Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou
Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

4.5/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2489 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 62 g
Tuky 141 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá snídaně pro dva! Voňavá slanina, křupavé krutonky a vejce s krémovým středem skvěle doplnuje svěží špenát. 

Suroviny

nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
mléko 200 ml
plnotučné
sůl
čerstvý
+ na posypání
slanina 4 plátky
ocet 250 ml
vejce 2 ks
ze 4 plátků toustového chleba nebo bílého pečiva, opečené na másle, k podávání 

Postup

1

Máslo rozehřejte v kastrůlku, pak přidejte cibuli a chvíli ji opékejte. 

2

Potom přidejte česnek a opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, nechte ji zpěnit a promíchejte.

3

Do vzniklé jíšky pak pomalu za stálého šlehání přilévejte mléko a nakonec vmíchejte muškátový oříšek. 

4

Vařte asi 5 minut, aby bešamel zhoustl, pak odstavte a osolte.

5

Troubu předehřejte na 200°C. 

6

Špenát dejte do cedníku a přelijte vroucí vodou. 

7

Potom přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte ho nahrubo a spolu se smetanou a parmazánem vmíchejte do bešamelu. 

8

Dosolte podle chuti a rozdělte do mističek. 

9

Na závěr posypte trochou parmazánu. Až do tohoto bodu můžete připravit den předem a uchovat zakryté fólií v lednici.

10

Mističky se špenátem dejte zapéct do vyhřáté trouby cca na 10–15 minut. Slaninu mezitím opražte na pánvi dokřupava.

11

Ve větším hrnci rozehřejte vodu těsně pod bod varu (nesmí vřít). 

12

Do malé mističky vlijte polovinu octa a rozklepněte do ní vejce, opatrně přelijte i s octem do hrnce. Stejně připravte i druhé vejce. Vařte 2–3 minuty (pošírované vejce poznáte i po hmatu: bílek musí být téměř pevný, zato žloutek pořád měkký). 

13

Vejce vyjměte, nejlépe to jde odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou.

14

Mističky se špenátem vyndejte z trouby a navrch položte vejce, na ně nalámejte opraženou slaninu, posypte krutony a podávejte s krutony či plátky pečiva.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...