Tradiční novoroční čočku a ovar jsme proměnili v moderní hlavní chod, se kterým oslníte nejen při prvním obědě nového roku. Kombinace čočky a vepřového by měla symbolizovat štěstí a bohatství pro celý následující rok.
Suroviny
Postup
Čočku propláchněte studenou vodou, sceďte, dejte do rendlíku spolu s bobkovými listy, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, ale ne o moc víc, osolte, přiveďte k varu a pak zmírněte oheň. Čočku vařte zhruba 20 minut (nebo podle návodu na obalu), aby změkla – podle potřeby přilévejte horkou vodu, když se příliš odpaří. Pak čočku důkladně slijte, zbavte ji bobkových listů a vraťte do rendlíku.
Zatímco se čočka vaří, připravte zeleninu: Fenykl očistěte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky, rajčátka rozpulte, šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zatím nechte rozdělené stranou.
V misce promíchejte kapary a pečené papriky s 1 lžičkou olivového oleje, opepřete a dejte stranou.
Pak ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje na středním až silném ohni. Vsypte fenykl, osolte, opepřete a za občasného míchání opékejte 8–10 minut, aby zezlátl a změkl. Přesuňte na talíř a zakryjte, aby fenykl zůstal teplý. Vytřete pánev dočista papírovou utěrkou.
Když se fenykl opéká a čočka ještě vaří, smíchejte v míse rajčátka, šalotku, balzamikový ocet, 1 lžičku olivového oleje a chilli vločky podle chuti. Odložte stranou a nechte aspoň 10 minut marinovat, občas přitom promíchejte. Pak podle chuti osolte a opepřete (nutné to není).
Maso důkladně osušte papírovými utěrkami, z obou stran osolte, opepřete a okořeňte kořenicí směsí podle chuti. V očištěné pánvi po fenyklu rozehřejte další lžíci oleje na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte 6–10 minut z každé strany, aby bylo uvnitř propečené. Podle potřeby opékejte plátky po dávkách a uchovejte teplé. Hotové maso nechte aspoň 5 minut odpočívat na prkénku.
Mezitím promíchejte uvařenou čočku s fenyklem, marinovanými rajčaty včetně tekutiny a polovinou petrželky, podle chuti dosolte a dopepřete.
Odpočaté maso nakrájejte na širší proužky. Podávejte ho na čočkovém salátu, posypané připravenou kaparovo-paprikovou směsí. Ozdobte zbývající petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Použili jsme toskánské koření z Kralovstvichuti.cz.