0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1472 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 161 g
Tuky 57 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je lehké jako obláček, noblesní a epické jako Řím – má svůj vzestup i pád. Lehký dezert plný chuti a vzduchu vám vyslouží potlesk pokaždé, když ho ponesete na stůl! 

Suroviny

mléko 300 ml
vanilkový lusk 1 ks
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 80 g
škrob 40 g
máslo
na vymazání formiček
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a spolu s luskem je dejte do mléka. Mléko přiveďte těsně pod bod varu a vypněte. Vanilkový lusk nechte zhruba 15–20 minut louhovat a potom ho vyjměte.

2

Žloutky prošlehejte s 1/2 cukru, zašlehejte škrob, přilijte trochu horkého mléka a důkladně prošlehejte. Přilijte ještě trochu mléka a opět prošlehejte. Směs vlijte k horkému mléku, prošlehejte, vraťte na plotnu na velmi mírný plamen a míchejte, dokud se nevytvoří hladký lesklý krém připomínající pudink. Hotovou směs zakryjte potravinářskou fólií (položte ji přímo na hladinu, aby se nevytvořil škraloup) a dejte do lednice. Až potud lze suflé připravit den dopředu.

3

Formičky na suflé vymažte změklým máslem (nikoli přepuštěným) a vysypte krupicovým cukrem. Dejte do ledničky zatuhnout. Troubu předehřejte na 190°C.

4

Bílky dejte do mísy a začněte šlehat, postupně přidávejte zbylý cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh.

5

Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového krému (viz obr. 1) a rozdělte do mističek tak, aby byly naplněné zhruba ze 2/3. Párkrát s nimi klepněte o stůl, tím se v nich hmota pěkně srovná. Poté je naplňte až po okraj a zarovnejte nožem. Nakonec okraj každé z nich objeďte palcem (viz obr. 2), tím suflé pomůžete později v troubě vyběhnout nahoru. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte. 

plnění suflé

VŠECHNY CHUTĚ SUFLÉ

  • KLASIKA zahrnuje čokoládové, karamelové, ochucené kávou či likérem Grand Marnier, ale i slané varianty, jako je sýrové suflé.
  • PRO ODVÁŽNÉ Až se s přípravou suflé sžijete, můžete zkusit suflé s ovocným pyré, s burákovým máslem, s houbami, kozím sýrem, dýňové suflé, cuketové suflé anebo se pusťte do masových variací - suflé s krevetami, s játry...
      

KNOW HOW

  • ZÁKLAD Suflé, to je mléko anebo smetana, mouka a žloutky. Jeho základ se da připravit i den dopředu a může být stejný pro sladké i slané verze. Některé recepty tvoří tento základ z bešamelu (tedy máslová jíška a mléko či smetana), jiné ho staví ve stylu nastavovaného žloutkového krému (tedy žloutky, mléko a trocha mouky nebo škrobu).
  • OCHUCENÍ Ať už naslano nebo nasladko, ochutit musíte suflé hned v základu.
  • FORMIČKY Můžete použít i žáruvzdorné misky či hrníčky. Podstatné je, aby měly rovné stěny, nejlépe kolmé ke dnu, které umožní suflé "růst" v troubě. Formičky můžete vysypat krupicovým cukrem, kakaem, čokoládou, kokosem... a pokud se pustíte do slané varianty, tak i parmazánem anebo strouhankou. Důležité je předchozí kvalitní vymazání změklým máslem. Nedostatečně vymazané formička bude i špatně vysypaná a suflé neporoste v troubě vzhůru.
  • ČAS Suflé na nikoho nečeká, putuje z trouby rovnou na stůl, u kterého už musí hosté sedět. V troubě vyběhne, takřka ihned po vyndání z trouby však začne padat. A servírovat spadlé suflé, to je jako servírovat rozteklou zmrzlinu. 
  • SERVÍROVÁNÍ Suflé se podává v miskách, v nichž se peče - mějte proto připravené talířky nebo podložky. Stejně tak musíte mít po ruce moučkový cukr na posypání, mističky s ovocem nebo ovocné či jiné omáčky k podávání. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit