Snadný jahodový koláč

Snadný jahodový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Snadný jahodový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5492 kcal
Bílkoviny 115 g
Cukr 532 g
Tuky 300 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč většinou ani nestačí pořádně vychladnout, a už je ho půlka pryč!

Související recepty

Suroviny

jahody 750 g
máslo 240 g
+ navíc na vymazání pekáčku
mouka pšeničná polohrubá
nebo hrubá, na vysypání pekáčku
krupicový cukr 200 g
+ 2 lžíce na posypání koláče
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 300 g
15–30% tuku
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Menší stačí přepůlit. Zatímco budete připravovat těsto, nechte je v sítu dobře okapat.

2

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

3

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječného základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zapracovaná, a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta 2/3 jahod. Těsto vlijte do formy, urovnejte, poklaďte zbylými jahodami a posypte 2 lžícemi krupicového cukru. Vložte do trouby a pečte přibližně 50 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit