Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám – když zbyly a uschly, zužitkovaly se jako vložka do polévky.
Suroviny
Postup
Papriku zbavte stopky a vysypte z ní semínka. Dejte ji do hrnce, přidejte nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a česnek, přilijte 1,5l vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 40 minut, dokud paprika nezměkne. Potom vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přiveďte opět k varu, osolte a přisypte mátu.
Na naložené papričky dejte do menšího hrnce sušené papričky chipotle, ocet, cukr a sůl, přilijte 240ml vody a pomalu vařte, dokud papričky nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte ji na oleji doměkka. Přidejte asi 1/5 papriček a rozmixujte. Směs přidejte ke zbylým papričkám a vařte ještě 10 minut. Dosolte. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.
Tortilly nakrájejte na proužky a ve vyšší vrstvě oleje je pomalu opečte dozlatova. Z avokáda vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Sýr rozdrobte nebo nastrouhejte. Do misky vložte tortillové nudličky, přilijte polévku, navrch dejte plátek avokáda, sýr, nakládanou papričku a trochu crème fraîche nebo zakysané smetany.
NĚCO NAVÍC
Sušená máta se s polévkou lépe chuťově propojí a nemá v sobě ostrost máty čerstvé. Pokud chcete použít bylinku čerstvou, ponořte do polévky malý svazek a po minutě jej vyndejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x lahodné avokádo(20 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )