Lentilky zafungují jako obrovské lákadlo a ozdoba zároveň. Mascarponový zázrak toho ukrývá víc, než myslíte!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Bílky ušlehejte se čtyřmi lžícemi studené vody na pevný sníh.
Poté k nim přidejte špetku soli, jeden vanilkový cukr a 100 g krupicového cukru.
Pak do hmoty zašlehejte také žloutky.
V jiné míse smíchejte mouku se solamylem a práškem do pečiva. Sypkou směs po částech přidávejte k vajíčkové hmotě. Důkladně, ale zlehka zapracujte.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Pečte zhruba 25 minut.
Tvaroh, mascarpone, citronovou šťávu, druhý vanilkový cukr a zbytek krupicového cukru rozmixujte ručním šlehačem do krému.
Šlehačku ušlehejte a vmíchejte k mascarpone.
Korpus rozřízněte na dvě části, spodní potřete jahodovou zavařeninou a pak i půlkou tvarohového krému.
Poklaďte jahodami, přiklopte druhým dílem korpusu.
Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému. Z lentilek vytvořte jméno oslavence.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 18 receptů na barevné dorty pro děti(18 receptů)
- Nejlepší jahodové dorty a koláče(12 receptů)
Komentáře
Marie Sarsonova
21.09.2014 18:39
Dort všem moc chutnal. Už na
Dort všem moc chutnal. Už na začátku mi bylo divné, proč je tolik ingrediencí na přípravu krému, skutečnost mé dojmy potvrdila. Poloviční množství krému by bohatě stačilo! Jinak díky, skvělý recept!
Marcela Macku
06.05.2018 20:38
Dort byl vyborny!! Kremu bylo
Dort byl vyborny!! Kremu bylo hodne, ale to bylo super. Nahoru jsem dala smes cerstvych jahod, malin a boruvek a trochu zelatiny. Okolo na bok po celem obvodu jsem dala nastrouhanou cokoladu :)