0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 54 g
Tuky 136 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá snídaně pro dva! Voňavá slanina, křupavé krutonky a vejce s krémovým středem skvěle doplnuje svěží špenát. 

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
mouka 2 PL
200 ml
plnotučné mléko
muškátový oříšek špetka
sůl
baby špenát 400 g
čerstvý
smetana ke šlehání 100 ml
parmazán 2 PL
plus na posypání
slanina 4 plátky
ocet 250 ml
vejce 2 ks
krutony
ze 4 plátků toustového chleba nebo bílého pečiva opečené na másle k podávání 

Postup

1

Máslo rozehřejte v kastrůlku, pak přidejte cibuli a chvíli ji opékejte. 

2

Potom přidejte česnek a opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, nechte ji zpěnit a promíchejte.

3

Do vzniklé jíšky pak pomalu za stálého šlehání přilévejte mléko a nakonec vmíchejte muškátový oříšek. 

4

Vařte asi 5 minut, aby bešamel zhoustl, pak odstavte a osolte.

5

Troubu předehřejte na 200°C. 

6

Špenát dejte do cedníku a přelijte vroucí vodou. 

7

Potom přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte ho nahrubo a spolu se smetanou a parmazánem vmíchejte do bešamelu. 

8

Dosolte podle chuti a rozdělte do mističek. 

9

Na závěr posypte trochou parmazánu. Až do tohoto bodu můžete připravit den předem a uchovat zakryté fólií v lednici.

10

Mističky se špenátem dejte zapéct do vyhřáté trouby cca na 10–15 minut. Slaninu mezitím opražte na pánvi dokřupava.

11

Ve větším hrnci rozehřejte vodu těsně pod bod varu (nesmí vřít). 

12

Do malé mističky vlijte polovinu octa a rozklepněte do ní vejce, opatrně přelijte i s octem do hrnce. Stejně připravte i druhé vejce. Vařte 2–3 minuty (pošírované vejce poznáte i po hmatu: bílek musí být téměř pevný, zato žloutek pořád měkký). 

13

Vejce vyjměte, nejlépe to jde odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou.

14

Mističky se špenátem vyndejte z trouby a navrch položte vejce, na ně nalámejte opraženou slaninu, posypte krutony a podávejte s krutony či plátky pečiva.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč