Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová krkovice s čočkovým salátem

Vepřová krkovice s čočkovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová krkovice s čočkovým salátem

4.3/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3006 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 308 g
Tuky 80 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční novoroční čočku a ovar jsme proměnili v moderní hlavní chod, se kterým oslníte nejen při prvním obědě nového roku. Kombinace čočky a vepřového by měla symbolizovat štěstí a bohatství pro celý následující rok. 

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
1–2 bulvy, podle velikosti
rajčata cherry 250 g
kapary 2 PL
propláchnuté a okapané
papriky pečené, v oleji 60 g
okapané a nakrájené na kostičky
olivový olej panenský
balzamikový ocet 4 PL
nejlépe s lanýži
chilli sušené ½ ČL
nemusí být
krkovice 4 plátky
libovější
italské bylinky 1 PL
nebo jiná italsky laděná kořenicí směs na maso (viz Něco navíc)
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nakrájená nahrubo

Postup

1

Čočku propláchněte studenou vodou, sceďte, dejte do rendlíku spolu s bobkovými listy, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, ale ne o moc víc, osolte, přiveďte k varu a pak zmírněte oheň. Čočku vařte zhruba 20 minut (nebo podle návodu na obalu), aby změkla – podle potřeby přilévejte horkou vodu, když se příliš odpaří. Pak čočku důkladně slijte, zbavte ji bobkových listů a vraťte do rendlíku.

2

Zatímco se čočka vaří, připravte zeleninu: Fenykl očistěte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky, rajčátka rozpulte, šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zatím nechte rozdělené stranou.

3

V misce promíchejte kapary a pečené papriky s 1 lžičkou olivového oleje, opepřete a dejte stranou.

4

Pak ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje na středním až silném ohni. Vsypte fenykl, osolte, opepřete a za občasného míchání opékejte 8–10 minut, aby zezlátl a změkl. Přesuňte na talíř a zakryjte, aby fenykl zůstal teplý. Vytřete pánev dočista papírovou utěrkou.

5

Když se fenykl opéká a čočka ještě vaří, smíchejte v míse rajčátka, šalotku, balzamikový ocet, 1 lžičku olivového oleje a chilli vločky podle chuti. Odložte stranou a nechte aspoň 10 minut marinovat, občas přitom promíchejte. Pak podle chuti osolte a opepřete (nutné to není).

6

Maso důkladně osušte papírovými utěrkami, z obou stran osolte, opepřete a okořeňte kořenicí směsí podle chuti. V očištěné pánvi po fenyklu rozehřejte další lžíci oleje na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte 6–10 minut z každé strany, aby bylo uvnitř propečené. Podle potřeby opékejte plátky po dávkách a uchovejte teplé. Hotové maso nechte aspoň 5 minut odpočívat na prkénku.

7

Mezitím promíchejte uvařenou čočku s fenyklem, marinovanými rajčaty včetně tekutiny a polovinou petrželky, podle chuti dosolte a dopepřete.

8

Odpočaté maso nakrájejte na širší proužky. Podávejte ho na čočkovém salátu, posypané připravenou kaparovo-paprikovou směsí. Ozdobte zbývající petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použili jsme toskánské koření z Kralovstvichuti.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč