Sticky toffee pudding - slavnostní verze

Sticky toffee pudding
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Sticky toffee pudding - slavnostní verze

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6271 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 682 g
Tuky 339 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Silvestr je skvělou příležitostí, jak přidat kapku alkoholu prakticky do čehokoli, dezert nevyjímaje. A tady jsem opravdu nešetřila!“ popisuje dezert redaktorka Darina Sieglová.

Suroviny

datle 340 g
zbavené pecek a nasekané nadrobno
jedlá soda 1.5 ČL
máslo 115 g
změklé
krupicový cukr 150 g
třtinový cukr muscovado tmavý 25 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 210 g
hřebíček 1 špetka
mletý
vlašské ořechy 75 g
nasekané, nebo lískové oříšky, nasekané
Na omáčku s bourbonem
třtinový cukr 215 g
smetana ke šlehání 230 ml
33%
máslo 115 g
vanilkový extrakt 2 ČL
bourbon 60 ml
nebo podle chuti
K podávání
smetana ke šlehání
33%, ušlehaná do měkkých špiček

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C a pekáč o velikosti 22x33cm vyložte pečicím papírem.

2

Datle vsypte do misky, zalijte je 530 ml vroucí vody a vmíchejte sodu. Dejte stranou na zhruba 30 minut. Poté je i s vodou nahrubo rozmixujte.

3

V míse utřete máslo a oba cukry. Vmíchejte vejce, mouku, hřebíček, ořechy a nakonec rozmixované datle.

4

Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

5

Na omáčku vsypte cukr do menšího hrnce a nechte zkaramelizovat, vmíchejte smetanu, máslo a krátce svařte, nakonec vmíchejte vanilku a burbon.

6

Nakrájejte a podávejte teplé či studené s omáčkou a smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit