0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11752 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 221 g
Tuky 1115 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept máme od šéfkuchaře Romana Pauluse. Příprava tohoto receptu se může zdát zdlouhavá a náročná, ale tak to s tradičními recepty prostě je. Doba, kterou strávily naše babičky přípravou svíčkové (naložit, uležet, upéct, uležet), nebyla o nic kratší.

Suroviny

telecí hrudí 400 g
bylinky
1 snítka tymiánu, 1 snítka rozmarýnu a 2 bobkové listy
sůl a pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 kg
nebo litr a půl oleje
vývar hovězí 1 l
nebo telecí
Na nádivku
šalotka 2 ks
nakrájené na drobno
máslo 1 PL
rohlíky 2 ks
nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
petrželka hrst
čerstvá
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
Na dokončení
kapusta 0.5 ks
šalotka 2 ks
máslo 2 PL
petržel 2 ks
rostlinný olej

1 Telecí hrudí dejte do mělké širší nádoby, posypte bylinkami, osolte, opepřete, přetáhněte potravinovou fólií a nechte marinovat v chladu minimálně 10 hodin.

2 Hrudí přendejte do nádoby, ve které ho budete konfitovat, a zalijte rozehřátým sádlem nebo vlažným olejem. Dejte do trouby a konfitujte při 90 °C 8–10 hodin.

3 Měkké maso vyjměte a rozložte a urovnejte na tác, na maso položte prkénko nebo tác, zatižte ho něčím těžkým (třeba hrncem s bramborami) a nechte zcela vychladnout. Maso se tak krásně vylisuje a zbaví se vzduchu i přebytečného tuku.

4 Na nádivku orestujte šalotku na másle. Nakrájené rohlíky dejte do mísy a přidejte orestovanou šalotku a vejce. Vmíchejte petrželku, muškátový oříšek, sůl a pepř, promíchejte a nechte 15 minut odležet.

5 Maso nakrájejte na tenké plátky. Na pracovní plochu si rozložte kus potravinové fólie, na ni vyskládejte vždy tři plátky (krátkou stranou k sobě) tak, aby se lehce překrývaly. K jedné straně rozetřete zhruba lžíci nádivky, od nádivky maso pomocí fólie zarolujte do válečku a zabalte jako bonbon do fólie a následně do alobalu. Takto zpracujte všechno maso a nádivku.

6 Válečky vařte v páře nebo ve vodě zhruba 15 minut.

7 Petržel očistěte, nakrájejte (nebo nastrouhejte) na co nejtenčí plátky a usmažte je v horkém oleji.

8 Kapustu nakrájejte na nudličky (z vnějších listů vyřízněte tuhá žebra). Šalotku orestujte na másle, přidejte kapustu, krátce promíchejte, přilijte trochu vody a duste doměkka. Dochuťte solí a pepřem.

9 Hotové válečky opatrně vybalte z fólie, dejte na kapustu, přelijte svařeným vývarem a ozdobte petrželovými chipsy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit