Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

115 g másla
150 g cukru krupice
2 vejce
0,5 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
120 ml mléka
200 g hladké mouky + něco navíc zvlášť do misky
10 g kypřícího prášku
špetka soli
hrst mraženého lesního ovoce dle výběru

Malinové coulis:

120 g mražených malin
2 lžičky cukru krupice

Borůvkové coulis:

120 g mražených borůvek
2 lžičky cukru krupice

Krém:

500 g mascarpone
4 vrchovaté lžičky cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
120 ml smetany na šlehání

 

Korpus:

Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladit.

 

Coulis:

Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
Coulis necháme vychladnout.

 

Krém:

Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.

 

Sestavení dortu:

Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit