Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štólové šneky
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do dvou hodin Pro zkušené Na 10–12 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 772 g
Tuky 157 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuhle říkáme velmi povedená fúze! Milovaná vánoční štóla se sušeným ovocem a marcipánem ve formě hravých šneků bude chutnat celé rodině. 

Suroviny

kůra najemno nastrouhaná + z 1/2 vymačkaná šťáva
pomerančový likér 4 PL
Cointreau
sušené brusinky 85 g
sušené ovoce 85 g
směs podle chuti, může být i kandovaná citrusová kůra
+ navíc na podsypání
droždí sušené 14 g
2 balíčky
sůl ½ ČL
změklé + navíc na vymazání formy a pomazání šneků
vejce 1 ks
velikosti L
mléko 250 ml
teplé + v případě potřeby na polevu
slunečnicový olej
na vymazání mísy
pistácie 25 g
nasekané + navíc na posypání
Na ozdobení
rozpuštěné, na potření
na posypání

Postup

1

V malé misce smíchejte kůru a šťávu, Cointreau, brusinky a směs sušeného ovoce a nechte nasáknout.

2

Mezitím ve velké míse robota smíchejte mouku, droždí, krupicový cukr a muškátový oříšek. Přidejte ½ lžičky soli. Vejce rozšlehejte s teplým mlékem a nalijte na moučnou směs. Přidejte máslo. Pomocí hákového nástavce vypracujte měkké hladké těsto. V případě potřeby přidejte trochu mouky.

3

Velkou mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout 45 minut až 1 hodinu na teplém místě, až se těsto zdvojnásobí.

4

Zapékací mísu nebo hluboký plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozválejte na dlouhý pruh o rozměrech asi 70 x 18 cm. K namočenému ovoci přidejte pistácie a směs rozprostřete na těsto. Marcipán vyválejte do tvaru válečku o stejné délce jako je delší strana těsta. Váleček položte na okraj těsta a zaviňte. Zarovnejte konce zaříznutím, zbytek nakrájejte na stejně dlouhé špalíky a řeznou stranou nahoru je naskládejte do formy. Boky každého šneka pomažte máslem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut až 1 hodinu kynout.

5

Troubu předehřejte na 190°C. Pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené šneky jako tradiční štólu hojně potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Nebo jako na fotce potřete hojně máslem a polijte polevou z moučkového cukru a trochy mléka a posypte sekanými pistáciemi.

Fotka a recept převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín