Vejce na slanině do ruky

Vejce na slanině do ruky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3921 kcal
Bílkoviny 380 g
Cukr 46 g
Tuky 239 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud necháte koláč déle v troubě, aby vejce více ztuhla, můžete jej klidně i nakrájet a dát dětem do svačinových krabiček – zaručeně se tak stanou králi hlavní přestávky. Všichni spolužáci budou chtít kousnout!

Suroviny

listové těsto 1 bal
hotové, rozválené
slanina 6 plátků
velké, libová
čedar 100 g
strouhaný
rajčata cherry 250 g
vejce 8 ks
+ na potření okrajů
mražený hrášek hrst
brokolice hrst
růžičky brokolice drobné, krátce povařené
sůl
pažitka
nasekaná, na posypání

Postup

1 Troubu rozpalte na 200°C. Těsto rozviňte přímo na plechu a na všech stranách přehněte konce mírně dovnitř, aby vznikl vyšší okraj, spoj přimáčkněte vidličkou. Dno propíchejte špejlí nebo vidličkou a dejte na 8 minut předpéct do trouby.

2 Na pánvi opečte slaninu, aby pustila tuk, ale nebyla ještě zcela křupavá. Vyndejte předpečené těsto z trouby, posypte nastrouhaným sýrem, na sýr položte plátky slaniny a rozmístěte rajčátka. Do volných míst dále od okrajů opatrně vyklepněte vejce, kolem nasypte hrášek a růžičky brokolice, osolte a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Vraťte do trouby. Pečte dalších cca 10 minut, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal ještě částečně tekutý. Po vyjmutí z trouby posypte pažitkou. Nechte chvilku vychladnout, pak nakrájejte na porce a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit