Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vafle z Lutychu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 68
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4404 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 529 g
Tuky 199 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé belgické vafle jsou dvojího typu a vždycky kynuté. Známější bruselské jsou lehčí, vafle pocházející z města Lutych mají oblý tvar, máslové těsto a díky dávce hrubého cukru ukryté uvnitř božsky křupou. Recept na vafle z Lutychu vyzkoušejte!

Suroviny

mléko 120 g
plnotučné, vlažné
droždí sušené 7 g
vejce 2 ks
o pokojové teplotě
sůl ½ ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 200 g
změklé a nakrájené
cukr 200 g
až 250 g, perlový, lze zakoupit v cukrářských prodejnách (i jako hrubý cukr nebo hagelzucker)

Postup

1

Do mísy robotu nalijte vlažné mléko a 60 ml vlažné vody, přidejte droždí a krupicový cukr, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte vejce a 150 g mouky, sůl a vanilkový extrakt, promíchejte hnětacím hákem.

2

Postupně vmíchávejte máslo a každou dávku nechte zpracovat hákem, až se máslo vstřebá.

3

Vsypte zbývající mouku a nechte opět robotem důkladně zapracovat při nízkých otáčkách na lesklé a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte a dejte do chladničky na 12–24 hodin.

4

Těsto vyndejte a nechte 1 hodinu v pokojové teplotě.

5

Pak ho prohněťte a nechte další 1,5–2 hodiny znovu nakynout.

6

Potom rozdělte na bochánky, každý zploštěte a do středu zapracujte hrstičku perlového cukru. Překryjte, aby cukr zůstal uvnitř. Pokud se s těstem špatně pracuje, dejte je na chvíli do chladu.

7

Rozpalte vaflovač, dejte do něj vždy bochánek těsta a pečte asi 5 minut.

8

Přemístěte na mřížku – díky karamelizujícímu cukru ve středu jsou vafle velmi horké. Jezte teplé, pokud vystydnou, nechte je chvíli rozehřát v troubě.

NĚCO NAVÍC
Vafle lze i zmrazit a pak rozpéct v troubě rozehřáté na 200 °C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín