Suroviny
Korpus
máslo
115
g
krupicový cukr
150
g
vejce
2
ks
vanilkový extrakt
½
ČL
mléko
120
ml
mouka pšeničná hladká
200
g
a trocha navíc k vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva
10
g
sůl
špetka
lesní plody
1
hrst
Malinové coulis
mražené maliny
120
g
krupicový cukr
2
ČL
Borůvkové coulis
mražené borůvky
120
g
krupicový cukr
120
g
Krém
mascarpone
500
g
moučkový cukr
4
ČL
vanilkový extrakt
1
ČL
smetana ke šlehání
120
ml
Postup
1
Korpus:
- Troubu si předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 16 cm si vyložíme pečícím papírem.
- Nachystáme si máslo, vejce a mléko, aby získaly pokojovou teplotu.
- Mouku, kypřící prášek a sůl si prosejeme do mísy a metličkou promícháme.
- Máslo vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme světlou konzistentní pěnu.
- Všleháme vanilku a postupně, jedno po druhém, i vejce.
- Na střídačku zašleháme i moučnou směs a mléko. Vždy začínáme a končíme moučnou směsí – tedy nejlépe moučnou směs rozdělíme na 3x, mléko na 2x.
- Do misky si nachystáme trochu mouky a z mrazáku vytáhneme ovoce (ne dříve, jinak by se roztopilo) a „vykoupeme“ ho v připravené mouce (mouka udrží vlhkost ovoce a zároveň ovoce po upečení neklesne tolik na dno korpusu).
- Naneseme si část dortové směsi do formy a tu posypeme ovocem. Celé to zopakujeme.
- Korpus dáme péct do vyhřáté trouby přibližně na 1 hodinu. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.
- Korpus necháme vychladit.
2
Coulis:
- Mezitím si připravíme malinové a borůvkové coulis.
- Do kastrůlků si zvlášť navážíme maliny a zvlášť borůvky. Ke každému přidáme cukr a lehce zalijeme vodou.
- Za občasného míchání vaříme, dokud se většina vody nevypaří (konzistence přibližná jak u marmelády).
- Coulis necháme vychladnout.
3
Krém:
- Mascarpone, cukr a vanilku si prošleháme, dokud se směs nespojí.
- Poté přilijeme smetanu a šleháme do ztuhnutí.
- Polovinu krému si přemístíme do zdobícího sáčku.
4
Sestavení dortu:
- Dortový korpus si 2x prořízneme, tedy vzniknou 3 pláty.
- První plát položíme na podložku a naneseme na něj polovinu zbylého krému, který rovnoměrně rozetřeme. Poté zdobícím sáčkem obkroužíme okraje korpusu, tedy vznikne nám jakýsi ráfek, do kterého naneseme všechno borůvkové coulis. Přes tento okraj z krému coulis nikudy neuteče a krém zůstane krásně bílý. Postup zopakujeme i s druhým plátem a malinovým coulis. Přiklopíme třetím plátem.
- Zbylý krém rovnoměrně rozetřeme po dortu. Pro vlnitý okraj vezmeme jídelní nůž a spirálovitě, až nahoru, jím obkroužíme celý dort.
- Nakonec dort ozdobíme květinami a okvětními plátky.