Vepřová krkovice s čočkovým salátem

Vepřová krkovice s čočkovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová krkovice s čočkovým salátem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3006 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 308 g
Tuky 80 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční novoroční čočku a ovar jsme proměnili v moderní hlavní chod, se kterým oslníte nejen při prvním obědě nového roku. Kombinace čočky a vepřového by měla symbolizovat štěstí a bohatství pro celý následující rok. 

Suroviny

čočka černá beluga 300 g
bobkový list 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
fenykl 2 ks
1–2 bulvy, podle velikosti
rajčata cherry 250 g
šalotka 1 ks
kapary 2 PL
propláchnuté a okapané
papriky pečené, v oleji 60 g
okapané a nakrájené na kostičky
olivový olej panenský
balzamikový ocet 4 PL
nejlépe s lanýži
chilli sušené 0.5 ČL
nemusí být
krkovice 4 plátky
libovější
italské bylinky 1 PL
nebo jiná italsky laděná kořenicí směs na maso (viz Něco navíc)
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nakrájená nahrubo

Postup

1

Čočku propláchněte studenou vodou, sceďte, dejte do rendlíku spolu s bobkovými listy, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, ale ne o moc víc, osolte, přiveďte k varu a pak zmírněte oheň. Čočku vařte zhruba 20 minut (nebo podle návodu na obalu), aby změkla – podle potřeby přilévejte horkou vodu, když se příliš odpaří. Pak čočku důkladně slijte, zbavte ji bobkových listů a vraťte do rendlíku.

2

Zatímco se čočka vaří, připravte zeleninu: Fenykl očistěte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky, rajčátka rozpulte, šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zatím nechte rozdělené stranou.

3

V misce promíchejte kapary a pečené papriky s 1 lžičkou olivového oleje, opepřete a dejte stranou.

4

Pak ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje na středním až silném ohni. Vsypte fenykl, osolte, opepřete a za občasného míchání opékejte 8–10 minut, aby zezlátl a změkl. Přesuňte na talíř a zakryjte, aby fenykl zůstal teplý. Vytřete pánev dočista papírovou utěrkou.

5

Když se fenykl opéká a čočka ještě vaří, smíchejte v míse rajčátka, šalotku, balzamikový ocet, 1 lžičku olivového oleje a chilli vločky podle chuti. Odložte stranou a nechte aspoň 10 minut marinovat, občas přitom promíchejte. Pak podle chuti osolte a opepřete (nutné to není).

6

Maso důkladně osušte papírovými utěrkami, z obou stran osolte, opepřete a okořeňte kořenicí směsí podle chuti. V očištěné pánvi po fenyklu rozehřejte další lžíci oleje na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte 6–10 minut z každé strany, aby bylo uvnitř propečené. Podle potřeby opékejte plátky po dávkách a uchovejte teplé. Hotové maso nechte aspoň 5 minut odpočívat na prkénku.

7

Mezitím promíchejte uvařenou čočku s fenyklem, marinovanými rajčaty včetně tekutiny a polovinou petrželky, podle chuti dosolte a dopepřete.

8

Odpočaté maso nakrájejte na širší proužky. Podávejte ho na čočkovém salátu, posypané připravenou kaparovo-paprikovou směsí. Ozdobte zbývající petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použili jsme toskánské koření z Kralovstvichuti.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit