Při přípravě kynutého věnce s ořechovo-čokoládovou náplní myslete na to, že čokoláda v troubě vysychá. Nešetřete proto máslem. A čokoládu vyberte tu s obsahem kakaa kolem 50%, opravdu tmavou čokoládu schovejte na mlsání.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do mléka, přidejte lžíci cukr a nechte na teplém místě cca 10 minut vzejít kvásek. Do mísy od robotu nasypte mouku, zbylé 2 lžíce cukru a sůl. Přilijte kvásek a přidejte vejce. Hnětacím hákem cca 10 minut hněťte, pak postupně po kouskách zapracujte 80 g másla a nechte stroj vypracovat hladké a lesklé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
Čokoládu rozpusťte s máslem a cukrem nad vodní lázní. Vmíchejte skořici a ořechy.
Formu na věnec o průměru cca 26 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto na ploše mírně poprášené moukou ještě jednou krátce rukama prohněťte, pak rozválejte na tloušťku cca 3 mm do obdélníku o rozměrech 30 x 40cm. Rovnoměrně potřete čokoládovo-ořechovou hmotou, nechte přitom 2cm okraj volný. Okraj těsta potřete prošlehaným žloutkem. Těsto z obou delších stran zarolujte do středu. Těsto uchopte rukama na obou koncích a opatrně zakruťte jako při ždímání prádla. Položte do formy, konce věnce překřižte a zatočte dospod. Potřete věnec zbytkem žloutku a posypte nahrubo nasekanými ořechy. Nechte dalších 10–15 minut volně přikryté kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Pečte v rozehřáté troubě 45 minut, můžete provést zkoušku zapíchnutím špejle, na které by nemělo ulpět syrové těsto. Pokud by těsto shora příliš rychle tmavlo, zakryjte včas věnec alobalem. Hotový nechte chvíli zchladnout ve formě, vyjměte a dejte úplně vychladnout na mřížku. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
Fotografie převzata z Image Professionals.