Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špenátovo-ricottové gnocchi

Recept na tyto gnocchi je snadný, musíte však s přípravou začít o den dříve, aby vám ricotta stihla vykapat.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ vykapání a chlazení
PT15M
Vaření 0:15
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 500 g ricotty
    • 600 g baby špenátu
    • sůl
    • 100 g strouhaného parmazánu
    • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 1 vejce
    • 100 g polohrubé mouky

    NA ŠALVĚJOVÉ MÁSLO

    • 75 g másla
    • 2 lžíce olivového oleje
    • menší svazek šalvěje, lístky otrhané

Příprava jídla

Ricottu vložte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem, podložte mísou a nechte v lednici přes noc vykapat.

2 Druhý den dejte špenát do větší pánve, osolte a na středním plameni nechte zavadnout. Přendejte jej do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíc vody. Pak z něj ještě v plátýnku nebo utěrce vymačkejte zbylou vodu. Špenát vyklopte na prkýnko a nasekejte nahrubo.

3 Vykapanou ricottu přesuňte do misky, přidejte parmazán a promíchejte. Vmíchejte špenát, citronovou kůru, muškátový oříšek, vejce a mouku. Osolte podle chuti. Mokrýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu (z uvedeného množství by jich mělo být zhruba 45–50), vyskládejte je na tác vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut v lednici zatuhnout.

4 Na šalvějové máslo rozehřejte v pánvi máslo a olivový olej. Přidejte šalvějové lístky a osmažte je dokřupava. Šalvěj pak vyjměte a nechte okapat na papírovém ubrousku.

5 Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a zmírněte plamen tak, aby byla těsně pod bodem varu. Postupně vkládejte gnocchi a vařte je 3–4 minuty, dokud nevyplavou. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte do pánve s šalvějovým máslem. Promíchejte, aby se obalily, a podávejte zdobené smaženou šalvějí.

NĚCO NAVÍC

  • Gnocchi můžete vařit na etapy, nemusíte je házet do hrnce najednou. Vždy počkejte, až vyplavou, vylovte je děrovanou lžící a přemístěte do pánve s máslem, tam zůstanou pěkně horké! Pokud chcete, podávejte je navíc sypané parmazánem nebo třeba vypraženou slaninou. Skvělé budou i s rajčatovou omáčkou.
  • Špenát nechte opravdu vykapat a dobře ho v utěrce vymačkejte, tento krok nepodceňte, aby těsto dobře drželo. Namísto špenátu můžete použít také mladý mangold.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelené gazpacho s prosciuttem a burratou

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Nanuky s avokádem, kiwi a limetou

REKLAMA

Přidat komentář