Recept na tyto gnocchi je snadný, musíte však s přípravou začít o den dříve, aby vám ricotta stihla vykapat.
Suroviny
1 Ricottu vložte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem, podložte mísou a nechte v lednici přes noc vykapat.
2 Druhý den dejte špenát do větší pánve, osolte a na středním plameni nechte zavadnout. Přendejte jej do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíc vody. Pak z něj ještě v plátýnku nebo utěrce vymačkejte zbylou vodu. Špenát vyklopte na prkýnko a nasekejte nahrubo.
3 Vykapanou ricottu přesuňte do misky, přidejte parmazán a promíchejte. Vmíchejte špenát, citronovou kůru, muškátový oříšek, vejce a mouku. Osolte podle chuti. Mokrýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu (z uvedeného množství by jich mělo být zhruba 45–50), vyskládejte je na tác vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut v lednici zatuhnout.
4 Na šalvějové máslo rozehřejte v pánvi máslo a olivový olej. Přidejte šalvějové lístky a osmažte je dokřupava. Šalvěj pak vyjměte a nechte okapat na papírovém ubrousku.
5 Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a zmírněte plamen tak, aby byla těsně pod bodem varu. Postupně vkládejte gnocchi a vařte je 3–4 minuty, dokud nevyplavou. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte do pánve s šalvějovým máslem. Promíchejte, aby se obalily, a podávejte zdobené smaženou šalvějí.
NĚCO NAVÍC
- Gnocchi můžete vařit na etapy, nemusíte je házet do hrnce najednou. Vždy počkejte, až vyplavou, vylovte je děrovanou lžící a přemístěte do pánve s máslem, tam zůstanou pěkně horké! Pokud chcete, podávejte je navíc sypané parmazánem nebo třeba vypraženou slaninou. Skvělé budou i s rajčatovou omáčkou.
- Špenát nechte opravdu vykapat a dobře ho v utěrce vymačkejte, tento krok nepodceňte, aby těsto dobře drželo. Namísto špenátu můžete použít také mladý mangold.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media