Palačinky à la vejce Benedikt

Palačinky à la vejce Benedikt

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 10 minut Velmi snadné Na 12 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 155 g
Tuky 399 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete palačinky? Zbožňujete vejce Benedikt? Pak se z téhle lahůdky doslova rozplynete blahem! Geniální spojení chutí vás naprosto okouzlí.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
vejce 3 ks
mléko 400 ml
máslo 1 PL
rozpuštěné
sůl 1 ČL
bylinky 1 hrst
nasekané (petrželka, oregano, estragon, tymián…)
rostlinný olej
na opékání
Na holandskou omáčku
máslo 225 g
žloutek 5 ks
citronová štáva 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika 1 ČL
sladká, mletá
Na dokončení
350 g
šunka od kosti nakrájená nebo natrhaná na tenké nudličky, lze nahradit šunkovým kolenem
rukola 2 hrst
pepř
čerstvý, hrubě mletý červený pepř, k podávání

1 Na palačinky rozmixujte v robotu mouku, vejce, mléko, 120ml vody, máslo a sůl. Těsto přelijte do mísy, vmíchejte bylinky a nechte odpočinout.

2 Nepřilnavou pánev nebo pánev na palačinky vytřete olejem, vlijte malou naběračku těsta do středu pánve, pánví zakružte, aby se těsto rozlilo do krajů, a na středním plameni palačinku opečte z obou stran dozlatova. Zopakujte se zbylým těstem a postupně připravte 12 palačinek.

3 Na holandskou omáčku nechte v malém rendlíku rozpustit máslo. Žloutky metličkou prošlehejte s citronovou šťávou a 2 lžícemi vody. Po částech vmíchejte 3 lžíce horkého másla, směs poté za stálého šlehání vlijte do zbylého horkého másla a šlehejte, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte sůl, pepř a mletou papriku a zašlehejte.

4 Šunku lehce prohřejte na pánvi, rozdělte na palačinky a zarolujte. Přelijte holandskou omáčkou, posypte červeným pepřem a podávejte ozdobené rukolou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit