
Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou
Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.
Ingredience
- 100 g jasmínové rýže
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 100 g brokolice, nejlépe stonkové, nakrájené na kousky o velikosti sousta (může být i mražená, povolená)
- 1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- 2 jarní cibulky, nakrájené na 4cm kousky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 vejce
- cca 100 g masa z uzené makrely, bez kostí a kůže, natrhaného
- 1/2 malého svazku (thajské) bazalky, máty či kerblíku, lístky otrhané
- 1–2 čerstvé chilli papričky ptačí oko (podle chuti), nakrájené na tenká kolečka
- 2 lžíce rybí omáčky
- šťáva z 1 limety
NA THAJSKOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).
2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.
3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář