Pravé belgické vafle jsou dvojího typu a vždycky kynuté. Známější bruselské jsou lehčí, vafle pocházející z města Lutych mají oblý tvar, máslové těsto a díky dávce hrubého cukru ukryté uvnitř božsky křupou. Recept na vafle z Lutychu vyzkoušejte!
Suroviny
Postup
Do mísy robotu nalijte vlažné mléko a 60 ml vlažné vody, přidejte droždí a krupicový cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce a 150 g mouky, sůl a vanilkový extrakt, promíchejte hnětacím hákem.
Postupně vmíchávejte máslo a každou dávku nechte zpracovat hákem, až se máslo vstřebá.
Vsypte zbývající mouku a nechte opět robotem důkladně zapracovat při nízkých otáčkách na lesklé a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte a dejte do chladničky na 12–24 hodin.
Těsto vyndejte a nechte 1 hodinu v pokojové teplotě.
Pak ho prohněťte a nechte další 1,5–2 hodiny znovu nakynout.
Potom rozdělte na bochánky, každý zploštěte a do středu zapracujte hrstičku perlového cukru. Překryjte, aby cukr zůstal uvnitř. Pokud se s těstem špatně pracuje, dejte je na chvíli do chladu.
Rozpalte vaflovač, dejte do něj vždy bochánek těsta a pečte asi 5 minut.
Přemístěte na mřížku – díky karamelizujícímu cukru ve středu jsou vafle velmi horké. Jezte teplé, pokud vystydnou, nechte je chvíli rozehřát v troubě.
NĚCO NAVÍC
Vafle lze i zmrazit a pak rozpéct v troubě rozehřáté na 200 °C.