Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažená rýže s uzenou rybou a thajskou omáčkou

Když je výběr čerstvých surovin ještě poměrně chudý, hledejte inspiraci v chuťově výraznějších kuchyních světa. Nebojte se přitom neobvyklých a úplně nových kombinací.

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
+ vaření rýže
PT15M
Opékání 0:15
Rýže Thajská

Ingredience

    • 100 g jasmínové rýže
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 100 g brokolice, nejlépe stonkové, nakrájené na kousky o velikosti sousta (může být i mražená, povolená)
    • 1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
    • 2 stroužky česneku, nadrobno
    • 2 jarní cibulky, nakrájené na 4cm kousky
    • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
    • 2 vejce
    • cca 100 g masa z uzené makrely, bez kostí a kůže, natrhaného
    • 1/2 malého svazku (thajské) bazalky, máty či kerblíku, lístky otrhané

    NA THAJSKOU OMÁČKU

    • 1–2 čerstvé chilli papričky ptačí oko (podle chuti), nakrájené na tenká kolečka
    • 2 lžíce rybí omáčky
    • šťáva z 1 limety

Příprava jídla

1 Rýži uvařte podle návodu na obalu a vychlaďte v lednici (lze i den dopředu).

2 Ve woku pořádně rozpalte olej, vsypte vychlazenou rýži a brokolici. Opékejte 4–5 minut, pravidelně protřásejte či promíchávejte, až rýže začne zlátnout a křupavět. Vsypte mrkev, česnek a jarní cibulky, opékejte další 3–4 minuty. Vlijte sójovou omáčku, dobře protřeste a pár minut prohřívejte. V rýži udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nechte je vespod ztuhnout, pak začněte míchat dřevěnou obracečkou a rozbíjejte přitom hrudky. Nakonec jemně vmíchejte uzenou rybu a krátce prohřejte.

3 V mističce smíchejte všechny přísady na thajskou omáčku. Do odstavené rýže opatrně vmíchejte bylin- ky a podávejte ji s thajskou omáčkou na pokapání.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí špízy s tzatziki a chlebovými plackami

Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem

Obalovaný pstruh se sauce vierge

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé

Přidat komentář