Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Svěží vanilkovo-ovocný dort s coulis z borůvek a malin

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

115 g másla
150 g cukru krupice
2 vejce
0,5 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
120 ml mléka
200 g hladké mouky + něco navíc zvlášť do misky
10 g kypřícího prášku
špetka soli
hrst mraženého lesního ovoce dle výběru

Malinové coulis:

120 g mražených malin
2 lžičky cukru krupice

Borůvkové coulis:

120 g mražených borůvek
2 lžičky cukru krupice

Krém:

500 g mascarpone
4 vrchovaté lžičky cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
120 ml smetany na šlehání

 

Korpus:

Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vychladit.

 

Coulis:

Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
Coulis necháme vychladnout.

 

Krém:

Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.

 

Sestavení dortu:

Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.

Autor: Tess4a

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit