0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

4 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7053 kcal
Bílkoviny 358 g
Sacharidy 271 g
Tuky 510 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Oprašte starou českou klasiku, přidejte karlovarský knedlík a užijte si hostinu.

Suroviny

telecí maso 1 kg
z kýty
sůl
slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
oloupaná, rozčtvrcená
rajče 1 ks
na čtvrtky
100 g
pražská šunka na nudličky
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
smetana 250 ml
ke šlehání
mandle plátky 150 g
lehce nasucho opražené, plus na ozdobu
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
cukr
k dochucení
3 PL
strouhaný křen
máslo 1
na zjemnění
Na vývar
hovězí žebra 500 g
cibule 1 ks
oloupaná
mrkev 2 ks
středně velká, na kolečka
bobkový list 2 ks
pepř 3 kulička
nové koření 3 kulička
1 Předehřejte troubu na 170 °C. Očištěné maso stáhněte provázkem do rovnoměrného balíčku. Vydatně osolte. V pekáčku na sporáku rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Až se zatáhne, přidejte rajče, cibuli i šunku a asi 10 minut opékejte. Pekáček zakryjte propíchaným alobalem a dejte na tři hodiny péct – po půl hodině stáhněte teplotu na 150 °C.

2 Mezitím připravte vývar. Žebra, cibuli, mrkev a koření zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a pak hodinu mírně vařte. Poté sceďte.

3 Na omáčku ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem a 20 minut za občasného míchání zvolna vařte. Přilijte smetanu, krátce zahřejte, vmíchejte mandlové lupínky, muškátový oříšek, dochuťte solí a cukrem a přidejte křen; zjemněte máslem.

4 Maso vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíky, přelité omáčkou a dozdobené plátky mandlí.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit