0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

3.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1093 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 59 g
Tuky 78 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hráškové pyré s mátou se skvěle doplňuje s mladým masem, navíc zjemněným máslem ochuceným bylinkami a citronovou šťávou.

Suroviny

4 ks
telecí kotleta každá 150-200g bez kosti
sůl
pepř
mletý bílý
víno bílé 1 PL
dezertní nebo sherry
olivový olej 2 PL
máslo 40 g
+25 g rozpuštěného
bylinky 2 PL
čerstvé ( máta, meduňka, petrželka), nasekaná
citronová štáva 1 ks
Na hráškové pyré
hrášek 400 g
čerstvý, vyloupaný
máslo 1 PL
(cca 25g)
zakysaná smetana 2 PL
sůl
pepř
mletý
máta 1 snítek
čerstvá
1 Kotlety omyjte, osušte a špičkou nože nasekněte okraje, aby se maso nezkroutilo. Naklepejte je lehce přes fólii a vložte do misky. Opepřete, zalijte rozpuštěným máslem a vínem a 30 minut marinujte. Hrášek vsypte do vroucí vody a vařte 2–3 minuty doměkka. Slijte přes sítko, hrášek vraťte do hrnce a rozmačkejte s máslem, sladkou i kysanou smetanou a několika lístky máty. Podle chuti osolte a opepřete.
 
2 V misce promíchejte změklé máslo s bylinkami, špetkou soli a citronovou šťávou; dejte ztuhnout do chladničky. Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Kotlety zprudka opékejte minutu po každé straně a pak dopečte na mírnějším ohni 3–4 minuty z každé strany – maso tak bude uprostřed ještě růžové. Kotlety přendejte na nahřátý talíř, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Prohřejte pyré a podávejte s kotletami pokladenými kousky bylinkového másla.

NĚCO NAVÍC
Na hladké hráškové pyré vše rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Podle potřeby přidejte o něco více smetany a máslo nahraďte panenským olivovým olejem. Bylinkové máslo udělejte klidně do zásoby, zabalte ho do fólie, vytvarujte váleček a uchovejte v  hladničce. Při podávání pak krájejte na plátky.

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit