
Studená okurková polévka s jogurtem a koprem
Skvěle osvěžující polévka může chutnat pokaždé jinak: Zkuste mátu nahradit petrželkou a přidat estragon. Asijský švih zase dodají lístky koriandru.
Ingredience
- 500 g řeckého jogurtu
- 2 okurky
- 1 stroužek česneku, na plátky
- malý svazek máty, lístky otrhané
- malý svazek kopru, lístky otrhané
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 a 1/2 lžičky celerového semínka + špetka navíc k servírování
- mletý bílý pepř
- 100 g fety, najemno nadrobené
- 1–2 lžíce olivového oleje
- natenko nakrájený žitný chleba k podávání
Příprava jídla
1 Do mixéru vložte jogurt. Z jedné okurky odřízněte zhruba 9cm kousek a dejte stranou. Zbytek okurek oloupejte, rozkrojte, semínka vyřízněte a uchovejte. Okurky nakrájejte nahrubo a přidejte do mixéru spolu s česnekem, mátou, většinou kopru, octem a celerovými semínky. Rozmixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby uchovaná semínka z okurek a znovu promixujte. Osolte, ochuťte bílým pepřem a dejte vychladit.
2 Odložený kousek okurky nakrájejte na jemné kostičky. Studenou polévku rozdělte do čtyř misek, posypte kostičkami okurky, zbylým koprem a rozdrobenou fetou. Dozdobte špetkou celerových semínek a pár kapkami olivového oleje a podávejte s žitným chlebem.
Foto: Vinny Whiteman
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář