

3

Scezené noky vmíchejte do hrášku s pórkem a prohřejte na středním ohni. Přidejte trochu mátovo-hráškové omáčky a prohřívejte 1–2 minuty. (Omáčku nejspíš nespotřebujete všechnu – druhý den je skvělá k těstovinám.)

4

Podávejte rozdělené do misek nebo na talíře, s rozdrobenou ricottou, posypané citronovou kůrou, dalšími mátovými lístky, podrcenými či nasekanými zbylými mandlemi a dalším parmazánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...