0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palačinková šarlota

sarlota palacinka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinková šarlota

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8014 kcal
Bílkoviny 1007 g
Sacharidy 354 g
Tuky 244 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasmažte kopec palačinek a vytvořte z nich neobvyklý dezert plněný jablky a vanilkovým krémem.

Suroviny

těsto na palačinky (odkaz na recept v postupu)
jablko 6 ks
máslo 3 PL
rozinky 80 g
propláchnuté horkou vodou
calvados 100 ml
mléko 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
želatina 7 plátků
žloutek 4 ks
krupicový cukr 150 g
smetana ke šlehání 200 ml
moučkový cukr
na poprášení a plátky jablka na ozdobu

1 Připravte palačinky podle základního receptu.

2 Jablka opláchněte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a poté najemno nasekejte. V pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zkaramelizovat třetinu cukru; poté přidejte jablka a rozinky. Zalijte calvadosem, promíchejte dohladka, sejměte ze sporáku a nechte vychladnout.

3 Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka společně s luskem povařte v mléce. Nechte deset minut stát, aby se propojily chutě. Dejte stranou.

4 Želatinu rozpusťte ve vodě a pořádně rozmíchejte. Žloutky s cukrem našlehejte do husté pěny, přilijte horké (nikoli vařící) vanilkové mléko a směs důkladně promíchejte vařečkou. Přelijte do hrnce, dejte na sporák a na mírném plameni míchejte dokrémova (pozor, směs se již nesmí vařit). Přidejte želatinu a nechte vychladnout. Jakmile začne krém tuhnout, ušlehejte šlehačku a opatrně ji vetřete do krému.
 

5 Dno a stěny středně velké mísy vyložte pečicím papírem a pak i čtyřmi palačinkami. Ostatní palačinky naplňte jablky a vanilkovým krémem, srolujte a vložte do připravené mísy. Na závěr na palačinky zatlačte, aby získaly tvar formy.

6 Dejte na čtyři hodiny vychladit, poté vyklopte z formy, podle chuti poprašte moučkovým cukrem a ozdobte plátkem jablka. Podávejte pokrájené na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit