
Vietnamský salát s grilovaným masem
Jediná složitá věc, kterou je v tomto receptu potřeba udělat, je opéct maso – jinak stačí suroviny nakrájet a úhledně vyrovnat na stůl, aby si každý mohl přísady zkombinovat podle vlastní chuti.
Ingredience
- 1 stonek citronové trávy
- 600g vepřové krkovice, nakrájené na nudličky
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička rostlinného oleje
- čerstvě mletý pepř
- olej na opékání
- 4 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce rybí omáčky (nebo i více podle chuti)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 malá čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
- 1 jarní cibulka, nakrájená najemno
- 100g rýžových tenkých nudlí (vlasových)
- 2 salátky little gem, rozebrané na listy
- 2 mrkve, nakrájené na dlouhé tenké nudličky
- 1 salátová okurka, nakrájená na dlouhé tenké nudličky
- fazolové výhonky
- svazek máty, listy nahrubo nasekané
- svazek koriandru, listy nahrubo nasekané
- 4 limety, nakrájené na klínky
- sáček nesolených pražených arašídů
- chilli pasta sambal oelek
- asijská restovaná cibulka (koupíte v obchodech s asijskými potravinami, např. www.sambalshop.cz, 500g za 59Kč, nebo v Ikea)
NA ZÁLIVKU
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Na ostrém struhadle nastrouhejte citronovou trávu (nebo ji v sekáčku nasekejte nadrobno) a dejte ji spolu s masem a ostatními přísadami do mísy. Dobře promíchejte a nechte marinovat alespoň 2 hodiny (zakryté lze v chladničce nechat až 12 hodin).
2 Smíchejte přísady na zálivku. Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu a sceďte. Rozpalte wok a rozlijte po dně 1 lžíci oleje na opékání. Maso vyjměte z marinády a po částech ho zprudka opékejte dozlatova. Pak vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách.
3 Přísady k podávání rozložte na servírovací talíře a do misek. Každý si naplní lístky salátu nudlemi, masem, zeleninou a dalšími přísadami a nakonec přelije zálivkou.
Přidat komentář