Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (32)
Více než hodinu Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6303 kcal
Bílkoviny 209 g
Cukr 640 g
Tuky 312 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Veselý dort s barevnými zvířátky ozdobí nejen velikonoční stůl. Můžete ho upéct také pro ty, kteří své narozeniny slaví v jarních měsících.

Suroviny

vejce 4 ks
větší, bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
vanilkový cukr 1 bal
moučkový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
škrob 50 g
např. solamyl
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
jahodový džem 4 PL
jahody 400 g
na plátky
Na krém
tvaroh měkký 750 g
netučný
mascarpone 500 g
pomerančová šťáva 3 PL
vanilkový cukr 1 bal
krupicový cukr 120 g
smetana ke šlehání 200 ml
Na ozdobu
marcipánová hmota
poleva bílá
bílková
čokoládová vajíčka
barevná

1 K bílkům přidejte 4 lžíce studené vody a ušlehejte z nich pevný sníh. Přimíchejte k nim špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a nakonec jeden po druhém i žloutky. Mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva a postupně zapracujte do sněhu.

2 Dortovou formu o průměru 26 centimetrů vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a přelijte do ní těsto. Pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Vyndejte a nechte zcela zchladnout.

3 Prvních pět ingrediencí na krém smíchejte a nakonec přidejte i dotuha vyšlehanou smetanu. Dort podélně rozkrojte, spodní díl potřete marmeládou a zhruba třetinou krému. Na krém dejte jahody, přiklopte vrchním dílem a poté vršek i boky dortu potřete krémem. Marcipánovou hmotu vyválejte a vykrájejte z ní jarní symboly – tulipány, zajíčky či ptáčky, ozdobte je bílkovou polevou a spolu s vajíčky jimi ozdobte dort.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit