Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1084 kcal
Bílkoviny 21 g
Cukr 106 g
Tuky 50 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám – když zbyly a uschly, zužitkovaly se jako vložka do polévky. 

Suroviny

1 ks
chilli paprička pasilla koupíte např. na viva-la-vida.cz
rajčata 1 kg
cibule 0.5 ks
velká, nahrubo
česnek 3 stroužek
nahrubo, oloupané
máta 0.5 ČL
sušené, viz Něco navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
8 ks
kukuřičné tortily malé
olej
na smažení
avokádo 1 ks
feta 120 g
lze nahradit čedarem
6 ks
paprička chipotle naložená
zakysaná smetana 1 PL
lze nahradit zakysanou smetanou
Na naložené papričky chipotle
100 g
paprička chipotle sušené
vinný ocet bílý 240 ml
bílý
hnědý cukr 3 PL
sůl ČL
cibule 0.25 ks
velká, lze nahradit 1 malou
rostlinný olej PL

1 Papriku zbavte stopky a vysypte z ní semínka. Dejte ji do hrnce, přidejte nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a česnek, přilijte 1,5l vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 40 minut, dokud paprika nezměkne. Potom vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přiveďte opět k varu, osolte a přisypte mátu.

2 Na naložené papričky dejte do menšího hrnce sušené papričky chipotle, ocet, cukr a sůl, přilijte 240ml vody a pomalu vařte, dokud papričky nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte ji na oleji doměkka. Přidejte asi 1/5 papriček a rozmixujte. Směs přidejte ke zbylým papričkám a vařte ještě 10 minut. Dosolte. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

3 Tortilly nakrájejte na proužky a ve vyšší vrstvě oleje je pomalu opečte dozlatova. Z avokáda vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Sýr rozdrobte nebo nastrouhejte. Do misky vložte tortillové nudličky, přilijte polévku, navrch dejte plátek avokáda, sýr, nakládanou papričku a trochu crème fraîche nebo zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC

Sušená máta se s polévkou lépe chuťově propojí a nemá v sobě ostrost máty čerstvé. Pokud chcete použít bylinku čerstvou, ponořte do polévky malý svazek a po minutě jej vyndejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit