0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadný jahodový koláč

Snadný jahodový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Snadný jahodový koláč

4.4/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5492 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 532 g
Tuky 300 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč většinou ani nestačí pořádně vychladnout, a už je ho půlka pryč!

Suroviny

jahody 750 g
máslo 240 g
+ navíc na vymazání pekáčku
mouka pšeničná polohrubá
nebo hrubá, na vysypání pekáčku
krupicový cukr 200 g
+ 2 lžíce na posypání koláče
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
15–30% tuku
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Jahody očistěte, odstopkujte a nakrájejte na plátky. Menší stačí přepůlit. Zatímco budete připravovat těsto, nechte je v sítu dobře okapat.

2

Troubu vyhřejte na 180°C. Plech či pekáček o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

3

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem a solí a tuto směs střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do vaječného základu. Vždy počkejte, než je předchozí dávka zapracovaná, a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta 2/3 jahod. Těsto vlijte do formy, urovnejte, poklaďte zbylými jahodami a posypte 2 lžícemi krupicového cukru. Vložte do trouby a pečte přibližně 50 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč