Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z karé (vepřové pečeně)

Pečeně, často označovaná jako karé, je jedním z nejoblíbenějších a nejužívanějších kusů vepřového masa. Vepřové karé se nachází na hřbetě prasat po obou stranách páteře. Má relativně málo tuku, a proto se s oblibou používá k přípravě libových grilovacích steaků, řízků a cordon bleu. Maso má jasně růžovou barvu, tvar tohoto svalu je spíše podlouhlý, úzký a válcovitý. Pečeně slouží jako oblíbená surovina například pro přípravu znojemské či cikánské pečeně, živáňské, pečeně po Srbsku, vepřových plátků na houbách, na smetaně nebo na česneku. Tento libový kus masa se ale hodí i na pečení v troubě či plněné vepřové řízky. 

...

 

  • Nutričně je pečeně bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B, zinku a železa. Maso vepřového karé, které je relativně bohaté na svalovinu a nízkotučné, je ovšem často nutné ho trochu naklepat, aby bylo jemnější.
  • Vepřová karé lze také nasolit nebo udit a poté jej dále zpracovat na vepřový kassler. 

Mohlo by se vám líbit: 


Celý popis