Dokonalá snídaně pro dva! Voňavá slanina, křupavé krutonky a vejce s krémovým středem skvěle doplnuje svěží špenát.
Suroviny
Postup
Máslo rozehřejte v kastrůlku, pak přidejte cibuli a chvíli ji opékejte.
Potom přidejte česnek a opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, nechte ji zpěnit a promíchejte.
Do vzniklé jíšky pak pomalu za stálého šlehání přilévejte mléko a nakonec vmíchejte muškátový oříšek.
Vařte asi 5 minut, aby bešamel zhoustl, pak odstavte a osolte.
Troubu předehřejte na 200°C.
Špenát dejte do cedníku a přelijte vroucí vodou.
Potom přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte ho nahrubo a spolu se smetanou a parmazánem vmíchejte do bešamelu.
Dosolte podle chuti a rozdělte do mističek.
Na závěr posypte trochou parmazánu. Až do tohoto bodu můžete připravit den předem a uchovat zakryté fólií v lednici.
Mističky se špenátem dejte zapéct do vyhřáté trouby cca na 10–15 minut. Slaninu mezitím opražte na pánvi dokřupava.
Ve větším hrnci rozehřejte vodu těsně pod bod varu (nesmí vřít).
Do malé mističky vlijte polovinu octa a rozklepněte do ní vejce, opatrně přelijte i s octem do hrnce. Stejně připravte i druhé vejce. Vařte 2–3 minuty (pošírované vejce poznáte i po hmatu: bílek musí být téměř pevný, zato žloutek pořád měkký).
Vejce vyjměte, nejlépe to jde odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou.
Mističky se špenátem vyndejte z trouby a navrch položte vejce, na ně nalámejte opraženou slaninu, posypte krutony a podávejte s krutony či plátky pečiva.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zelené zlato, které koupíte kdykoli během roku aneb 30 ověřených receptů se špenátem v hlavní roli (31 receptů )
- 33x Snídaně na vidličku(33 receptů )
- Snídaně pro dva(12 receptů )