Nasmažte kopec palačinek a vytvořte z nich neobvyklý dezert plněný jablky a vanilkovým krémem.
Suroviny
Postup
Připravte palačinky podle základního receptu.
Jablka opláchněte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a poté najemno nasekejte. V pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zkaramelizovat třetinu cukru; poté přidejte jablka a rozinky. Zalijte calvadosem, promíchejte dohladka, sejměte ze sporáku a nechte vychladnout.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka společně s luskem povařte v mléce. Nechte deset minut stát, aby se propojily chutě. Dejte stranou.
Želatinu rozpusťte ve vodě a pořádně rozmíchejte. Žloutky s cukrem našlehejte do husté pěny, přilijte horké (nikoli vařící) vanilkové mléko a směs důkladně promíchejte vařečkou. Přelijte do hrnce, dejte na sporák a na mírném plameni míchejte dokrémova (pozor, směs se již nesmí vařit). Přidejte želatinu a nechte vychladnout. Jakmile začne krém tuhnout, ušlehejte šlehačku a opatrně ji vetřete do krému.
Dno a stěny středně velké mísy vyložte pečicím papírem a pak i čtyřmi palačinkami. Ostatní palačinky naplňte jablky a vanilkovým krémem, srolujte a vložte do připravené mísy. Na závěr na palačinky zatlačte, aby získaly tvar formy.
Dejte na čtyři hodiny vychladit, poté vyklopte z formy, podle chuti poprašte moučkovým cukrem a ozdobte plátkem jablka. Podávejte pokrájené na řezy.
[[nid:31477]]