Mazanec je nejstarší doložené české velikonoční pečivo. Peče se už půl tisíciletí, ale teprve nějakých dvě stě let bývá sladký. Tradičně se pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Bez voňavého kynutého bochánku s rozinkami a mandlemi si Velikonoce vůbec neumíme představit.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte 180–200ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat 30 minut i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.
Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut). Přidejte většinu nakrájených mandlí či ořechů (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a ještě důkladně prohněťte.
Těsto poprašte moukou a nechte v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.
Vykynuté těsto prohněťte a zapracujte do něj rozinky. Vytvarujte 1–2 mazance (menší bochánky snáze drží tvar). Těsto dobře zpracujte do bochánku, povrch musí být – až na rozinky a mandle/ořechy – hladký a uvnitř nesmí být žádné vzduchové kapsy. Bochánky posaďte na plech vyložený pečicím papírem či vysypaný moukou a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200°C.
Pak bochánek/bochánky potřete prošlehaným vejcem a nastřihněte či ostrým nožem nařízněte do kříže. Chcete-li, posypte odloženými mandlemi či ořechy.
Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150°C a pečte ještě asi 55 minut, pokud děláte jeden velký mazanec. Jestliže máte dva menší, budou se péct zhruba o 10 minut kratší dobu. Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte je namočeným svačinovým papírem či alobalem, případně při dopékání pouze ztlumte troubu.
Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou i anýzem.