Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s omáčkou z květáku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2453 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 178 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už jste někdy zkoušeli květákovou omáčku na těstoviny? Je to skvělá alternativa ke smetanové omáčce, ale kromě toho, že je stejně jemná a chutná, naservírujete díky ní rodině navíc poctivou porci zeleniny. 

Suroviny

olivový olej 4 PL
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý nožem naplocho
nakrájená
chilli sušené 1 ČL
nebo 1–2 feferonky podle chuti
bez košťálu, rozebraný na malé růžičky (my jsme použili žlutý květák)
sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 300 g
conchiglie
strouhaný
bylinky
směs na ozdobení – my jsme použili bazalku, pažitku a petrželku

Postup

1

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte na něj stroužek česneku a chvíli restujte. Jakmile česnek olej ovoní, vyjměte jej. Přidejte pancettu, chilli nebo nakrájenou feferonku a opékejte, až pancetta zavoní.

2

Pak vsypte květák a dobře jej opečte, několik drobných křupavých růžiček vyjměte a uložte stranou na ozdobení. Květák zalijte horkou vodou, aby byl jen těsně ponořený, přiklopte a na mírném ohni vařte 10–15 minut, aby úplně změknul. Občas zamíchejte a rozmělňujte růžičky vařečkou, kdyby bylo potřeba, dolijte trošku horké vody.

3

Pak vsypte těstoviny, aby byly jen těsně ponořené a vařte a míchejte, jako byste připravovali rizoto. Pokud je to potřeba, dolijte opět malým douškem horké vody – je důležité to s vodou nepřehnat, protože jinak by se dostatečně nevyvařila a těstoviny by nebyly krémové.

4

Když jsou těstoviny hotové a tekutina zredukovaná na omáčku, vsypte parmazán a promíchejte. Rozdělte na talíře, ozdobte růžičkami květáku, bylinkami, podle chuti přidejte chilli vločky či parmazán navíc.

NĚCO NAVÍC
Místo pancetty můžete použít 3 filátka z ančoviček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...