Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stánin mandlový mazanec
Stánin mandlový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stánin mandlový mazanec

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1–2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5619 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 568 g
Tuky 297 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mazanec je nejstarší doložené české velikonoční pečivo. Peče se už půl tisíciletí, ale teprve nějakých dvě stě let bývá sladký. Tradičně se pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Bez voňavého kynutého bochánku s rozinkami a mandlemi si Velikonoce vůbec neumíme představit. 

Suroviny

trocha na zahuštění těsta + na poprášení
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 42 g
1 kostka
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
nebo mleté loupané mandle
máslo 140 g
změklé
sůl ¼ ČL
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
nakrájené a namočené aspoň na 30 minut do horké vody, nebo vlašské ořechy
namočené aspoň na 30 minut do horké vody
na poprášení

Postup

1

Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek a vlijte 180–200ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat 30 minut i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.

2

Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut). Přidejte většinu nakrájených mandlí či ořechů (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a ještě důkladně prohněťte. 

3

Těsto poprašte moukou a nechte v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny. 

4

Vykynuté těsto prohněťte a zapracujte do něj rozinky. Vytvarujte 1–2 mazance (menší bochánky snáze drží tvar). Těsto dobře zpracujte do bochánku, povrch musí být – až na rozinky a mandle/ořechy – hladký a uvnitř nesmí být žádné vzduchové kapsy. Bochánky posaďte na plech vyložený pečicím papírem či vysypaný moukou a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200°C. 

5

Pak bochánek/bochánky potřete prošlehaným vejcem a nastřihněte či ostrým nožem nařízněte do kříže. Chcete-li, posypte odloženými mandlemi či ořechy. 

6

Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150°C a pečte ještě asi 55 minut, pokud děláte jeden velký mazanec. Jestliže máte dva menší, budou se péct zhruba o 10 minut kratší dobu. Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte je namočeným svačinovým papírem či alobalem, případně při dopékání pouze ztlumte troubu.

7

Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou i anýzem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...