Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

Zapečený špenát s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 54 g
Tuky 136 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá snídaně pro dva! Voňavá slanina, křupavé krutonky a vejce s krémovým středem skvěle doplnuje svěží špenát. 

Související recepty

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
mouka 2 PL
200 ml
plnotučné mléko
muškátový oříšek špetka
sůl
baby špenát 400 g
čerstvý
smetana ke šlehání 100 ml
parmazán 2 PL
plus na posypání
slanina 4 plátky
ocet 250 ml
vejce 2 ks
krutony
ze 4 plátků toustového chleba nebo bílého pečiva opečené na másle k podávání 

1 Máslo rozehřejte v kastrůlku, pak přidejte cibuli a chvíli ji opékejte. Potom přidejte česnek a opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, nechte ji zpěnit a promíchejte. Do vzniklé jíšky pak pomalu za stálého šlehání přilévejte mléko a nakonec vmíchejte muškátový oříšek. Vařte asi 5 minut, aby bešamel zhoustl, pak odstavte a osolte.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Špenát dejte do cedníku a přelijte vroucí vodou. Potom přebytečnou vodu vymačkejte a nasekejte ho nahrubo a spolu se smetanou a parmazánem vmíchejte do bešamelu. Dosolte podle chuti a rozdělte do mističek. Na závěr posypte trochou parmazánu. Až do tohoto bodu můžete připravit den předem a uchovat zakryté fólií v lednici.

3 Mističky se špenátem dejte zapéct do vyhřáté trouby cca na 10–15 minut. Slaninu mezitím opražte na pánvi dokřupava.

4 Ve větším hrnci rozehřejte vodu těsně pod bod varu (nesmí vřít). Do malé mističky vlijte polovinu octa a rozklepněte do ní vejce, opatrně přelijte i s octem do hrnce. Stejně připravte i druhé vejce. Vařte 2–3 minuty (pošírované vejce poznáte i po hmatu: bílek musí být téměř pevný, zato žloutek pořád měkký). Vejce vyjměte, nejlépe to jde odpěňovačkou nebo děrovanou naběračkou.

5 Mističky se špenátem vyndejte z trouby a navrch položte vejce, na ně nalámejte opraženou slaninu, posypte krutony a podávejte s krutony či plátky pečiva. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit