0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4422 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 533 g
Tuky 199 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé belgické vafle jsou dvojího typu a vždycky kynuté. Známější bruselské jsou lehčí, vafle pocházející z města Lutych mají oblý tvar, máslové těsto a díky dávce hrubého cukru ukryté uvnitř božsky křupou. Vyzkoušejte je!

Suroviny

mléko 120 g
plnotučné, vlažné
droždí sušené 7 g
krupicový cukr 1.5 PL
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
mouka pšeničná hladká 460 g
sůl 0.5 ČL
vanilkový extrakt 1 PL
máslo 200 g
změklé a nakrájené
cukr 200 g
perlový, lze zakoupit v cukrářských prodejnách (i jako hrubý cukr nebo hagelzucker)

1 Do mísy robotu nalijte vlažné mléko a 60 ml vlažné vody, přidejte droždí a krupicový cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce a 150 g mouky, sůl a vanilkový extrakt, promíchejte hnětacím hákem. Postupně vmíchávejte máslo a každou dávku nechte zpracovat hákem, až se máslo vstřebá. Vsypte zbývající mouku a nechte opět robotem důkladně zapracovat při nízkých otáčkách na lesklé a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte a dejte do chladničky na 12–24 hodin.

2 Těsto vyndejte a nechte 1 hodinu v pokojové teplotě. Pak ho prohněťte a nechte další 1,5–2 hodiny znovu nakynout. Potom rozdělte na bochánky, každý zploštěte a do středu zapracujte hrstičku perlového cukru. Překryjte, aby cukr zůstal uvnitř. Pokud se s těstem špatně pracuje, dejte je na chvíli do chladu.

3 Rozpalte vaflovač, dejte do něj vždy bochánek těsta a pečte asi 5 minut. Přemístěte na mřížku – díky karamelizujícímu cukru ve středu jsou vafle velmi horké. Jezte teplé, pokud vystydnou, nechte je chvíli rozehřát v troubě.

NĚCO NAVÍC
Vafle lze i zmrazit a pak rozpéct v troubě rozehřáté na 200°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit