Špenátovo-ricottové gnocchi

Špenátovo-ricottové gnocchi

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2820 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 121 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyto gnocchi je snadný, musíte však s přípravou začít o den dříve, aby vám ricotta stihla vykapat.

Suroviny

ricotta 500 g
baby špenát 600 g
sůl
parmazán 100 g
strouhaný
citron 1 ks
kůra najemno
muškátový oříšek špetka
strouhaný
vejce 1 ks
mouka pšeničná polohrubá 100 g
Na šalvějové máslo
máslo 75 g
olivový olej 2 PL
šalvěj svazek
otrhané lístky

Ricottu vložte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem, podložte mísou a nechte v lednici přes noc vykapat.

2 Druhý den dejte špenát do větší pánve, osolte a na středním plameni nechte zavadnout. Přendejte jej do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíc vody. Pak z něj ještě v plátýnku nebo utěrce vymačkejte zbylou vodu. Špenát vyklopte na prkýnko a nasekejte nahrubo.

3 Vykapanou ricottu přesuňte do misky, přidejte parmazán a promíchejte. Vmíchejte špenát, citronovou kůru, muškátový oříšek, vejce a mouku. Osolte podle chuti. Mokrýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu (z uvedeného množství by jich mělo být zhruba 45–50), vyskládejte je na tác vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut v lednici zatuhnout.

4 Na šalvějové máslo rozehřejte v pánvi máslo a olivový olej. Přidejte šalvějové lístky a osmažte je dokřupava. Šalvěj pak vyjměte a nechte okapat na papírovém ubrousku.

5 Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a zmírněte plamen tak, aby byla těsně pod bodem varu. Postupně vkládejte gnocchi a vařte je 3–4 minuty, dokud nevyplavou. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte do pánve s šalvějovým máslem. Promíchejte, aby se obalily, a podávejte zdobené smaženou šalvějí.

NĚCO NAVÍC

  • Gnocchi můžete vařit na etapy, nemusíte je házet do hrnce najednou. Vždy počkejte, až vyplavou, vylovte je děrovanou lžící a přemístěte do pánve s máslem, tam zůstanou pěkně horké! Pokud chcete, podávejte je navíc sypané parmazánem nebo třeba vypraženou slaninou. Skvělé budou i s rajčatovou omáčkou.
  • Špenát nechte opravdu vykapat a dobře ho v utěrce vymačkejte, tento krok nepodceňte, aby těsto dobře drželo. Namísto špenátu můžete použít také mladý mangold.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit