Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Suflé
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Do 45 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1472 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 161 g
Tuky 57 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je lehké jako obláček, noblesní a epické jako Řím – má svůj vzestup i pád. Suflé – lehký dezert plný chuti a vzduchu vám vyslouží potlesk pokaždé, když ho ponesete na stůl! Toto je základní recept na suflé, které si podle našich tipů můžete libovolně obměňovat. Recept vyžaduje přesný postup a okamžitý servis.

Suroviny

mléko 300 ml
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
škrob 40 g
na vymazání formiček
na posypání

Postup

1

Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a spolu s luskem je dejte do mléka. Mléko přiveďte těsně pod bod varu a vypněte. Vanilkový lusk nechte zhruba 15–20 minut louhovat a potom ho vyjměte.

2

Žloutky prošlehejte s 1/2 cukru, zašlehejte škrob, přilijte trochu horkého mléka a důkladně prošlehejte. Přilijte ještě trochu mléka a opět prošlehejte. Směs vlijte k horkému mléku, prošlehejte, vraťte na plotnu na velmi mírný plamen a míchejte, dokud se nevytvoří hladký lesklý krém připomínající pudink. Hotovou směs zakryjte potravinářskou fólií (položte ji přímo na hladinu, aby se nevytvořil škraloup) a dejte do lednice. Až potud lze suflé připravit den dopředu.

3

Formičky na suflé vymažte změklým máslem (nikoli přepuštěným) a vysypte krupicovým cukrem. Dejte do ledničky zatuhnout. Troubu předehřejte na 190 °C.

4

Bílky dejte do mísy a začněte šlehat, postupně přidávejte zbylý cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh.

5

Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového krému (viz obr. 1) a rozdělte do mističek tak, aby byly naplněné zhruba ze 2/3. Párkrát s nimi klepněte o stůl, tím se v nich hmota pěkně srovná. Poté je naplňte až po okraj a zarovnejte nožem. Nakonec okraj každé z nich objeďte palcem (viz obr. 2), tím suflé pomůžete později v troubě vyběhnout nahoru. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte. 

plnění suflé

VŠECHNY CHUTĚ SUFLÉ

  • KLASIKA zahrnuje čokoládové, karamelové, ochucené kávou či likérem Grand Marnier, ale i slané varianty, jako je sýrové suflé.
  • PRO ODVÁŽNÉ Až se s přípravou suflé sžijete, můžete zkusit suflé s ovocným pyré, s burákovým máslem, s houbami, kozím sýrem, dýňové suflé, cuketové suflé anebo se pusťte do masových variací - suflé s krevetami, s játry... 

KNOW HOW

  • ZÁKLAD Suflé, to je mléko anebo smetana, mouka a žloutky. Jeho základ se dá připravit i den dopředu a může být stejný pro sladké i slané verze. Některé recepty tvoří tento základ z bešamelu (tedy máslová jíška a mléko či smetana), jiné ho staví ve stylu nastavovaného žloutkového krému (tedy žloutky, mléko a trocha mouky nebo škrobu).
  • OCHUCENÍ Ať už naslano nebo nasladko, ochutit musíte suflé hned v základu.
  • FORMIČKY Můžete použít i žáruvzdorné misky či hrníčky. Podstatné je, aby měly rovné stěny, nejlépe kolmé ke dnu, které umožní suflé "růst" v troubě. Formičky můžete vysypat krupicovým cukrem, kakaem, čokoládou, kokosem... a pokud se pustíte do slané varianty, tak i parmazánem anebo strouhankou. Důležité je předchozí kvalitní vymazání změklým máslem. Nedostatečně vymazané formička bude i špatně vysypaná a suflé neporoste v troubě vzhůru.
  • ČAS Suflé na nikoho nečeká, putuje z trouby rovnou na stůl, u kterého už musí hosté sedět. V troubě vyběhne, takřka ihned po vyndání z trouby však začne padat. A servírovat spadlé suflé, to je jako servírovat rozteklou zmrzlinu. 
  • SERVÍROVÁNÍ Suflé se podává v miskách, v nichž se peče – mějte proto připravené talířky nebo podložky. Stejně tak musíte mít po ruce moučkový cukr na posypání, mističky s ovocem nebo ovocné či jiné omáčky k podávání. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč