Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí se svatební křenovo-mandlovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7266 kcal
Bílkoviny 375 g
Sacharidy 278 g
Tuky 522 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oprašte starou českou klasiku, přidejte karlovarský knedlík a užijte si hostinu.

Suroviny

z kýty
sůl
slunečnicový olej 2 PL
oloupaná, rozčtvrcená
na čtvrtky
šunka 100 g
pražská, na nudličky
máslo 100 g
smetana 250 ml
ke šlehání
mandle plátky 150 g
lehce nasucho opražené, plus na ozdobu
strouhaný
cukr
k dochucení
křen 3 PL
strouhaný
oříšek, na zjemnění
Na vývar
hovězí žebra 500 g
oloupaná
mrkev 2 ks
středně velká, na kolečka
pepř 3 kuličky
nové koření 3 kuličky

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Očištěné maso stáhněte provázkem do rovnoměrného balíčku. Vydatně osolte. V pekáčku na sporáku rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran osmahněte. Až se zatáhne, přidejte rajče, cibuli i šunku a asi 10 minut opékejte. Pekáček zakryjte propíchaným alobalem a dejte na tři hodiny péct – po půl hodině stáhněte teplotu na 150 °C.

2

Mezitím připravte vývar. Žebra, cibuli, mrkev a koření zalijte litrem studené vody, přiveďte k varu a pak hodinu mírně vařte. Poté sceďte.

3

Na omáčku ve větším kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a udělejte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem a 20 minut za občasného míchání zvolna vařte. Přilijte smetanu, krátce zahřejte, vmíchejte mandlové lupínky, muškátový oříšek, dochuťte solí a cukrem a přidejte křen; zjemněte máslem.

4

Maso vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíky, přelité omáčkou a dozdobené plátky mandlí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín