0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenátovo-ricottové gnocchi

Špenátovo-ricottové gnocchi

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2820 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 121 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tyto gnocchi je snadný, musíte však s přípravou začít o den dříve, aby vám ricotta stihla vykapat.

Suroviny

ricotta 500 g
sůl
parmazán 100 g
strouhaný
citron 1 ks
kůra najemno
muškátový oříšek špetka
strouhaný
vejce 1 ks
mouka pšeničná polohrubá 100 g
Na šalvějové máslo
máslo 75 g
olivový olej 2 PL
šalvěj svazek
otrhané lístky

Ricottu vložte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem, podložte mísou a nechte v lednici přes noc vykapat.

2 Druhý den dejte špenát do větší pánve, osolte a na středním plameni nechte zavadnout. Přendejte jej do cedníku a vymačkejte z něj co nejvíc vody. Pak z něj ještě v plátýnku nebo utěrce vymačkejte zbylou vodu. Špenát vyklopte na prkýnko a nasekejte nahrubo.

3 Vykapanou ricottu přesuňte do misky, přidejte parmazán a promíchejte. Vmíchejte špenát, citronovou kůru, muškátový oříšek, vejce a mouku. Osolte podle chuti. Mokrýma rukama tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu (z uvedeného množství by jich mělo být zhruba 45–50), vyskládejte je na tác vyložený pečicím papírem a nechte 30 minut v lednici zatuhnout.

4 Na šalvějové máslo rozehřejte v pánvi máslo a olivový olej. Přidejte šalvějové lístky a osmažte je dokřupava. Šalvěj pak vyjměte a nechte okapat na papírovém ubrousku.

5 Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a zmírněte plamen tak, aby byla těsně pod bodem varu. Postupně vkládejte gnocchi a vařte je 3–4 minuty, dokud nevyplavou. Vyjměte je děrovanou naběračkou a dejte do pánve s šalvějovým máslem. Promíchejte, aby se obalily, a podávejte zdobené smaženou šalvějí.

NĚCO NAVÍC

  • Gnocchi můžete vařit na etapy, nemusíte je házet do hrnce najednou. Vždy počkejte, až vyplavou, vylovte je děrovanou lžící a přemístěte do pánve s máslem, tam zůstanou pěkně horké! Pokud chcete, podávejte je navíc sypané parmazánem nebo třeba vypraženou slaninou. Skvělé budou i s rajčatovou omáčkou.
  • Špenát nechte opravdu vykapat a dobře ho v utěrce vymačkejte, tento krok nepodceňte, aby těsto dobře drželo. Namísto špenátu můžete použít také mladý mangold.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč