Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

Recept máme od šéfkuchaře Romana Pauluse. Příprava tohoto receptu se může zdát zdlouhavá a náročná, ale tak to s tradičními recepty prostě je. Doba, kterou strávily naše babičky přípravou svíčkové (naložit, uležet, upéct, uležet), nebyla o nic kratší.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ marinování a lisování
P
Pečení 10:00
Maso Česká

Ingredience

    • 400 g telecího hrudí (vysokého kusu bez kosti)
    • bylinky (1 snítka tymiánu, 1 snítka rozmarýnu a 2 bobkové listy)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 kg sádla nebo 1–1,5 litru rostlinného oleje
    • 1 litr telecího nebo hovězího vývaru, svařeného na třetinu

    NA NÁDIVKU

    • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 1 lžíce másla
    • 2–3 rohlíky, nakrájené na kostičky
    • 1 vejce
    • hrst čerstvé petrželky
    • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

    NA DOKONČENÍ

    • 1/2 hlávky kapusty
    • 2 šalotky
    • 2 lžíce másla
    • 2 petržele
    • olej na smažení

Příprava jídla

1 Telecí hrudí dejte do mělké širší nádoby, posypte bylinkami, osolte, opepřete, přetáhněte potravinovou fólií a nechte marinovat v chladu minimálně 10 hodin.

2 Hrudí přendejte do nádoby, ve které ho budete konfitovat, a zalijte rozehřátým sádlem nebo vlažným olejem. Dejte do trouby a konfitujte při 90 °C 8–10 hodin.

3 Měkké maso vyjměte a rozložte a urovnejte na tác, na maso položte prkénko nebo tác, zatižte ho něčím těžkým (třeba hrncem s bramborami) a nechte zcela vychladnout. Maso se tak krásně vylisuje a zbaví se vzduchu i přebytečného tuku.

4 Na nádivku orestujte šalotku na másle. Nakrájené rohlíky dejte do mísy a přidejte orestovanou šalotku a vejce. Vmíchejte petrželku, muškátový oříšek, sůl a pepř, promíchejte a nechte 15 minut odležet.

5 Maso nakrájejte na tenké plátky. Na pracovní plochu si rozložte kus potravinové fólie, na ni vyskládejte vždy tři plátky (krátkou stranou k sobě) tak, aby se lehce překrývaly. K jedné straně rozetřete zhruba lžíci nádivky, od nádivky maso pomocí fólie zarolujte do válečku a zabalte jako bonbon do fólie a následně do alobalu. Takto zpracujte všechno maso a nádivku.

6 Válečky vařte v páře nebo ve vodě zhruba 15 minut.

7 Petržel očistěte, nakrájejte (nebo nastrouhejte) na co nejtenčí plátky a usmažte je v horkém oleji.

8 Kapustu nakrájejte na nudličky (z vnějších listů vyřízněte tuhá žebra). Šalotku orestujte na másle, přidejte kapustu, krátce promíchejte, přilijte trochu vody a duste doměkka. Dochuťte solí a pepřem.

9 Hotové válečky opatrně vybalte z fólie, dejte na kapustu, přelijte svařeným vývarem a ozdobte petrželovými chipsy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Topinamburový krém

Bezový dortík

Přidat komentář