Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3200 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 389 g
Tuky 91 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál z červené čočky a květáku, napekli čapátí a můžeme začít hodovat. Podle tohoto receptu si stejnou pochoutku můžete nachystat i u vás doma. Místo chleba můžete dhál servírovat třeba s jasmínovou rýží. Červená čočka na indický způsob je neodolatelná.

Suroviny

rozebraný na růžičky
rostlinný olej 3 PL
velká, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
nakrájený na tenké plátky
hořčičné semínko 1 PL
černé
římský kmín 1 PL
celý
zázvor (čerstvý) 30 g
oloupaný, nastrouhaný
půlená
koriandr čerstvý 1 hrst
lístky
klínky k podávání
Na čapátí
+ trocha na podsypání
rostlinný olej 2 PL
sůl ¼ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Růžičky květáku promíchejte s 2 lžícemi oleje, rozložte na plech a dejte péct na 15–20 minut do horní části trouby.

2

Zbylý olej rozehřejte v hrnci na středním plameni.

3

Přidejte cibuli a opékejte ji 5 minut, pak přidejte česnek a opékejte ještě 2–3 minuty.

4

Přisypte hořčičná semínka, římský kmín a zázvor a ještě 2 minuty opékejte. Vmíchejte rajčata, čočku a přilijte 500 ml vody. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 20–25 minut, aby čočka změkla a začala se rozpadat.

5

Dochuťte, vmíchejte květák a polovinu koriandru. Podávejte se zbylým koriandrem a plackami čapátí.

6

NA ČAPÁTÍ Smíchejte mouku, 250 ml vody, olej a sůl a uhněťte hladké nelepivé těsto. Zakryjte ho a dejte na 15–20 minut odležet.

7

Potom z těsta ukoulejte 12 kuliček velikosti golfového míčku. Každou rozválejte do kruhu o průměru asi 20 cm.

8

Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev. Placku co nejvíce oprašte od mouky a dejte péct na pánev.

9

Jakmile se na spodní straně začnou dělat puchýřky, placku otočte. Ve chvíli, kdy se puchýřky na placce udělají znovu, otočte ji a zvyšte plamen na maximum, placka by se měla začít nafukovat, opět otočte a dopečte z druhé strany. Postup zopakujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...