0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5651 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 514 g
Tuky 363 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
máslo 115 g
krupicový cukr 150 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 0.5 ČL
mléko 120 ml
mouka pšeničná hladká 200 g
a trocha navíc k vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 10 g
sůl špetka
lesní plody 1 hrst
Malinové coulis
mražené maliny 120 g
krupicový cukr 2 ČL
Borůvkové coulis
mražené borůvky 120 g
krupicový cukr 120 g
Krém
mascarpone 500 g
moučkový cukr 4 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
smetana ke šlehání 120 ml

Postup

1

Korpus:

  • Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
  • Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
  • Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
  • Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
  • Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
  • Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
  • Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
  • Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
  • Korpus necháme vychladit.
2

Coulis:

  • Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
  • Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
  • Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
  • Coulis necháme vychladnout.
3

Krém:

  • Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
  • Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
  • Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.
4

Sestavení dortu:

  • Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
  • První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
  • Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
  • Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.
Autor: Tess4a

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit