Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3216 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 391 g
Tuky 91 g
Vláknina 123 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál, napekli čapátí a můžeme začít hodovat...

Suroviny

květák 1 ks
rozebraný na růžičky
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
velká, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
nakrájený na tenké plátky
hořčičné semínko 1 PL
černé
římský kmín 1 PL
nemletý
zázvor (čerstvý) 30 g
oloupaný, nastrouhaný
konzervovaná rajčata drcená 400 g
čočka červená 250 g
půlená
koriandr 1 hrst
lístky
citron 1 ks
klínky k podávání
Na čapátí
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
+ trocha na podsypání
rostlinný olej 2 PL
sůl 0.25 ČL

1 Troubu předehřejte na 220°C. Růžičky květáku promíchejte s 2 lžícemi oleje, rozložte na plech a dejte péct na 15–20 minut do horní části trouby.

2 Zbylý olej rozehřejte v hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a opékejte ji 5 minut, pak přidejte česnek a opékejte ještě 2–3 minuty. Přisypte hořčičná semínka, římský kmín a zázvor a ještě 2 minuty opékejte. Vmíchejte rajčata, čočku a přilijte 500ml vody. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 20–25 minut, aby čočka změkla a začala se rozpadat. Dochuťte, vmíchejte květák a polovinu koriandru. Podávejte se zbylým koriandrem a plackami čapátí.

3 NA ČAPÁTÍ Smíchejte mouku, 250ml vody, olej a sůl a uhněťte hladké nelepivé těsto. Zakryjte ho a dejte na 15–20 minut odležet.

4 Potom z těsta ukoulejte 12 kuliček velikosti golfového míčku. Každou rozválejte do kruhu o průměru asi 20cm. Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev. Placku co nejvíce oprašte od mouky a dejte péct na pánev. Jakmile se na spodní straně začnou dělat puchýřky, placku otočte. Ve chvíli, kdy se puchýřky na placce udělají znovu, otočte ji a zvyšte plamen na maximum, placka by se měla začít nafukovat, opět otočte a dopečte z druhé strany. Postup zopakujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit