0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11752 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 221 g
Tuky 1115 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept máme od šéfkuchaře Romana Pauluse. Příprava tohoto receptu se může zdát zdlouhavá a náročná, ale tak to s tradičními recepty prostě je. Doba, kterou strávily naše babičky přípravou svíčkové (naložit, uležet, upéct, uležet), nebyla o nic kratší.

Suroviny

telecí hrudí 400 g
bylinky
1 snítka tymiánu, 1 snítka rozmarýnu a 2 bobkové listy
sůl a pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 kg
nebo litr a půl oleje
vývar hovězí 1 l
nebo telecí
Na nádivku
šalotka 2 ks
nakrájené na drobno
máslo 1 PL
rohlíky 2 ks
nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
petrželka hrst
čerstvá
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
Na dokončení
kapusta ½ ks
šalotka 2 ks
máslo 2 PL
petržel 2 ks
rostlinný olej

1 Telecí hrudí dejte do mělké širší nádoby, posypte bylinkami, osolte, opepřete, přetáhněte potravinovou fólií a nechte marinovat v chladu minimálně 10 hodin.

2 Hrudí přendejte do nádoby, ve které ho budete konfitovat, a zalijte rozehřátým sádlem nebo vlažným olejem. Dejte do trouby a konfitujte při 90 °C 8–10 hodin.

3 Měkké maso vyjměte a rozložte a urovnejte na tác, na maso položte prkénko nebo tác, zatižte ho něčím těžkým (třeba hrncem s bramborami) a nechte zcela vychladnout. Maso se tak krásně vylisuje a zbaví se vzduchu i přebytečného tuku.

4 Na nádivku orestujte šalotku na másle. Nakrájené rohlíky dejte do mísy a přidejte orestovanou šalotku a vejce. Vmíchejte petrželku, muškátový oříšek, sůl a pepř, promíchejte a nechte 15 minut odležet.

5 Maso nakrájejte na tenké plátky. Na pracovní plochu si rozložte kus potravinové fólie, na ni vyskládejte vždy tři plátky (krátkou stranou k sobě) tak, aby se lehce překrývaly. K jedné straně rozetřete zhruba lžíci nádivky, od nádivky maso pomocí fólie zarolujte do válečku a zabalte jako bonbon do fólie a následně do alobalu. Takto zpracujte všechno maso a nádivku.

6 Válečky vařte v páře nebo ve vodě zhruba 15 minut.

7 Petržel očistěte, nakrájejte (nebo nastrouhejte) na co nejtenčí plátky a usmažte je v horkém oleji.

8 Kapustu nakrájejte na nudličky (z vnějších listů vyřízněte tuhá žebra). Šalotku orestujte na másle, přidejte kapustu, krátce promíchejte, přilijte trochu vody a duste doměkka. Dochuťte solí a pepřem.

9 Hotové válečky opatrně vybalte z fólie, dejte na kapustu, přelijte svařeným vývarem a ozdobte petrželovými chipsy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč