Je lehké jako obláček, noblesní a epické jako Řím – má svůj vzestup i pád. Lehký dezert plný chuti a vzduchu vám vyslouží potlesk pokaždé, když ho ponesete na stůl!
Suroviny
Postup
Mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka a spolu s luskem je dejte do mléka. Mléko přiveďte těsně pod bod varu a vypněte. Vanilkový lusk nechte zhruba 15–20 minut louhovat a potom ho vyjměte.
Žloutky prošlehejte s 1/2 cukru, zašlehejte škrob, přilijte trochu horkého mléka a důkladně prošlehejte. Přilijte ještě trochu mléka a opět prošlehejte. Směs vlijte k horkému mléku, prošlehejte, vraťte na plotnu na velmi mírný plamen a míchejte, dokud se nevytvoří hladký lesklý krém připomínající pudink. Hotovou směs zakryjte potravinářskou fólií (položte ji přímo na hladinu, aby se nevytvořil škraloup) a dejte do lednice. Až potud lze suflé připravit den dopředu.
Formičky na suflé vymažte změklým máslem (nikoli přepuštěným) a vysypte krupicovým cukrem. Dejte do ledničky zatuhnout. Troubu předehřejte na 190°C.
Bílky dejte do mísy a začněte šlehat, postupně přidávejte zbylý cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh.
Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového krému (viz obr. 1) a rozdělte do mističek tak, aby byly naplněné zhruba ze 2/3. Párkrát s nimi klepněte o stůl, tím se v nich hmota pěkně srovná. Poté je naplňte až po okraj a zarovnejte nožem. Nakonec okraj každé z nich objeďte palcem (viz obr. 2), tím suflé pomůžete později v troubě vyběhnout nahoru. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut. Posypte moučkovým cukrem a ihned podávejte.
VŠECHNY CHUTĚ SUFLÉ
- KLASIKA zahrnuje čokoládové, karamelové, ochucené kávou či likérem Grand Marnier, ale i slané varianty, jako je sýrové suflé.
- PRO ODVÁŽNÉ Až se s přípravou suflé sžijete, můžete zkusit suflé s ovocným pyré, s burákovým máslem, s houbami, kozím sýrem, dýňové suflé, cuketové suflé anebo se pusťte do masových variací - suflé s krevetami, s játry...
KNOW HOW
- ZÁKLAD Suflé, to je mléko anebo smetana, mouka a žloutky. Jeho základ se da připravit i den dopředu a může být stejný pro sladké i slané verze. Některé recepty tvoří tento základ z bešamelu (tedy máslová jíška a mléko či smetana), jiné ho staví ve stylu nastavovaného žloutkového krému (tedy žloutky, mléko a trocha mouky nebo škrobu).
- OCHUCENÍ Ať už naslano nebo nasladko, ochutit musíte suflé hned v základu.
- FORMIČKY Můžete použít i žáruvzdorné misky či hrníčky. Podstatné je, aby měly rovné stěny, nejlépe kolmé ke dnu, které umožní suflé "růst" v troubě. Formičky můžete vysypat krupicovým cukrem, kakaem, čokoládou, kokosem... a pokud se pustíte do slané varianty, tak i parmazánem anebo strouhankou. Důležité je předchozí kvalitní vymazání změklým máslem. Nedostatečně vymazané formička bude i špatně vysypaná a suflé neporoste v troubě vzhůru.
- ČAS Suflé na nikoho nečeká, putuje z trouby rovnou na stůl, u kterého už musí hosté sedět. V troubě vyběhne, takřka ihned po vyndání z trouby však začne padat. A servírovat spadlé suflé, to je jako servírovat rozteklou zmrzlinu.
- SERVÍROVÁNÍ Suflé se podává v miskách, v nichž se peče - mějte proto připravené talířky nebo podložky. Stejně tak musíte mít po ruce moučkový cukr na posypání, mističky s ovocem nebo ovocné či jiné omáčky k podávání.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 6 receptů pro barevné a svěží stědrovečerní menu(6 receptů)