Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Popis receptu: 

Zavítalo k nám jaro, ale přesto bychom si dali něco sladkého. Po těch hutných čokoládových dobrotách, kterými jsme se ládovali v zimě, bychom si dali něco odlehčenějšího, svěžejšího. Proto je tento vanilkový dort se špetkou ovoce skvělou volbou. Je velmi chuťově jemný, přesto vláčný. Skloubí se zde sladkost vanilky a lehká kyselost malin a borůvek. Prostě radost! A jelikož nejíme jenom pusou, ale i očima, je dozdobený nádhernými tulipány, které jsou jedním ze symbolů jara.

Autor: Tereza Staňková
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    115 g másla
    150 g cukru krupice
    2 vejce
    0,5 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
    120 ml mléka
    200 g hladké mouky + něco navíc zvlášť do misky
    10 g kypřícího prášku
    špetka soli
    hrst mraženého lesního ovoce dle výběru

    Malinové coulis:

    120 g mražených malin
    2 lžičky cukru krupice

    Borůvkové coulis:

    120 g mražených borůvek
    2 lžičky cukru krupice

    Krém:

    500 g mascarpone
    4 vrchovaté lžičky cukru moučka
    1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
    120 ml smetany na šlehání

     

Příprava jídla

Korpus:

Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladit.

 

Coulis:

Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
Coulis necháme vychladnout.

 

Krém:

Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.

 

Sestavení dortu:

Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.

REKLAMA

Přidat komentář