Dezert za patnáct minut aneb Víkendové řešení nečekaných návštěv
Italové to vymysleli skvěle. Jak tvrdí, tiramisu je nejen vyznáním lásky, ale také variantou dezertu, který milují prakticky všichni. Tedy i šťouravá tchyně. Jakmile budete mít v lednici dvě balení mascarpone, ve french pressu něco kávy a ve spíži cukrářské piškoty, nemusíte se bát toho, že by vás nečekaná návštěva zaskočila. Naopak.
[[nid:35236]]
Dokonalé prolnutí chutí je základ úspěchu
Dejte si pozor na jedinou věc. Zvažte, zda máte mezi okamžikem, kdy se dozvíte, že se vám blíží na pohovku neočekávaná návštěva, a jejím skutečným příchodem dostatek času na přípravu dezertu ve velké formě. Pokud ne, zvolte servírování ve skleničkách. Všechny složky dezertu totiž potřebují pár minut na to, aby se prolnuly, a nevyznívaly chuťově samostatně, takže je lepší tiramisu připravit do pohárků. Případně designových misek.
Obecně, ať už budete nepečené tiramisu vytvářet z mascarpone nebo krémového sýra, případně jogurtu, je třeba, aby mělo alespoň deset minut na to, aby se složky v nádobce provázaly. Piškoty tedy prolijte kávou, kávovým likérem, pokryjte jednou z vrstev krému. A celý proces opakujte tak dlouho, dokud nebude nádoba plná. Pokud potřebujete, aby tiramisu vypadalo dokonale a stejně tak i chutnalo, nešetřete ani kávou, ani likérem. Nakonec posypte pravým kakaem a těsně před servírováním dozdobte jahodou.
[[nid:30310]]
Vsaďte na všemi milované nepečené dorty
Tiramisu je pro vás velká neznámá? Pak můžete zaujmout domácím nepečeným dortem. Tedy na dno dortové formy položte piškoty, nebo nekrémové sušenky typu BeBe a na ně nalijte krém z tvarohu, krémového sýra, zakysané smetany nebo jogurtu (doplněný o želatinu, aby rychleji ztuhl). Přidat můžete i vrstvu ovoce. Následně vrstvěte další vrstvu sušenek a krému. A tak pořád dokola. Poslední, svrchní vrstva nepečeného dezertu by měla být pokrytá ovocem. Pozor ale, pro tento případ byste měli mít doma k dispozici želatinu ve spreji.
Ovoce pokrájené na kousky, například jahody, má tendenci osychat, a to opravdu nevypadá reprezentativně. Díky výše uvedené želatině budete mít dezert jako z luxusní kavárny. Jednodušším a dostupnějším řešením je potřít ovoce nahřátým přepasírovaným džemem. Barevně nejuniverzálnější je meruňkový, ovšem vždy myslete i na příchuť dortu. K jahodám se bude lépe hodit jahodová či pikatní rybízová zavařenina.
[[nid:36402]]
Nepečené dezerty jsou jednoduché, osvěžující a v zásadě se nenajde člověk, kterému by nechutnaly. Proto ať už se rozhodnete pro variantu italskou nebo českou, sklidíte s ní zasloužený úspěch. Nejedná se o velkou cukrařinu, jakmile si osvojíte ty správné grify, bude vám stačit patnáct minut pro přípravu dechberoucího dezertu, který vás vystřelí do cukrářského nebe. A vaše hosty do toho chuťového. Získáte společenské body, které se rozhodně počítají.
[[nid:36283]]
Mimochodem, neustále jsme hovořili pouze o dvou typech dezertů. Ovšem možností existuje opravdu nespočet! Máte-li odvahu, vyzkoušejte třeba Malakoff. Dort, který vznikl u příležitosti oslavy vítězství na Krymské války. A hlavní šéfkuchař velitele měl proklatě krátkou dobu na přípravu dezertu, kterým by byli uctěni všichni generálové vítězných vojsk. Nejen jeho velitel, ale i on toho večera zvítězil. Zkuste si také připsat vavříny, které vám právem náleží.