Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2118 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 20 g
Tuky 152 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý recept pro velkou společnost. Přílohu můžete podávat studenou i horkou.

Suroviny

jehněčí krk 600 g
na plátky
pečivo
k podávání (pita, flatbread…)
Na marinádu
1 ČL
semínka římského kmínu
koriandr mletý 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
kardamom 2 tobolka
koriandr svazek
nadrobno
1 ČL
uzená paprika mletá
skořice 1 ČL
mletá
chilli sušené ČL
mleté
česnek 2 stroužek
drcené
citron 1 ks
kůra a šťáva
olivový olej 2 PL
sůl
Na dip z fety
feta 100 g
rozdrobená
100 ml
bílý jogurt
kopr hrst
nasekaný
olivový olej 2 PL

1 Nejdříve připravte marinádu: Na středním ohni rozpalte menší pánev a nasucho v ní opražte římský kmín, koriandr, fenykl a semínka kardamomu, dokud se nerozvoní. Nechte vychladnout a pak rozemelte na prach v mixéru nebo rozdrťte v hmoždíři. V misce smíchejte se zbylými ingrediencemi na marinádu a osolte.

2 Jehněčí plátky rozložte do hlubšího pekáčku a přelijte připravenou marinádou. Nechte marinovat v lednici alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

3 Jehněčí vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než jej budete připravovat. Troubu předehřejte na 160°C. Pekáček s jehněčím zakryjte aluminiovou fólií a dejte péct na 2 hodiny a 30–45 minut, dokud maso nebude dokonale měkké. Pak maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout.

Na dip z fety rozmixujte fetu, jogurt a kopr dohladka. Dochuťte solí a přendejte do servírovací misky.

Na přílohu rozpalte v pánvi olej a zvolna na něm orestujte česnek, aby se rozvoněl. Vsypte bob zahradní, promíchejte, dochuťte solí a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nakonec vmíchejte bylinky.

6 Přílohu rozdělte na talíře. Jehněčí v pekáčku natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte s výpekem. Naservírujte na přílohu. Ozdobte mátou a koprem a podávejte s dipem z fety a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li jehněčí zrovna v oblibě, zkuste velmi pomalu upéct hovězí hrudí či oháňku, z vepřového třeba krkovici. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit