Jestli máte rádi mák, budete nadšeni! Můžete ho ale také z receptu vypustit, získáte tak vanilkové suflé. Namísto máku můžete dát také 130 g strouhaných lískových oříšků (těmi také vysypte formu) a kapku třešňové pálenky.
Suroviny
Postup
Do rendlíku vsypte mouku a postupně do ní za stálého prošlehávání metlou přilévejte mléko. Pak přidejte dva žloutky, 50 g cukru, vanilku a máslo. Rendlík dejte na mírný oheň a za stálého míchání vše pět minut prohřívejte.
Povařenou směs přesuňte do misky a míchejte vařečkou do zchladnutí; vanilku předtím vyjměte. Potom vmíchejte tři žloutky, mák, sníh ze všech bílků a 50 g cukru.
Mísu na suflé vymažte a vysypte cukrem, naplňte hmotou a v troubě vyhřáté na 175/155 °C pečte asi čtyřicet minut.
Podávat můžete s vanilkovou omáčkou či švestkami, ale skvělé je samo o sobě, a to dokonce i zchladlé.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Z kynutého, křehkého i litého těsta – Jak na nejlepší makové koláče(12 receptů )
- Tipy na snadné dezerty do 20 minut(22 receptů )