Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

Skvělý recept pro velkou společnost. Přílohu můžete podávat studenou i horkou.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H45M
Pečení 2:45
Maso

Ingredience

    • 600 g jehněčího krku, nakrájeného na plátky
    • pečivo k podávání (pita, flatbread...)

    NA MARINÁDU

    • 1 lžička semínek římského kmínu
    • 1 lžička semínek koriandru
    • 1 lžička semínek fenyklu
    • 2 tobolky kardamomu
    • menší svazek koriandru, nasekaný nadrobno
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2–1 lžička mletého chilli
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 citron, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl

    NA DIP Z FETY

    • 100 g fety, rozdrobené
    • 100 ml bílého jogurtu
    • malá hrst nasekaného kopru

    NA PŘÍLOHU

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 300 g bobů zahradních, vyloupaných
    • hrst nasekané máty + na ozdobení
    • hrst nasekaného kopru + na ozdobení

Příprava jídla

1 Nejdříve připravte marinádu: Na středním ohni rozpalte menší pánev a nasucho v ní opražte římský kmín, koriandr, fenykl a semínka kardamomu, dokud se nerozvoní. Nechte vychladnout a pak rozemelte na prach v mixéru nebo rozdrťte v hmoždíři. V misce smíchejte se zbylými ingrediencemi na marinádu a osolte.

2 Jehněčí plátky rozložte do hlubšího pekáčku a přelijte připravenou marinádou. Nechte marinovat v lednici alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

3 Jehněčí vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než jej budete připravovat. Troubu předehřejte na 160°C. Pekáček s jehněčím zakryjte aluminiovou fólií a dejte péct na 2 hodiny a 30–45 minut, dokud maso nebude dokonale měkké. Pak maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout.

Na dip z fety rozmixujte fetu, jogurt a kopr dohladka. Dochuťte solí a přendejte do servírovací misky.

Na přílohu rozpalte v pánvi olej a zvolna na něm orestujte česnek, aby se rozvoněl. Vsypte bob zahradní, promíchejte, dochuťte solí a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nakonec vmíchejte bylinky.

6 Přílohu rozdělte na talíře. Jehněčí v pekáčku natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte s výpekem. Naservírujte na přílohu. Ozdobte mátou a koprem a podávejte s dipem z fety a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li jehněčí zrovna v oblibě, zkuste velmi pomalu upéct hovězí hrudí či oháňku, z vepřového třeba krkovici. 

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátovo-ricottové gnocchi

Zelené gazpacho s prosciuttem a burratou

Nanuky s avokádem, kiwi a limetou

REKLAMA

Přidat komentář