Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

Telecí kotlety s bylinkovým máslem a hráškovým pyré

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1093 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 59 g
Tuky 78 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hráškové pyré s mátou se skvěle doplňuje s mladým masem, navíc zjemněným máslem ochuceným bylinkami a citronovou šťávou.

Suroviny

4 ks
telecí kotleta každá 150-200g bez kosti
sůl
pepř
mletý bílý
víno bílé 1 PL
dezertní nebo sherry
olivový olej 2 PL
máslo 40 g
+25 g rozpuštěného
bylinky 2 PL
čerstvé ( máta, meduňka, petrželka), nasekaná
citronová štáva 1 ks
Na hráškové pyré
hrášek 400 g
čerstvý, vyloupaný
máslo 1 PL
(cca 25g)
zakysaná smetana 2 PL
sůl
pepř
mletý
máta 1 snítek
čerstvá
1 Kotlety omyjte, osušte a špičkou nože nasekněte okraje, aby se maso nezkroutilo. Naklepejte je lehce přes fólii a vložte do misky. Opepřete, zalijte rozpuštěným máslem a vínem a 30 minut marinujte. Hrášek vsypte do vroucí vody a vařte 2–3 minuty doměkka. Slijte přes sítko, hrášek vraťte do hrnce a rozmačkejte s máslem, sladkou i kysanou smetanou a několika lístky máty. Podle chuti osolte a opepřete.
 
2 V misce promíchejte změklé máslo s bylinkami, špetkou soli a citronovou šťávou; dejte ztuhnout do chladničky. Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Kotlety zprudka opékejte minutu po každé straně a pak dopečte na mírnějším ohni 3–4 minuty z každé strany – maso tak bude uprostřed ještě růžové. Kotlety přendejte na nahřátý talíř, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout. Prohřejte pyré a podávejte s kotletami pokladenými kousky bylinkového másla.

NĚCO NAVÍC
Na hladké hráškové pyré vše rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko. Podle potřeby přidejte o něco více smetany a máslo nahraďte panenským olivovým olejem. Bylinkové máslo udělejte klidně do zásoby, zabalte ho do fólie, vytvarujte váleček a uchovejte v  hladničce. Při podávání pak krájejte na plátky.

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit