Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2372 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 176 g
Tuky 100 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaná žemlovka není žádná z nouze ctnost, ale domovem vonící večeře či snídaně na vidličku. Jestli vám zbyly housky od rána, teď víte, kam s nimi – nejlepší jsou totiž čerstvé nebo později zapečené.

Suroviny

máslo
housky 4 ks
na plátky, či 4-6 krajícu toust. Chleba
krkovice 150 g
uzená, na tenké plátky
sýr ementál 100 g
či jiný výrazný sýr na tenké plátky
vejce 4 ks
prošlehaná se solí a pepřem

1 Větší zapékací misku vymažte máslem, dno poklaďte, trochu přes sebe, plátky pečiva potřenými máslem, na ně naskládejte plátky uzeného a navrch plátky sýra. Zalijte vejci a zapečte, aby vejce ztuhla a sýr se rozpouštěl – asi 10–15 minut při 200 °C.

 

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit