Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sopa de tortilla
Sopa de tortilla
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sopa de tortilla

4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4300 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 569 g
Tuky 148 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám – když zbyly a uschly, zužitkovaly se jako vložka do polévky. 

Suroviny

sušená chilli paprička pasilla – koupíte např. na viva-la-vida.cz
cibule ½ ks
velká, nakrájená nahrubo
česnek 3 stroužky
oloupané. nakrájené nahrubo
máta (sušená) ½ ČL
viz Něco navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
kukuřičná, malá
olej
na smažení
lze nahradit čedarem
paprička chipotle naložená
lze nahradit zakysanou smetanou
Na naložené papričky chipotle
paprička chipotle sušené
vinný ocet bílý 240 ml
bílý
hnědý cukr 3 PL
sůl 1 ČL
cibule ¼ ks
velká, lze nahradit 1 malou
rostlinný olej 1 PL

Postup

1

Papriku zbavte stopky a vysypte z ní semínka. Dejte ji do hrnce, přidejte nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a česnek, přilijte 1,5l vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 40 minut, dokud paprika nezměkne. Potom vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přiveďte opět k varu, osolte a přisypte mátu.

2

Na naložené papričky dejte do menšího hrnce sušené papričky chipotle, ocet, cukr a sůl, přilijte 240ml vody a pomalu vařte, dokud papričky nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte ji na oleji doměkka. Přidejte asi 1/5 papriček a rozmixujte. Směs přidejte ke zbylým papričkám a vařte ještě 10 minut. Dosolte. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

3

Tortilly nakrájejte na proužky a ve vyšší vrstvě oleje je pomalu opečte dozlatova. Z avokáda vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Sýr rozdrobte nebo nastrouhejte. Do misky vložte tortillové nudličky, přilijte polévku, navrch dejte plátek avokáda, sýr, nakládanou papričku a trochu crème fraîche nebo zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
Sušená máta se s polévkou lépe chuťově propojí a nemá v sobě ostrost máty čerstvé. Pokud chcete použít bylinku čerstvou, ponořte do polévky malý svazek a po minutě jej vyndejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...