0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7266 kcal
Bílkoviny 375 g
Sacharidy 278 g
Tuky 522 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oprašte starou českou klasiku, přidejte karlovarský knedlík a užijte si hostinu.

Suroviny

telecí maso 1 kg
z kýty
sůl
slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
oloupaná, rozčtvrcená
na čtvrtky
šunka 100 g
pražská, na nudličky
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
smetana 250 ml
ke šlehání
mandle plátky 150 g
lehce nasucho opražené, plus na ozdobu
muškátový oříšek ¼ ČL
strouhaný
cukr
k dochucení
křen 3 PL
strouhaný
máslo 1
oříšek, na zjemnění
Na vývar
hovězí žebra 500 g
cibule 1 ks
oloupaná
mrkev 2 ks
středně velká, na kolečka
bobkový list 2 ks
pepř 3 kuličky
nové koření 3 kuličky

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Očištěné maso stáhněte provázkem do rovnoměrného balíčku. Vydatně osolte. V pekáčku na sporáku rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Až se zatáhne, přidejte rajče, cibuli i šunku a asi 10 minut opékejte. Pekáček zakryjte propíchaným alobalem a dejte na tři hodiny péct – po půl hodině stáhněte teplotu na 150 °C.

2 Mezitím připravte vývar. Žebra, cibuli, mrkev a koření zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a pak hodinu mírně vařte. Poté sceďte.

3 Na omáčku ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem a 20 minut za občasného míchání zvolna vařte. Přilijte smetanu, krátce zahřejte, vmíchejte mandlové lupínky, muškátový oříšek, dochuťte solí a cukrem a přidejte křen; zjemněte máslem.

4 Maso vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíky, přelité omáčkou a dozdobené plátky mandlí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč