Už jste někdy zkoušeli květákovou omáčku na těstoviny? Je to skvělá alternativa ke smetanové omáčce, ale kromě toho, že je stejně jemná a chutná, naservírujete díky ní rodině navíc poctivou porci zeleniny.
Suroviny
Postup
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte na něj stroužek česneku a chvíli restujte. Jakmile česnek olej ovoní, vyjměte jej. Přidejte pancettu, chilli nebo nakrájenou feferonku a opékejte, až pancetta zavoní.
Pak vsypte květák a dobře jej opečte, několik drobných křupavých růžiček vyjměte a uložte stranou na ozdobení. Květák zalijte horkou vodou, aby byl jen těsně ponořený, přiklopte a na mírném ohni vařte 10–15 minut, aby úplně změknul. Občas zamíchejte a rozmělňujte růžičky vařečkou, kdyby bylo potřeba, dolijte trošku horké vody.
Pak vsypte těstoviny, aby byly jen těsně ponořené a vařte a míchejte, jako byste připravovali rizoto. Pokud je to potřeba, dolijte opět malým douškem horké vody – je důležité to s vodou nepřehnat, protože jinak by se dostatečně nevyvařila a těstoviny by nebyly krémové.
Když jsou těstoviny hotové a tekutina zredukovaná na omáčku, vsypte parmazán a promíchejte. Rozdělte na talíře, ozdobte růžičkami květáku, bylinkami, podle chuti přidejte chilli vločky či parmazán navíc.
NĚCO NAVÍC
Místo pancetty můžete použít 3 filátka z ančoviček.