Telecí scaloppini na marsale a smetaně

Telecí scaloppini na marsale a smetaně

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1151 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 2 g
Tuky 80 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Lahodné dezertní víno marsala je nejlepší popíjet jen tak, ale dodá skvělou chuť také sladkým i slaným pokrmům.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
máslo 2 PL
telecí kýta 450 g
ořech nebo sval
mouka pšeničná hladká
na obal
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno dezertní 125 ml
Marsala
smetana ke šlehání 80 ml

Telecí maso odblaňte a nakrájejte přes vlákno na tenké, asi půlcentimetrové plátky. Pak je naklepejte (nejlépe přes plastový sáček, aby se nepotrhaly), a to plochou stranou paličky.

Do pánve dejte olej a máslo, postavte ji na střední plamen, a jakmile se z másla přestane kouřit, obalte plátky masa v mouce, přebytečnou setřeste, a telecí vložte do pánve. Rychle je po obou stranách opečte, asi půl minuty po každé straně, děrovanou lžící nebo obracečkou je přemístěte na nahřátý talíř a osolte a opepřete. (Jestliže se plátky masa najednou do pánve nevejdou, aniž by se překrývaly, připravte je ve dvou či více várkách, ale obalujte je v mouce až těsně před vložením do pánve, protože jinak bude mouka mazlavá a povrch se neopeče dokřupava.)

Zvyšte plamen, do uvolněné pánve po telecím nalijte všechnu šťávu z masa a marsalu. Přiveďte k varu a přitom seškrabujte vařečkou všechny zbytky, které se přichytily na dno a boky pánve. Přilijte smetanu a neustále míchejte, abyste získali hustou omáčku.

Stáhněte plamen na střední hodnotu, vraťte plátky masa do pánve a dvakrát je v ní obraťte, aby se pokryly omáčkou. Vyklopte celý obsah pánve na nahřátou servírovací mísu a ihned podávejte.
 

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit