
Tříčokoládový cheesecake
Tenhle trojbarevný cheesecake je snem každého milovníka čokolády – v jednom jediném dortíku jsou totiž schované hned tři druhy!
Ingredience
- 250g čokoládových máslových sušenek (Derby, Esíčka apod.)
- 70g změklého másla + na formičky
- 40g tmavé čokolády, nastrouhané
- 200g mléčné čokolády, nahrubo nasekané
- 750g čerstvého smetanového sýra, např. Lučiny
- 125ml smetany na šlehání 33%
- 100g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- špetka mořské soli
- 100g bílé čokolády, nahrubo nasekané
- 200–300ml smetany na šlehání 40%, na ozdobení + kakao na poprášení
Příprava jídla
1 Máslem vymažte šest misek – formiček o objemu asi 375ml a hlubokých minimálně 6,5cm. Dno i boky vyložte pečicím papírem tak, aby pár centimetrů přečníval. (Nemáte-li formičky, můžete použít i jednu velkou. Pokud má volné dno, nezapomeňte ji před ponořením do vodní lázně důkladně obalit alobalem.) Troubu předehřejte na 160°C.
2 Sušenky rozmixujte tyčovým mixérem a smíchejte s máslem a nastrouhanou tmavou čokoládou. Sušenkový základ rozdělte na dno připravených formiček, směs upěchujte a formičky uložte do chladničky.
3 Na hrnec s vroucí vodou posaďte misku s nasekanou mléčnou čokoládou, nechte ji rozpustit a rozmíchejte dohladka. Odstavte a nechte trochu zchladnout.
4 V míse prošlehejte nejlépe elektrickým šlehačem sýr, smetanu, cukr a vanilku a nakonec vmíchejte vejce a špetku soli. Směs rozdělte napůl do dvou misek. Do jedné vmíchejte rozpuštěnou mléčnou čokoládu a rozdělte ji na sušenkový základ. Uhlaďte povrch a misky rozložte do pekáčku či na plech s vyšším okrajem a mezi ně nalijte horkou vodu, aby sahala do 2/3 výšky formiček.
5 Pečte cca 20 minut, dokud náplň napůl nezpevní.
6 Nyní rozpusťte ve vodní lázni i bílou čokoládu. Odstavte a nechte asi 5 minut za občasného míchání zchladnout. Poté ji vmíchejte do misky se zbývající smetanovou směsí.
7 Bílý krém rozdělte na předpečené dortíky a pečte dalších 20 minut, nebo dokud krém nezpevní. (Začne-li se čokoláda shora zabarvovat, přikryjte misky pečicím papírem.)
8 Vypněte troubu, pootevřete ji a cheesecaky nechte ještě hodinu chladnout uvnitř. Zchladlé dortíčky přikryjte fólií a dejte minimálně na hodinu do chladničky. Pak vyjměte z formiček, zakryjte a uložte na 4 hodiny nebo přes noc do chladničky. Podávejte se šlehačkou a lehce poprášené kakaem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Vladka Markova
10. Leden 2018 13:01
Martina Zajícová
10. Leden 2018 16:41
Držíme palce, ať se dortíky podaří, redakce Apetitu