Tomuhle říkáme velmi povedená fúze! Milovaná vánoční štóla se sušeným ovocem a marcipánem ve formě hravých šneků bude chutnat celé rodině.
Suroviny
Postup
V malé misce smíchejte kůru a šťávu, Cointreau, brusinky a směs sušeného ovoce a nechte nasáknout.
Mezitím ve velké míse robota smíchejte mouku, droždí, krupicový cukr a muškátový oříšek. Přidejte ½ lžičky soli. Vejce rozšlehejte s teplým mlékem a nalijte na moučnou směs. Přidejte máslo. Pomocí hákového nástavce vypracujte měkké hladké těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky.
Velkou mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout 45 minut až 1 hodinu na teplém místě, až se těsto zdvojnásobí.
Zapékací mísu nebo hluboký plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozválejte na dlouhý pruh o rozměrech asi 70 x 18 cm. K namočenému ovoci přidejte pistácie a směs rozprostřete na těsto. Marcipán vyválejte do tvaru válečku o stejné délce jako je delší strana těsta. Váleček položte na okraj těsta a zaviňte. Zarovnejte konce zaříznutím, zbytek nakrájejte na stejně dlouhé špalíky a řeznou stranou nahoru je naskládejte do formy. Boky každého šneka pomažte máslem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut až 1 hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 190°C. Pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené šneky jako tradiční štólu hojně potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Nebo jako na fotce potřete hojně máslem a polijte polevou z moučkového cukru a trochy mléka a posypte sekanými pistáciemi.
Fotka a recept převzaty z BBC Good Food.