Sopa de tortilla

Sopa de tortilla

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4300 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 569 g
Tuky 148 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá polévka, jejímž základem jsou rajčata a chilli papričky. Svůj název získala díky tortillám – když zbyly a uschly, zužitkovaly se jako vložka do polévky. 

Suroviny

chilli paprička 1 ks
sušená chilli paprička pasilla – koupíte např. na viva-la-vida.cz
rajčata 1 kg
cibule 0.5 ks
velká, nakrájená nahrubo
česnek 3 stroužky
oloupané. nakrájené nahrubo
máta (sušená) 0.5 ČL
viz Něco navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
tortilla 8 ks
kukuřičná, malá
olej
na smažení
avokádo 1 ks
sýr feta 120 g
lze nahradit čedarem
chilli paprička 6 ks
paprička chipotle naložená
crème fraîche 1 PL
lze nahradit zakysanou smetanou
Na naložené papričky chipotle
chilli paprička 100 g
paprička chipotle sušené
vinný ocet bílý 240 ml
bílý
hnědý cukr 3 PL
sůl 1 ČL
cibule 0.25 ks
velká, lze nahradit 1 malou
rostlinný olej 1 PL

1 Papriku zbavte stopky a vysypte z ní semínka. Dejte ji do hrnce, přidejte nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a česnek, přilijte 1,5l vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 40 minut, dokud paprika nezměkne. Potom vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přiveďte opět k varu, osolte a přisypte mátu.

2 Na naložené papričky dejte do menšího hrnce sušené papričky chipotle, ocet, cukr a sůl, přilijte 240ml vody a pomalu vařte, dokud papričky nezměknou, trvá to zhruba 20 minut. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte ji na oleji doměkka. Přidejte asi 1/5 papriček a rozmixujte. Směs přidejte ke zbylým papričkám a vařte ještě 10 minut. Dosolte. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

3 Tortilly nakrájejte na proužky a ve vyšší vrstvě oleje je pomalu opečte dozlatova. Z avokáda vyjměte pecku a dužinu nakrájejte na plátky. Sýr rozdrobte nebo nastrouhejte. Do misky vložte tortillové nudličky, přilijte polévku, navrch dejte plátek avokáda, sýr, nakládanou papričku a trochu crème fraîche nebo zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
Sušená máta se s polévkou lépe chuťově propojí a nemá v sobě ostrost máty čerstvé. Pokud chcete použít bylinku čerstvou, ponořte do polévky malý svazek a po minutě jej vyndejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit