
Vejce na slanině do ruky
Pokud necháte koláč déle v troubě, aby vejce více ztuhla, můžete jej klidně i nakrájet a dát dětem do svačinových krabiček – zaručeně se tak stanou králi hlavní přestávky. Všichni spolužáci budou chtít kousnout!
Ingredience
- 1 balení hotového rozváleného listového těsta
- 6–8 velkých plátků libové slaniny
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 250 g třešňových rajčátek
- 8 vajec + další na potření okrajů
- hrst mraženého hrášku
- hrst drobných růžiček brokolice, krátce povařených
- sůl
- nasekaná pažitka na posypání
Příprava jídla
1 Troubu rozpalte na 200°C. Těsto rozviňte přímo na plechu a na všech stranách přehněte konce mírně dovnitř, aby vznikl vyšší okraj, spoj přimáčkněte vidličkou. Dno propíchejte špejlí nebo vidličkou a dejte na 8 minut předpéct do trouby.
2 Na pánvi opečte slaninu, aby pustila tuk, ale nebyla ještě zcela křupavá. Vyndejte předpečené těsto z trouby, posypte nastrouhaným sýrem, na sýr položte plátky slaniny a rozmístěte rajčátka. Do volných míst dále od okrajů opatrně vyklepněte vejce, kolem nasypte hrášek a růžičky brokolice, osolte a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Vraťte do trouby. Pečte dalších cca 10 minut, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal ještě částečně tekutý. Po vyjmutí z trouby posypte pažitkou. Nechte chvilku vychladnout, pak nakrájejte na porce a podávejte.
Přidat komentář