Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1472 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 161 g
Tuky 57 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je lehké jako obláček, noblesní a epické jako Řím – má svůj vzestup i pád. Lehký dezert plný chuti a vzduchu vám vyslouží potlesk pokaždé, když ho ponesete na stůl! 

Související recepty

Suroviny

mléko 300 ml
vanilkový lusk 1 ks
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 80 g
škrob 40 g
máslo
na vymazání formiček
moučkový cukr
na posypání

1 Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a spolu s luskem je dejte do mléka. Mléko přiveďte těsně pod bod varu a vypněte. Vanilkový lusk nechte zhruba 15–20 minut louhovat a potom ho vyjměte.

2 Žloutky prošlehejte s 1/2 cukru, zašlehejte škrob, přilijte trochu horkého mléka a důkladně prošlehejte. Přilijte ještě trochu mléka a opět prošlehejte. Směs vlijte k horkému mléku, prošlehejte, vraťte na plotnu na velmi mírný plamen a míchejte, dokud se nevytvoří hladký lesklý krém připomínající pudink. Hotovou směs zakryjte potravinářskou fólií (položte ji přímo na hladinu, aby se nevytvořil škraloup) a dejte do lednice. Až potud lze suflé připravit den dopředu.

3 Formičky na suflé vymažte změklým máslem (nikoli přepuštěným) a vysypte krupicovým cukrem. Dejte do ledničky zatuhnout. Troubu předehřejte na 190°C.

4 Bílky dejte do mísy a začněte šlehat, postupně přidávejte zbylý cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh.

5 Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového krému (viz obr. 1) a rozdělte do mističek tak, aby byly naplněné zhruba ze 2/3. Párkrát s nimi klepněte o stůl, tím se v nich hmota pěkně srovná. Poté je naplňte až po okraj a zarovnejte nožem. Nakonec okraj každé z nich objeďte palcem (viz obr. 2), tím suflé pomůžete později v troubě vyběhnout nahoru. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte. 

VŠECHNY CHUTĚ SUFLÉ

  • KLASIKA zahrnuje čokoládové, karamelové, ochucené kávou či likérem Grand Marnier, ale i slané varianty, jako je sýrové suflé.
  • PRO ODVÁŽNÉ Až se s přípravou suflé sžijete, můžete zkusit suflé s ovocným pyré, s burákovým máslem, s houbami, kozím sýrem, dýňové suflé, cuketové suflé anebo se pusťte do masových variací - suflé s krevetami, s játry...

 

KNOW HOW

  • ZÁKLAD Suflé, to je mléko anebo smetana, mouka a žloutky. Jeho základ se da připravit i den dopředu a může být stejný pro sladké i slané verze. Některé recepty tvoří tento základ z bešamelu (tedy máslová jíška a mléko či smetana), jiné ho staví ve stylu nastavovaného žloutkového krému (tedy žloutky, mléko a trocha mouky nebo škrobu).
  • OCHUCENÍ Ať už naslano nebo nasladko, ochutit musíte suflé hned v základu.
  • FORMIČKY Můžete použít i žáruvzdorné misky či hrníčky. Podstatné je, aby měly rovné stěny, nejlépe kolmé ke dnu, které umožní suflé "růst" v troubě. Formičky můžete vysypat krupicovým cukrem, kakaem, čokoládou, kokosem... a pokud se pustíte do slané varianty, tak i parmazánem anebo strouhankou. Důležité je předchozí kvalitní vymazání změklým máslem. Nedostatečně vymazané formička bude i špatně vysypaná a suflé neporoste v troubě vzhůru.
  • ČAS Suflé na nikoho nečeká, putuje z trouby rovnou na stůl, u kterého už musí hosté sedět. V troubě vyběhne, takřka ihned po vyndání z trouby však začne padat. A servírovat spadlé suflé, to je jako servírovat rozteklou zmrzlinu. 
  • SERVÍROVÁNÍ Suflé se podává v miskách, v nichž se peče - mějte proto připravené talířky nebo podložky. Stejně tak musíte mít po ruce moučkový cukr na posypání, mističky s ovocem nebo ovocné či jiné omáčky k podávání. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit