Naše čtenářka Lenka Jíšová ze Znojma nám poslala recept na sticky toffee pudding, vláčný anglický dezert, který připomíná náš litý perník a podává se s karamelovou omáčkou.
Suroviny
Postup
Datle nasekejte, vypeckujte, přelijte čajem a nechte asi 2–3 hodiny stát.
Zahřejte troubu na 180 °C.
Utřete máslo, cukr a vejce a smíchejte je s datlemi (i s čajem), kávou a vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem.
Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a sodu.
Těsto dobře promíchejte a nalijte do vymazaného pekáčku cca 20 × 30 cm nebo do formy na srnčí hřbet.
Pečte ve středu trouby asi 30 minut. Hmota během pečení ztmavne.
Na polevu zvanou ,toffee sauce‘ na velmi mírném plameni míchejte v rendlíku smetanu, alkohol, přírodní cukr a máslo. Nechte zhoustnout.
Tip: Čím déle se směs vaří, tím bude získaný krém po vychladnutí hladší – měl by zhoustnout až na ,nitku‘ – z vařečky pomalu stékat tenkým souvislým proudem.