Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí šavarma s bobem zahradním
Jehněčí šavarma s bobem zahradním
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jehněčí šavarma s bobem zahradním

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2118 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 20 g
Tuky 152 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý recept pro velkou společnost. Přílohu můžete podávat studenou i horkou. Jehněčí šavarma s bobem zahradním je netradiční recept, kterým okouzlíte rodinu i přátele. 

Suroviny

na plátky
k podávání (pita, flatbread…)
Na marinádu
římský kmín 1 ČL
koriandr mletý 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
kardamom 2 tobolka
koriandr čerstvý svazek
nadrobno
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
chilli sušené ČL
mleté
česnek 2 stroužek
drcený
kůra a šťáva
olivový olej 2 PL
sůl
Na dip z fety
rozdrobená
kopr 1 hrst
nasekaný
olivový olej 2 PL

Postup

1

Nejdříve připravte marinádu: Na středním ohni rozpalte menší pánev a nasucho v ní opražte římský kmín, koriandr, fenykl a semínka kardamomu, dokud se nerozvoní. Nechte vychladnout a pak rozemelte na prach v mixéru nebo rozdrťte v hmoždíři. V misce smíchejte se zbylými ingrediencemi na marinádu a osolte.

2

Jehněčí plátky rozložte do hlubšího pekáčku a přelijte připravenou marinádou. Nechte marinovat v lednici alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

3

Jehněčí vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než jej budete připravovat. Troubu předehřejte na 160°C. Pekáček s jehněčím zakryjte aluminiovou fólií a dejte péct na 2 hodiny a 30–45 minut, dokud maso nebude dokonale měkké. Pak maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout.

4

Na dip z fety rozmixujte fetu, jogurt a kopr dohladka. Dochuťte solí a přendejte do servírovací misky.

5

Na přílohu rozpalte v pánvi olej a zvolna na něm orestujte česnek, aby se rozvoněl. Vsypte bob zahradní, promíchejte, dochuťte solí a nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Nakonec vmíchejte bylinky.

6

Přílohu rozdělte na talíře. Jehněčí v pekáčku natrhejte pomocí dvou vidliček a promíchejte s výpekem. Naservírujte na přílohu. Ozdobte mátou a koprem a podávejte s dipem z fety a s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li jehněčí zrovna v oblibě, zkuste velmi pomalu upéct hovězí hrudí či oháňku, z vepřového třeba krkovici. 

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...