Lahodné dezertní víno marsala je nejlepší popíjet jen tak, ale dodá skvělou chuť také sladkým i slaným pokrmům.
Suroviny
Postup
Telecí maso odblaňte a nakrájejte přes vlákno na tenké, asi půlcentimetrové plátky. Pak je naklepejte (nejlépe přes plastový sáček, aby se nepotrhaly), a to plochou stranou paličky.
Do pánve dejte olej a máslo, postavte ji na střední plamen, a jakmile se z másla přestane kouřit, obalte plátky masa v mouce, přebytečnou setřeste, a telecí vložte do pánve.
Rychle je po obou stranách opečte, asi půl minuty po každé straně, děrovanou lžící nebo obracečkou je přemístěte na nahřátý talíř a osolte a opepřete.
Tip: Jestliže se plátky masa najednou do pánve nevejdou, aniž by se překrývaly, připravte je ve dvou či více várkách, ale obalujte je v mouce až těsně před vložením do pánve, protože jinak bude mouka mazlavá a povrch se neopeče dokřupava.
Zvyšte plamen, do uvolněné pánve po telecím nalijte všechnu šťávu z masa a marsalu.
Přiveďte k varu a přitom seškrabujte vařečkou všechny zbytky, které se přichytily na dno a boky pánve. Přilijte smetanu a neustále míchejte, abyste získali hustou omáčku.
Stáhněte plamen na střední hodnotu, vraťte plátky masa do pánve a dvakrát je v ní obraťte, aby se pokryly omáčkou.
Vyklopte celý obsah pánve na nahřátou servírovací mísu a ihned podávejte.
Komentáře