0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vejce na slanině do ruky

Vejce na slanině do ruky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4714 kcal
Bílkoviny 478 g
Sacharidy 50 g
Tuky 280 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud necháte koláč déle v troubě, aby vejce více ztuhla, můžete jej klidně i nakrájet a dát dětem do svačinových krabiček – zaručeně se tak stanou králi hlavní přestávky. Všichni spolužáci budou chtít kousnout!

Suroviny

listové těsto 1 bal
hotové, rozválené
slanina 8 plátků
6–8 velkých plátků libové slaniny
čedar 100 g
strouhaný
rajčata cherry 250 g
vejce 9 ks
8 na koláč + 1 na potření okrajů
mražený hrášek 1 hrst
brokolice 1 hrst
drobné růžičky brokolice, krátce povařené
sůl
pažitka
nasekaná, na posypání

Postup

1

Troubu rozpalte na 200°C. Těsto rozviňte přímo na plechu a na všech stranách přehněte konce mírně dovnitř, aby vznikl vyšší okraj, spoj přimáčkněte vidličkou. Dno propíchejte špejlí nebo vidličkou a dejte na 8 minut předpéct do trouby.

2

Na pánvi opečte slaninu, aby pustila tuk, ale nebyla ještě zcela křupavá.

3

Vyndejte předpečené těsto z trouby, posypte nastrouhaným sýrem, na sýr položte plátky slaniny a rozmístěte rajčátka. Do volných míst dále od okrajů opatrně vyklepněte vejce, kolem nasypte hrášek a růžičky brokolice, osolte a okraje potřete rozšlehaným vejcem.

4

Vraťte do trouby. Pečte dalších cca 10 minut, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal ještě částečně tekutý.

5

Po vyjmutí z trouby posypte pažitkou. Nechte chvilku vychladnout, pak nakrájejte na porce a podávejte.

Související články

Jak se značí vejce?
  • Nakupujeme

Jak se značí vejce?

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chovají nosnice, jejichž vejce můžeme zakoupit s rlzným číselným označením? Podívejte se na náš přehled, kde se potřebné informace o chovu nosnic, výsledná...
Jak poznat čerstvá vejce
  • Tipy a triky

Jak poznat čerstvá vejce

Vajíčka patří k surovinám, bez které si mnoho z nás neumí život vůbec představit. Ale jak spoznat zda jsou vajíčka čerstvá? Poradíme.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit