sticky toffee pudding
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné 20 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3463 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 514 g
Tuky 120 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše čtenářka Lenka Jíšová ze Znojma nám poslala recept na sticky toffee pudding, vláčný anglický dezert, který připomíná náš litý perník a podává se s karamelovou omáčkou.

Suroviny

čaj 300 ml
horký
datle 230 g
máslo 50 g
cukr 170 g
přírodní či obyčejný
vejce 3 ks
mouka 230 g
prosátá s práškem do pečiva
jedlá soda 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit část cukru 2 balíčky vanilkového cukru
káva 1 ČL
instantní, granule
smetana ke šlehání 3 PL
brandy 2 PL
lze nahradit rumem
cukr 80 g
přírodní
máslo 30 g

Postup

1

Datle nasekejte, vypeckujte, přelijte čajem a nechte asi 2–3 hodiny stát.

2

Zahřejte troubu na 180 °C.

3

Utřete máslo, cukr a vejce a smíchejte je s datlemi (i s čajem), kávou a vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem.

4

Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a sodu.

5

Těsto dobře promíchejte a nalijte do vymazaného pekáčku cca 20 × 30 cm nebo do formy na srnčí hřbet.

6

Pečte ve středu trouby asi 30 minut. Hmota během pečení ztmavne.

7

Na polevu zvanou ,toffee sauce‘ na velmi mírném plameni míchejte v rendlíku smetanu, alkohol, přírodní cukr a máslo. Nechte zhoustnout.

Tip: Čím déle se směs vaří, tím bude získaný krém po vychladnutí hladší – měl by zhoustnout až na ,nitku‘ – z vařečky pomalu stékat tenkým souvislým proudem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit