Dezert lehký jako vánek, takže nepřiberete ani deko. Na ovocnou omáčku je skvělé tropické ovoce (mučenka nebo kiwi), ale i jakékoli domácí. S mangem skvěle ladí jahody a také angrešt, rybíz nebo švestky.
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte základ na omáčku: ovoce zbavte pecek, stopek a semínek. Pomerančovou šťávu přiveďte v rendlíku k varu a ovoce v ní povařte tak, aby ztratilo asi polovinu objemu. Přes sítko ho pak proceďte do džbánku – měli byste získat asi čtvrt litru husté ovocné šťávy. Vyvařené slupky z ovoce můžete vyhodit.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Formičky nebo ohnivzdorné keramické hrnečky o objemu 150 ml vymastěte máslem a vysypte trochou cukru. Ve velké míse metlou prošlehejte polovinu cukru, nastrouhanou pomerančovou kůru, tvaroh, lžičku maizeny a žloutky. Pak do hmoty vetřete dužinu z manga a šest lžic svařené ovocné omáčky.
Bílky ušlehejte na polotuhý sníh (špičky se po vytažení metly ohýbají dolů) a zašlehejte do nich zbylý cukr. Sníh pak přidejte k tvarohové směsi, opatrně lžící nebo vařečkou promíchejte a vše rozdělte do formiček. Povrch zarovnejte.
Formičky postavte do pekáče a přilijte horkou vodu tak, aby dosahovala do poloviny výšky. Přes pekáč přetáhněte alobal a upevněte ho okolo okrajů – nemusí to být úplně těsně, ale měl by držet. Pekáč s formičkami vložte do předehřáté trouby a pečte asi padesát minut. Suflé vyběhne a zpevní. Po vyjmutí z trouby odstraňte alobal a suflé nechte vychladnout.
Zatímco se suflé peče, připravte si ovocnou omáčku. Lžičku maizeny smíchejte s trochou studené vody. Zbylou šťávu z ovoce uveďte v kastrůlku do varu, trochu odlijte k maizeně a pak vše i s pomerančovým likérem nalijte do nádoby, v níž se vaří šťáva. Prohřejte a promíchejte, aby směs zhoustla. Odstavte a nechte vychladnout.
Každé suflé po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a přelijte lžící omáčky. Pokud nějaká zbude, podávejte ji zvlášť.
Komentáře