0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2118 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 20 g
Tuky 152 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý recept pro velkou společnost. Přílohu můžete podávat studenou i horkou.

Suroviny

jehněčí krk 600 g
na plátky
pečivo
k podávání (pita, flatbread…)
Na marinádu
1 ČL
semínka římského kmínu
koriandr mletý 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
kardamom 2 tobolka
koriandr čerstvý svazek
nadrobno
1 ČL
uzená paprika mletá
skořice 1 ČL
mletá
chilli sušené ČL
mleté
česnek 2 stroužek
drcené
citron 1 ks
kůra a šťáva
olivový olej 2 PL
sůl
Na dip z fety
sýr feta 100 g
rozdrobená
100 ml
bílý jogurt
kopr hrst
nasekaný
olivový olej 2 PL

1 Nejdříve připravte marinádu: Na středním ohni rozpalte menší pánev a nasucho v ní opražte římský kmín, koriandr, fenykl a semínka kardamomu, dokud se nerozvoní. Nechte vychladnout a pak rozemelte na prach v mixéru nebo rozdrťte v hmoždíři. V misce smíchejte se zbylými ingrediencemi na marinádu a osolte.

2 Jehněčí plátky rozložte do hlubšího pekáčku a přelijte připravenou marinádou. Nechte marinovat v lednici alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

3 Jehněčí vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než jej budete připravovat. Troubu předehřejte na 160°C. Pekáček s jehněčím zakryjte aluminiovou fólií a dejte péct na 2 hodiny a 30–45 minut, dokud maso nebude dokonale měkké. Pak maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout.

Na dip z fety rozmixujte fetu, jogurt a kopr dohladka. Dochuťte solí a přendejte do servírovací misky.

Na přílohu rozpalte v pánvi olej a zvolna na něm orestujte česnek, aby se rozvoněl. Vsypte bob zahradní, promíchejte, dochuťte solí a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nakonec vmíchejte bylinky.

6 Přílohu rozdělte na talíře. Jehněčí v pekáčku natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte s výpekem. Naservírujte na přílohu. Ozdobte mátou a koprem a podávejte s dipem z fety a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li jehněčí zrovna v oblibě, zkuste velmi pomalu upéct hovězí hrudí či oháňku, z vepřového třeba krkovici. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit