Vietnamskou křupovou placku jsme se naučili od Chili Ta Thuy a okamžitě se stala naší novou závislostí. Do této chvíle jsme rýžový papír používali především na nejrůznější závitky, ale proměnit ho v dokonalou pikantní snídani se slaninou, čedarem a vejci nás upřímně nenapadlo. Geniální záležitost!
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte olej z jarní cibulky. V rendlíku zahřejte arašídový olej a vhoďte do něj
na kolečka nakrájenou jarní cibulku a opékejte ji asi minutu. Odložte stranou. Na větší kostičky nakrájenou slaninu opečte na sucho pánvi dokřupava. Vypečený olej přidejte do cibulkového oleje.
Majonézu smíchejte se lžící medu a limetovou šťávou. Vezměte dva rýžové papíry a jeden
z nich navlhčete a přilepte ho mokrou stranou na ten druhý. Stejně postupujte i u zbylých dvou papírů. Rozehřejte na pánvi lžíci cibulkového oleje a opečte na něm z obou stran placky. Pomáhejte si vařečkou a stlačujte okraje placek k sobě, aby se od sebe neodlepily. Počkejte, až papír zbělá a bude křupavý. Pak placky potřete cibulkovým olejem, rozklepněte na něj vajíčko a hůlkami ho rozkvedlejte po celé placce. Pak přidejte nastrouhaný čedar, slaninové výpečky, jarní cibulku, chilli pastu, ochucenou majonézu, natrhaný koriandr a chilli.
Placku můžete jíst přeloženou napůl jako tacos nebo ji nastříhat na trojúhelníky jako pizzu.