Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál z červené čočky a květáku, napekli čapátí a můžeme začít hodovat. Podle tohoto receptu si stejnou pochoutku můžete nachystat i u vás doma. Místo chleba můžete dhál servírovat třeba s jasmínovou rýží. Červená čočka na indický způsob je neodolatelná.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Růžičky květáku promíchejte s 2 lžícemi oleje, rozložte na plech a dejte péct na 15–20 minut do horní části trouby.
Zbylý olej rozehřejte v hrnci na středním plameni.
Přidejte cibuli a opékejte ji 5 minut, pak přidejte česnek a opékejte ještě 2–3 minuty.
Přisypte hořčičná semínka, římský kmín a zázvor a ještě 2 minuty opékejte. Vmíchejte rajčata, čočku a přilijte 500 ml vody. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 20–25 minut, aby čočka změkla a začala se rozpadat.
Dochuťte, vmíchejte květák a polovinu koriandru. Podávejte se zbylým koriandrem a plackami čapátí.
NA ČAPÁTÍ Smíchejte mouku, 250 ml vody, olej a sůl a uhněťte hladké nelepivé těsto. Zakryjte ho a dejte na 15–20 minut odležet.
Potom z těsta ukoulejte 12 kuliček velikosti golfového míčku. Každou rozválejte do kruhu o průměru asi 20 cm.
Na středním plameni rozehřejte nepřilnavou pánev. Placku co nejvíce oprašte od mouky a dejte péct na pánev.
Jakmile se na spodní straně začnou dělat puchýřky, placku otočte. Ve chvíli, kdy se puchýřky na placce udělají znovu, otočte ji a zvyšte plamen na maximum, placka by se měla začít nafukovat, opět otočte a dopečte z druhé strany. Postup zopakujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den(30 receptů )
- Jak si pojistit blahobyt v dalším roce aneb 21 receptů na tradiční novoroční čočku!(21 receptů )
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů )
- Dokonalý indický dhal v mnoha podobách(12 receptů )